Άκρως ανησυχητικά τα στοιχεία σε κλίνες και ΜΕΘ και το lockdown φαντάζει πια μονόδρομος σε Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο και Αχαΐα. Ειδικοί περιγράφουν τις δύσκολες στιγμές που ζουν οι τρεις πόλεις και δηλώνουν πως ανησυχούν ακόμη περισσότερο λόγω και των μεταλλάξεων.
Με την εισήγηση για καθολικό σκληρό lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου να θεωρείται σχεδόν ειλημμένη (σ.σ. η τελική απόφαση θα παρθεί από τους ειδικούς το πρωί της Παρασκευής) και με τη Θεσσαλονίκη να φλερτάρει επίσης με lockdown -πιθανόν από την αρχή της επόμενης εβδομάδας- το τρίτο κύμα της πανδημίας αρχίζει πια να σαρώνει ολόκληρες περιφέρειες της χώρας.
Η πολύπαθη Πάτρα με το ακόμα πιο πολύπαθο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», με τη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, με έναν 9χρονο που βρέθηκε σε ΜΕΘ, έχει μπει εδώ και μέρες σε lockdown όμως τώρα βέβαιο είναι σχεδόν ότι θα την ακολουθήσει ολόκληρη η Αχαΐα.
Όπως λέει η πυρηνική γιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου: «Έχουμε δείγματα γραφής για διασπορά σε ολόκληρη την Αχαΐα και το ανησυχητικό είναι ότι η κατάσταση αρχίζει να κατεβαίνει και προς Ηλεία. Σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και παρ’ ο, τι οι ιδιώτες γιατροί στην Πάτρα έχουν λάβει μόνο την Α’ δόση του εμβολίου ή δεν έχουν κάνει καμία, καθώς περιμένουν τη σειρά τους, παρ’ όλα αυτά έχουν ριχτεί στη μάχη της εξέτασης των πιο ήπιων και απλών περιστατικών.
Επίσης, τα δύο Κέντρα Υγείας, το ένα στο βόρειο και το άλλο στο νότιο διαμέρισμα της Πάτρας, ρίχνονται εξ ολοκλήρου στην covid μάχη. Και στον χορό μπαίνουν και το Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης αλλά και Κάτω Αχαΐας. Πρέπει να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία της περιοχής να μη δεχτούν μεγάλη πίεση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κα Μαστοράκου, το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» έχει αυτή τη στιγμή κατειλημμένες 35 κλίνες covid και 4 κλίνες ΜΕΘ. Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο έχει 20 κατειλημμένες κλίνες covid και 6 κρεβάτια ΜΕΘ. Σε αυτό το νοσοκομείο άρχισαν να επιστρατεύονται κι άλλες πτέρυγες για να μετατραπούν σε covid κλινικές, όπως η κλινική ΩΡΛ για παράδειγμα. «Μειώνονται χειρουργεία, αναστέλλονται ραντεβού, η λειτουργία των νοσοκομείων διαταράσσεται. Είναι οριακή η κατάσταση δεδομένου ότι η Πάτρα δέχεται ασθενείς από όλη την Πελοπόννησο» καταλήγει η κα Μαστοράκου.
«Τις τελευταίες 2 εβδομάδες βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά στην Πάτρα, σκεφτείτε ότι σε παιδικό σταθμό κόλλησαν 6 νηπιαγωγοί και πολλά παιδιά» λέει με τη σειρά του και ο Γαβριήλ Δημητρίου, Διευθυντής της Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Ρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον περασμένο Ιούλιο σε αυτή την κλινική προσήλθε ένα θετικό στον κορονοϊό παιδάκι, τον περασμένο Αύγουστο 2 παιδιά, τον Σεπτέμβριο κανένα και από Οκτώβριο μέχρι σήμερα στην κλινική είδαν 40 θετικά παιδιά. «Αρχίσαμε επίσης να βλέπουμε πιο συχνά και έγκυες γυναίκες θετικές στον κορονοϊό. Αυτές τις ημέρες είναι προγραμματισμένες δύο καισαρικές γυναικών με covid 19» αναφέρει ο κος Δημητρίου.