Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Δωρεάν δράσεις για όλους τους δημότες

 

 

 

 

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 12 Μαρτίου και ώρα 17:30 μ.μ. διαδικτυακή ημερίδα που αφορά την εξής θεματική ενότητα: «Αγωγή του παιδιού και του εφήβου: καθημερινά ζητήματα» με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κυρίως των Ωφελούμενων του προγράμματος ΤΕΒΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης των Συνοδευτικών Μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».

Το ΤΕΒΑ που υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων. Παράλληλα με τις διανομές τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής, παρέχονται τα Συνοδευτικά Μέτρα, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών έκτακτων αναγκών των απόρων με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο.

Ως Συνοδευτικά Μέτρα νοούνται δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική ενδυνάμωση, ενσωμάτωση και επανένταξη των ωφελουμένων.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι δράσεις είναι δωρεάν για όλους τους δημότες, όχι μόνο στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ καθώς ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θέλει να ευαισθητοποιήσει όσο γίνεται περισσότερους απέναντι στα θέματα αγωγής παιδιών και εφήβων, ιδίως αυτή την εποχή που η πανδημία με τους περιορισμούς της επιδρά και στην ψυχολογία των νέων.

Στο πλαίσιο της 3ης δράσης πραγματοποιείται η ημερίδα της ερχόμενης Παρασκευής που στοχεύει στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων του ΤΕΒΑ όπου θα θιγούν θέματα που αφορούν τον σχολικό εκφοβισμό (bullying), τις κοινωνικές διακρίσεις, τη σημασία της μάθησης, την καλλιέργεια υπεύθυνης στάσης στους μικρούς μαθητές, τον επαγγελματικό προσανατολισμός, το άγχος στην εφηβεία κλπ

Ειδικότερα οι μετέχοντες θα ενημερωθούν για τον ορισμό και τις διάφορες μορφές του εκφοβισμού, όπως εκφράζονται σε διάφορες ηλικίες και διάφορα πλαίσια, με ιδιαίτερη έμφαση στις εκδηλώσεις του εκφοβισμού στην σχολική ζωή. Θα παρουσιαστούν οι επιπτώσεις του στο θύμα και θα αναλυθούν οι τρόποι βελτίωσης της επικοινωνίας και αποτελεσματικότερης υποστήριξης των θυμάτων. Θα γίνει εντοπισμός της προβληματικής των συγκρούσεων στις ομάδες ομοίων και θα ονομαστούν οι κοινωνικές και πολιτισμικές παράμετροί τους. Τέλος, θα γίνουν προτάσεις που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον θέμα θα αναλύσει  ο λογοθεραπευτής  κ. Παναγιώτης Σταθόπουλος   που θα αναφερθεί στον εντοπισμό των μαθησιακών δυσκολιών ενώ θα μιλήσει για τη σημασία της μάθησης, την αντιμετώπιση δυσκολιών σχετικών με τις οργανωτικές δεξιότητες και θα δώσει συμβουλές για την ορθή μελέτη στο σπίτι.

Το στρες στην εφηβεία θεωρείται αναπόφευκτο με το φόρτο σχολικής εργασίας που έχουν οι έφηβοι. Οι αποφάσεις που καλούνται τα νέα παιδιά να πάρουν για το επαγγελματικό τους μέλλον, οι αλλαγές στο σώμα τους λόγω της οργανικής ανάπτυξης στην εφηβεία καθώς και οι εξελίξεις στον κοινωνικό τομέα της ζωής τους είναι κάποια από τα επιπλέον θέματα της ηλικίας τους που τους προκαλούν άγχος.  Για το άγχος στην εφηβεία και την επίδρασή του στις σχολικές επιδόσεις θα μιλήσει η ψυχολόγος κ. Κατερίνα Ψάρρη

Η Ψυχολόγος – Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια- Σύμβουλος Σταδιοδρομίας  Msc κ. Όλγα Ζούζουλα, θα αναλύσει το θέμα του  επαγγελματικού προσανατολισμού των παιδιών. Η επαγγελματική καθοδήγηση βοηθά τα νέα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους, τον κόσμο της εργασίας και τις εξελίξεις που την επηρεάζουν και να αποκτήσουν  τις πληροφορίες εκείνες, που θα τα βοηθήσουν να ενταχθούν και να εξελιχθούν στην αγορά εργασίας

Η κοινωνιολόγος κ. Γεωργία Αναγνωστοπούλου  θα αναφερθεί στις κοινωνικές διακρίσεις και τους κινδύνους κοινωνικής περιθωριοποίησης (εθισμοί, ναρκωτικά, αλκοολισμός κ.λ.π.).

Η ημερίδα θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση από την ιστοσελίδα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (και τη σελίδα του στο facebook) και στο YouTube από το κανάλι της multi production.

Για πληροφορίες οι ωφελούμενοι και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2621030087-6985893923 ή να επικοινωνούν μέσω του email : [email protected]

Σημειώνεται τέλος πως κατά την διάρκεια των ημερίδων θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης που ισχύουν για τον περιορισμό της επιδημίας του Covid19