Το lockdown που επιβλήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2020 και δείχνει να… μην έχει τελειωμό, ίσως χαλαρώσει τις επόμενες ημέρες με «κλειδί» τα self tests κορονοϊού.
Το newsit.gr σας είχε ενημερώσει από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, 26.03.2021, για την θετική ματιά με την οποία βλέπουν οι ειδικοί το self test, ως ένα «όπλο» ώστε να έρθει το πολυπόθητο άνοιγμα σε κάποιες δραστηριότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ει δυνατόν… χθες!
Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν λίγες ώρες αργότερα, στην καθιερωμένη ενημέρωση των 18:00, όπου ειπώθηκε ακριβώς αυτό: Ότι τα συγκεκριμένα τεστ κορονοϊού θα αποτελέσουν ένα «εργαλείο» ώστε να τρέξει η διαδικασία ανοίγματος στο λιανεμπόριο, τα σχολεία και τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο και με το αυτοκίνητο.
Η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς -πιθανότατα την Τετάρτη- οι ειδικοί θα συνεδριάσουν για να βάλουν όλα αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι και να εισηγηθούν σχετικά.
Η κυβέρνηση… θέλει – Ο κορονοϊός θα την «αφήσει»;
Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι σαφέσταση: Θέλει σύντομα άνοιγμα δραστηριοτήτων, αφού η κόπωση των πολιτών «χτυπά» πλέον κόκκινο, κάτι που αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με την δυσαρέσκεια να εκφράζεται έντονα. Μια δυσαρέσκεια που -ακόμη τουλάχιστον- δεν δείχνει να «καρπώνεται» η αντιπολίτευση, ωστόσο στο Μαξίμου ασχέτως αυτού του δεδομένου, έχει χτυπήσει «καμπανάκι».
Ό, τι κι αν θέλει, πάντως, η κυβέρνηση, «οδηγός» δεν είναι άλλος από την πανδημία. Και στο κομμάτι αυτό, τα νέα μοιάζουν ενθαρρυντικά, αφού τόσο τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, όσο κι από τον δείκτη θετικότητας, δείχνουν πως διακρίνεται πια μια σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας.
Αν αυτό διατηρηθεί και το επόμενο βήμα είναι η αποκλιμάκωση, τότε όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς… άνοιγμα ολοταχώς.
Τα σενάρια με ημερομηνίες
Σε πρώτη φάση, οι ειδικοί εμφανίζονται θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου. Αυτό, όμως, αφορά μόνο γυμνάσια και λύκεια. Εμφανίζονται, επίσης, θετικοί για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου.
Η λογική, επίσης, λέει πως όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, τότε οι «ελεύθερες» διαδημοτικές μετακινήσεις θα θεωρούνται δεδομένες, ενώ κανείς δεν μπορεί αν αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό το «άνοιγμα» να έρθει και νωρίτερα, ίσως ταυτόχρονα με το… σχολικού κουδούνι.
Όλα αυτά, βέβαια, συνδέονται άρρηκτα με το self test κορονοϊού. Το οποίο θα είναι εφεξής υποχρεωτικό για κάποιους, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Αρχικά είπε πως πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν σχέση με κρίσιμες δραστηριότητες που θα πρέπει με ασφάλεια να λειτουργήσουν.
Υποχρεωτικό και μη το self test
Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομική δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και την ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις στην εστίαση, στο τομέα τουρισμού, στην μεταποίηση και στα δικαστήρια να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού.
Επιπλέον προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφόρμα self testing.gov.gr, μέσω της οποία θα παρέχονται και όλες οι πληροφορίες.
Όλα τα δικαιώματα, όπως άδεια από την εργασία ή απουσία από το σχολείο κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας.
Τρόπος χρήσης των self test
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα rapid test. Είναι κυρίως ρινικά test ή test λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες με δεύτερο rapid test, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το θετικό αποτέλεσμα.
Self test για περιορισμό της διασποράς και επανεκκίνηση δραστηριοτήτων
Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, η κυβέρνηση υλοποιεί μια νέα δράση στον τομέα των διαγνωστικών ελέγχων που θα επιτρέψει σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού του πληθυσμού να επανεκκινήσουν οι δραστηριότητες. Η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου και αφορά στη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, κυρίως για την έγκαιρη ανεύρεση ασυμπτωματικών φορέων οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν. Είναι γνωστό ότι ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του ιού δεν έχουν συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν, και οι τακτικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Γειλ η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2,8 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 15.000 θανάτους.
Η εκστρατεία του διαγνωστικού ελέγχου υλοποιείται μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. «Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Mega