Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας – Τα πιθανά «προνόμια» των εμβολιασμένων
Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης, γνωστοποιώντας μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία χαλαρώνουν.
Αναλυτικότερα, από 28 Ιουνίου εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύουν τα παρακάτω:
-Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
-Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
-Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
-Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
Ποιοι χώροι ανοίγουν χωρίς μέτρα για εμβολιασμένους
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης και της εστίασης να επιλέγουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή όλους τους πολίτες. Σε περίπτωση που επιλέγουν το πρώτο δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τα μέτρα ενάντια στην πανδημία και οι χώροι θα λειτουργούν κανονικά. Εάν ο επιχειρηματίας επιλέξει να μην διαχωρίσει τους πελάτες του, τότε θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει στους εξωτερικούς χώρους και μόνο ενώ κάθε άλλο μέτρο που είναι σε ισχύ θα πρέπει να τηρηθεί.
Κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν πως είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως οι όποιες διευκολύνσεις αφορούν σε δραστηριότητες δευτερεύουσας σημασίας και όχι καταστήματα που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους κλπ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες.
Πώς θα ελέγχεται η είσοδος των εμβολιασμένων
Τώρα, σε περίπτωση που μία επιχείρηση επιλέξει να εξυπηρετεί μόνον εμβολιασμένους, προκύπτει το ερώτημα, πώς θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος. Όπως πληροφορείται το protothema.gr αυτό θα είναι αποκλειστική ευθύνη της εκάστοτε επιχείρησης και εδώ έρχεται ο ρόλος του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η είσοδος των πελατών στους χώρους θα γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού (είτε του εθνικού ή του ευρωπαϊκού). Από την στιγμή που τα σχετικά αυτά έγγραφα διαθέτουν barcode, θα γίνει διαθέσιμη μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.
Όσο για το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω διευκολύνσεις, αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα από τον Ιούλιο από την στιγμή που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα εφόσον το επιθυμεί.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το μοντέλο αυτό θα διαρκέσει για όσο διαρκεί ο θερμός καιρός στην χώρα μας, δηλαδή το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όταν επέλθει η ανάγκη οι εν λόγω επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, τότε το πλαίσιο θα επανεξεταστεί και θα λάβει υπόψιν και την όποια αποδοτικότητα που επέδειξε η εφαρμογή του το καλοκαίρι αλλά και την πορεία της πανδημίας με δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία.
Το εμβόλιο ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ινδικής μετάλλαξης
Ιδιαίτερη αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δ, το οποίο αρχικά συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία κι έπειτα με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, έκανε κατά την πρόσφατη τοποθέτησή του ο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως ανέφερε, το στέλεχος της λεγόμενης «ινδικής μετάλλαξης» χαρακτηρίζεται από αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη. Η βασική διαφορά του με άλλες μεταλλάξεις είναι ότι δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα Variants of Concern (στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος), στοιχείο που δείχνει ότι ο ιός βρήκε στο στέλεχος Δ μια εναλλακτική οδό εξέλιξης.
«Οι υπάρχουσες μελέτες, πάντως, δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δ θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει, λοιπόν, να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι οι λοιμώξεις με το εν λόγω στέλεχος αφορούν κυρίως μη εμβολιασμένους και νέους με πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα μας, ενώ ήδη έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη και στις μικρότερες ηλικίες.