Μοιάζει οξύμωρο, αλλά η πολυπόθητη χαλάρωση του lockdown έρχεται την στιγμή που η πανδημία είναι στα… χειρότερά της. Ο κορονοϊός «σφυροκοπά» ολόκληρη τη χώρα και το χειρότερο είναι πως σύμφωνα και με τους ειδικούς δεν έχουμε δει ακόμα το αποκορύφωμα αυτής της επιδημιολογικής έξαρσης.
Οι -έτσι κι αλλιώς- υψηλοί δείκτες νέων κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο τις επόμενες ημέρες, ωστόσο η χαλάρωση των περιορισμών του lockdown έμοιαζε με μονόδρομο, για τρεις λόγους:
- Πρώτον, διότι η κόπωση των πολιτών έχει φτάσει στα όριά της.
- Δεύτερον, διότι διαπιστώθηκε πως τα υπάρχοντα μέτρα του lockdown δεν αποδίδουν.
- Τρίτον, διότι η «ασφυξία» στο κομμάτι της οικονομίας είναι δίχως προηγούμενο.
Έτσι, λοιπόν, το απόγευμα της Τετάρτης, 31.03.2021, ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε εκτάκτως στην ενημέρωση που έκανε ο Βασίλης Κικίλιας και ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, ενώ λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 3.616 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, με την Αθήνα -μόνο- να καταγράφει 1.706 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).
Ο «μαύριος» Μάρτιος σε αριθμούς
Δεν είναι, όμως, μόνο η επιδημιολογική εικόνα του τελευταίου 24ώρου που προκαλεί ανησυχία. Είναι όλος ο μήνας που φεύγει, καθώς ο Μάρτιος θύμισε «Γολγοθά».
Και μια γρήγορη ματιά στους αριθμούς των 31 ημερών αυτού του -ατελείωτου- μήνα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς του λόγου το αληθές.
Το newsit.gr συγκέντρωσε μέρα – μέρα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τους τρεις δείκτες που έγιναν τον τελευταίο ένα χρόνο η δυσάρεστη «συνήθειά» μας: Τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων.
Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες
Σύνολο; 72.974 νέα κρούσματα (!) και 1.589 νεκροί σε μόλις ένα μήνα!
Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι κυμάνθηκαν μέσα στον μήνα από 406 ως και 741, με τον δείκτη αυτό να καταγράφει… μέρα με τη μέρα και άνοδο.
Παρόλα αυτά, όμως, το lockdown χαλαρώνει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η απάντηση στο εύλογο ερώτημα «γιατί γίνεται τώρα αυτό», έχει να κάνει -πέρα από όσα προαναφέρθηκαν- με δύο σημαντικούς παράγοντες:
- Πρώτον, με τον εμβολιασμό που «τρέχει» (σήμερα ξεπεράσαμε το 1.600.000 εμβολιασμούς συνολικά) και που θα συνεχίσει να «τρέχει» (ο στόχος είναι να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί μόνο τον Απρίλιο και τους επόμενους μήνες ακόμη περισσότεροι).
- Δεύτερον, με τα self tests που θα αποτελέσουν ένα ζωτικής σημασίας «εργαλείο» ώστε να θυμίσει η καθημερινότητα το επόμενο διάστημα… κανονικότητα, αφού θα συνδέονται άρρηκτα με την επαναλειτουργία λιανεμπορίου, σχολείων, εστίασης, τουρισμού κλπ.
Τι αλλάζει όμως στο lockdown;
Όπως προαναφέραμε, τις ανακοινώσεις έκανε το απόγευμα της Τετάρτης, 31.03.2021, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Αρχικά ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με τις μεθόδους click away και click in shop.
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε πως από το προσεχές Σάββατο, 3 Απριλίου του 2021, και μόνο για τα σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού.
Πώς θα πάμε στα καταστήματα
Συγκεκριμένα όσον αφορά το λιανεμπόριο ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων, με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ -πιθανότατα το SMS στο 13032- και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται 1 πελάτης ανά 25τμ με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.
Πώς θα πάμε… βόλτα
Σχετικά με τις μετακινήσεις, οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το σαββατοκύριακο και μόνο για τα σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας. Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα τους οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας.
«Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες. Άρα από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και κυρίως με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Χρησιμοποιούμε με φειδώ με μέτρο με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών λόγω νέων συνωστισμών. Ας βγούμε λοιπόν από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που ούτως ή άλλως το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ευνοούν τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Τα σχολεία… αργότερα
Αναφορικά με τα σχολεία, όπως είπε ο υφυπουργός, η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ, ενώ προσέθεσε ότι θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
Για τα self tests
Ερωτηθείς, τέλος, πώς θα διασφαλίσουν ότι τα self test δεν θα μεταβιβάσουν την ευθύνη για τον έλεγχο της πανδημίας στους πολίτες κι αν υπάρχει παράδειγμα αντίστοιχης διαχείρισης στην Ευρώπη καθώς επίσης ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για τις οποίες θα ζητηθεί εισήγηση της επιτροπής ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Αναμένουμε τις σχετικές οδηγίες. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική μας στο self test είναι συμπληρωματική, στην ήδη υπάρχουσα στρατηγική μας που αφορά στα rapid και στα μοριακά.
Βλέπετε ότι μέρα με τη μέρα αυξάνουμε το ποσοστό των συγκεκριμένων τεστ, θεωρούμε και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, είναι εισήγηση της επιτροπής μας ότι θα συμβάλλουν τα μάλα στο να μπορέσουμε να εκτονώσουμε ακόμα περισσότερο, να κλείσουμε τον κύκλο της διασποράς του ιού», ενώ προσέθεσε ότι όλο αυτό θα εξελίσσεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και εγκυκλίους. «Είναι μία μάχη που δίνεται καθημερινά μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και όχι μόνο και από εκεί και πέρα με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων μας παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
πηγή:https://www.newsit.gr/