Έκκληση σε κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες να κάνουν τη μέγιστη δυνατή οικονομία – Μέχρι και βυτιοφόρα νερού απο την Τήνο έκαναν την εμφάνισή τους – Κοστίζει «χρυσάφι» κάθε γέμισμα
Βαθύ προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι σε σχέση με το 2019 καταγράφηκε αύξηση άνω του 20% στην κατανάλωση νερού.
Αποτέλεσμα αυτού, να γίνονται υπερχρεώσεις στα βυτία, της τάξεως ακόμη και των 150 ευρώ το ένα ενώ το 2019 το κοστος για καθε γεμισμα δεν ξεπερνουσε τα 60 ευρω.
Λόγω της έντονης διετούς ανομβρίας, η στάθμη των φραγμάτων έχει πέσει δραματικά με αποτέλεσμα η άντληση νερού από αυτά να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ως εκ τούτου, οι αφαλατώσεις με λειτουργία 24ωρης βάσης προσπαθούν να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης όλου του νησιού.
Ο λόγος που οι πισίνες στη Μύκονο αδειάζουν είναι επειδή οι πιέσεις που παράγουν οι αφαλατώσεις είναι τέτοιες που αδυνατούν να μεταφέρουν με επαρκή πίεση το νερό από το χώρο που λειτουργούν αυτές, σε περιοχές με μεγάλη υψομετρική διαφορά.
Σε ανακοίνωση του ΔΕΥΑ Μυκόνου για το πρόβλημα επισημαίνεται ότι η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες του νησιού να κάνουν τη μέγιστη δυνατή οικονομία στη χρήση του νερού.
«Λόγω της έντονης διετούς ανομβρίας, η στάθμη των φραγμάτων έχει πέσει δραματικά με αποτέλεσμα η άντληση νερού από αυτά να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ως εκ τούτου, οι αφαλατώσεις με λειτουργία 24ωρης βάσης προσπαθούν να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης όλου του νησιού (ακόμα και της Άνω Μεράς). Δυστυχώς όμως, οι πιέσεις που παράγουν οι αφαλατώσεις είναι τέτοιες που αδυνατούν να μεταφέρουν με επαρκή πίεση το νερό από το χώρο που λειτουργούν αυτές, σε περιοχές με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Η μη συνεχής ύδρευση καταναλωτών σε συγκεκριμένες περιοχές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη επαρκούς και σωστής πίεσης λόγω ταυτόχρονης υπερχρήσης του δικτύου.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσκολίες η ΔΕΥΑΜ βεβαιώνει τους πολίτες πως έχει τη δυνατότητα και παράγει την αναγκαία ποσότητα νερού ώστε να καλύπτεται το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον παρέχουμε νερό σε όλα τα βυτία που έρχονται στην αφαλάτωση του Κόρφου, βυτία τα οποία έχουν μάλιστα διπλασιάσει τα δρομολόγιά τους σε σχέση με το 2019», τονίζεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση.
Χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών
Αναλαμβάνοντας ενεργό δράση, ύστερα από σημαντική στήριξη, ο δήμος Μυκόνου ανακοινώνει, την ένταξη του έργου με τίτλο «Διαχείριση και βελτίωση των υποδομών ύδρευσης ΔΕΥΑ Μυκόνου» στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου υπουργού Στέλιου Πέτσα που εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 6.697.000 ευρώ.
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης της Μυκόνου και περιλαμβάνει τρία κύρια υποέργα.
Το πρώτο υποέργο αφορά την αντικατάσταση τμήματος του υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Μαραθίου προς το διυλιστήριο Αγίας Σοφίας της ΔΕΥΑ Μυκόνου, με όδευση εντός της κοίτης χειμάρρου. Το συνολικό μήκος του υφιστάμενου αγωγού από το αντλιοστάσιο του φράγματος Μαραθίου μέχρι το διυλιστήριο Αγίας Σοφίας ΔΕΥΑ Μυκόνου είναι περίπου 3.700m. Το προβληματικό τμήμα που θα αντικατασταθεί σε νέα όδευση επί αμαξιτού δημόσιου δρόμου είναι 1.890m.
Το δεύτερο Υποέργο αφορά τη μεταφορά νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Κόρφου, με δυναμικότητα ημερήσιας παροχής 10.000 m3 /ημέρα, προς τις κεντρικές δεξαμενές της ΔΕΥA Μυκόνου.
Οι κυριότερες εργασίες που προβλέπεται να υλοποιηθούν είναι οι εξής:
Κατασκευή νέου αντλιοστασίου ύδρευσης πλησίον της Μονάδας Αφαλάτωσης Κόρφου. Το αντλιοστάσιο θα είναι προκατασκευασμένο και θα εγκατασταθεί εντός container.
Κατασκευή νέου δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού με σωλήνες πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας HDPE 3ης γενιάς διαμέτρου Φ355, συνολικού μήκους περίπου 3.380m.
Ονομαστικές πιέσεις του αγωγού κατά τμήματα PN25/PN20/PN16.
Εγκατάσταση συσκευών ελέγχου και ασφαλείας του δικτύου (αερεξαγωγοί και δικλείδες εκκένωσης, διάταξη PRV μείωσης και διατήρησης πίεσης ανάντι των κεντρικών δεξαμενών της ΔΕΥΑ Μυκόνου).
Το τρίτο Υποέργο αφορά την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεμετρίας και εξοπλισμού μέτρησης και τηλεδιαχείρισης της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού, εγκατάσταση μετρητών κατανάλωσης στην περιοχή ενδιαφέροντος και της ένταξής τους σε σύστημα αυτόματης καταμέτρησης τους.
Ειδικότερα, προβλέπεται:
Η δημιουργία Σταθμών Μέτρησης Παροχής Πίεσης (Σ.Μ.Π.Π.) σε σημεία ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου παρατηρούνται φαινόμενα υποβάθμισης της ποιότητας.
Η δημιουργία Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Κατανάλωσης (Τ.Σ.Ε.Κ.) όπου παρατηρούνται φαινόμενα υποεγγραφής των υφιστάμενων υδρομετρητών και δημιουργίας πλασματικής ζήτησης.
Η εγκατάσταση Σταθερού δικτύου – Fixed Network AMR σε όλο το δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.
Η προμήθεια Φορητών Σταθμών Ελέγχου (Φ.Σ.Ε.).
Η προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικών επέκτασης του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.).