Κορονοϊός: «Τρεις μήνες lockdown ως τον Φεβρουάριο για να γλιτώσουμε το τρίτο κύμα»

 

 

 

 

 

Την ριζοσπαστική αυτή πρόταση καταθέτει ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άγγελος Χατζάκης. «Προτιμότερο να παρατείνουμε το ήπιο lockdown μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου για να μηδενίσουμε τη νόσο και να αποφύγουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας που έρχεται δριμύτερο μετά τον Ιανουάριο».

Πτώση της πανδημίας και μείωση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο όπως λέει ο καθηγητής Επιδημιολογίας Άγγελος Χατζάκης στο iatropedia.gr, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να μειώσουμε κι άλλο την εξάπλωση του κορονοϊού και να μην αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις του τρίτου κύματος

“Φαίνεται δύσκολο να μην υπάρξει τρίτο κύμα, εκτός κι εάν έχουμε το κουράγιο να τραβήξουμε το lockdown -έστω αυτό το ήπιο lockdown- για τρεις μήνες και βάλε. Για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα. Όταν κατέβει η επιδημία πολύ χαμηλά στη χώρα, στη συνέχεια με ελεγχόμενες συνθήκες, δηλαδή όχι με lockdown αλλά με προφυλάξεις και όλα τα σχετικά, μάσκες κλπ. μπορούμε μέχρι και να το αποφύγουμε”, τονίζει συγκεκριμένα, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, ενώ 62 συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους και 558 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (σ.σ. δείτε εδώ και τον αναλυτικό “χάρτη” της διασποράς του ιού στην Ελλάδα).

“Να κρατήσουμε χαμηλά το ιικό φορτίο μέχρι τους εμβολιασμούς”

Το light lockdown στο οποίο βρισκόμαστε εδώ και ένα μήνα και μία εβδομάδα αποδίδει, αλλά με αργούς ρυθμούς, τονίζει ο καθηγητής. Από την κορύφωση που σημειώθηκε σε κρούσματα στις 16 και 17 Νοεμβρίου, έχουμε πλέον μείωση των κρουσμάτων κατά 50%, με κινούμενους μέσους όρους.

“Αυτό δείχνει ότι το lockdown αποδίδει, αλλά αποδίδει αργά. Δηλαδή με αυτόν τον ρυθμό θα φτάσουμε να έχουμε πολύ χαμηλά κρούσματα στην αρχή του έτους, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Τώρα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ήδη έχουν αρχίσει και αποσυμφορούνται, αλλά για να αρχίσουν να αποσυμφορούνται δραματικά θα φτάσουμε, επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου”, τονίζει.

Είναι η εποχή που θα αρχίσουμε τους εμβολιασμούς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες. Το “θαύμα”, όμως, δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Η κοινωνία θα πρέπει να παραμείνει σε περιοριστικά μέτρα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε τον Μάρτιο να έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, όπως λέει ο καθηγητής, περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες, για να μηδενιστούν οι θάνατοι.

“Από τη στιγμή που θα εμβολιάσουμε το 70% θα ανακοπεί να μην σας πω ότι θα μηδενιστεί η πανδημία. Αυτό, όμως, θα γίνει τον Ιούνιο. Βεβαίως, αν τέλος Μαρτίου έχουν εμβολιαστεί 3 εκατομμύρια Έλληνες και μάλιστα οι ομάδες υψηλού κινδύνου, αυτό θα έχει μεγάλη απόδοση. Γιατί αν και ακόμη θα έχουμε κρούσματα δεν θα έχουμε νεκρούς. Θα δούμε να μειώνονται πάρα πολύ οι θάνατοι και η φόρτιση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας”, σημειώνει ο κ. Χατζάκης.

lockdown

Lockdown μέχρι τον Φεβρουάριο με πολύ αργό άνοιγμα της οικονομίας και ανοιχτά σχολεία

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που προέβλεψε με ακρίβεια κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος, την ήπια πορεία της πανδημίας COVID-19 και τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού μέχρι τις αρχές Μαΐου, τονίζει ότι το lockdown χρειάζεται τρεις μήνες για να αποδώσει σωστά.

“Ακόμη κι αυτό το ήπιο lockdown έχει αποτελεσματικότητα. Δεν έχει την αποτελεσματικότητα ενός έντονου και “ακριβού” lockdown. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα στο 100% , διότι θα ρίξουμε τα κρούσματα, αλλά μετά τον Φεβρουάριο θα μαζεύουμε συντρίμμια», σημειώνει.

Η πρόταση του Καθηγητή είναι, όσο προχωράει το lockdown και αποδίδει να ανοίγουμε πολύ προσεκτικά κάποιους κλάδους της οικονομίας. Τα μέτρα θα χαλαρώνουν όσο περνάει ο καιρός, αλλά θα πρέπει να παραταθούν οπωσδήποτε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ακόμα κι αν βελτιωθεί η κατάσταση.

«Το έκανε αυτό η Μελβούρνη, έκανε τρεις μήνες αλλά είδε μηδέν κρούσματα. Αφού το πήραμε ας το κάνουμε σωστά. Ας το τραβήξουμε να γλιτώσουμε το τρίτο κύμα”, σημειώνει ο κ. Χατζάκης.

Τα σχολεία, ωστόσο, θα πρέπει να είναι ανοιχτά, σημειώνει ο καθηγητής: “Τα σχολεία για μένα δεν έπρεπε να κλείσουν. Αφού ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν μεταδόσεις και κρούσματα. Αυτό για την κινητικότητα δεν με πείθει. Τα σχολεία έπρεπε να είναι ανοιχτά. Έχω πολλούς ανθρώπους στο περιβάλλον μου που είναι σε κατάσταση πανικού με τα παιδιά και τις εξετάσεις και τα κλειστά σχολεία”, καταλήγει.

πηγή:https://www.newsit.gr/