Μια παράξενη γλίτσα έχει καλύψει τη θάλασσα του Μαρμαρά και έχει σημάνει συναγερμός στους επιστήμονες καθώς μπορεί αυτό να έχει όχι μόνο ανυπολόγιστες οικολογικές συνέπειες αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε επιδημιολογική βόμβα.
Η βλέννα αυτή κατευθύνεται αργά προς το Αιγαίο χωρίς άμεσα να απειλεί τον θαλάσσιο χώρο. Οι Τούρκοι επιστήμονες λένε ότι το πάχος της μπορεί σε κάποια σημεία να αγγίζει τα 15 μέτρα.
Όπως λένε πρόκειται για μικροφύκια και υπερβολική παραγωγή φυτοπλακγτόν, το οποίο παράγει την αποκρουστική αυτή γλίτσα.
Τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης σε εκτενή τους ρεπορτάζ αναφέρουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη, αφού πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων και συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγή μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού. Κάτι που ανατρέπει την οικολογική ισορροπία στην περιοχή.
Τα συγκεκριμένα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, και τα ονομάζουν Dinoflagellates και τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές. Μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα.
Η γλίτσα αυτή κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται με δυσκολία και όπως είναι φυσικό κολλάει και στα ψάρια. Οι Τούρκοι φοβούνται για σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στον Τουρισμό.
Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από τη γλίτσα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.
topontiki.gr