“Δικαίωμα στην Πρόοδο”: Ανάστατοι κάτοικοι και φορείς για το αναπτυξιακό μέλλον της Πηνείας

 

 

 

 

Σε ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης του Απόστολου Κατσιφάρα “Δικαίωμα στην Πρόοδο”, αναφέρονται τα εξής:

Αναστάτωση και αβεβαιότητα για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα και το μέλλον της Ηλείας φέρνει η εν’ κρυπτώ επένδυση ‘’Μαμούθ’’  Φωτοβολταικών στις παραλίμνιες εκτάσεις πέριξ του Φράγματος στην Πηνεία του Δήμου Ήλιδος.

Η προτεινόμενη επένδυση ύψους πάνω από 300 εκ ευρώ που θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των 6.500 διαθέσιμων στρεμμάτων παραλίμνιων εκτάσεων ανατρέπει όλες τις στρατηγικές και τα αναπτυξιακά και παραγωγικά σχέδια όλων των φορέων για την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας.

Οι τοπικές κοινωνίες μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αισθάνονται την πλήρη απαξίωση και δικαιολογημένα γιατί οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που νοίκιαζαν τα κτήματα και είχαν αναπτύξει σοβαρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις αγνοήθηκαν  προκλητικά και εκτοπίζονται για δεύτερη φορά μετά από τις απαλλοτριώσεις του 1970.

Οι βουλευτές και οι τοπικοί φορείς τρέχουν εκ των υστέρων να ενημερωθούν για τον χαρακτήρα της επένδυσης και την νομιμότητα των μέχρι τώρα αποφάσεων και κυρίως την συμβατότητα της επένδυσης με τις χρήσεις γης για το ιδιαίτερου φυσικού κάλους οικοσύστημα.

Η βασική συζήτηση στην περιοχή είναι αν η επένδυση των Φ/Β είναι’’ Ευκαιρία’’ η ‘’Παγίδα ‘’ και ποιο θα είναι το μέλλον των αγροκτηνοτρόφων και αν είναι συμβατή με τις ζώνες χρήσης γης και γιατί προετοιμάστηκε χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Οι επενδύσεις των ΑΠΕ είναι στρατηγικής σημασίας για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και πρέπει να είναι συμβατές με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής και να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και αποδοχή. Και κυρίως ο ενεργειακός πόρος να μοιράζεται δίκαια στις τοπικές κοινωνίες. Αν αγνοήσουμε τους κανόνες και τις αρχές του δικαίου και της δημοκρατίας μόνο αναστάτωση και ανισότητες θα δημιουργηθούν .

Οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί και έργα που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα από την δικιά μας περιφερειακή αρχή ήταν:

Ένταξη στο Διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδας – Ιταλίας έργο ανάδειξης με 800.000 για την αναβάθμιση των υποδομών και την τουριστική και περιβαλλοντική προστασίας του οικοσυστήματος.

Χωροταξικό διαγωνισμό ιδεών για τον καθορισμό των ζωνών χρήσης γης καθώς και τον αναπτυξιακόν χαρακτήρα του φράγματος που είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας κατά τα πρότυπα του διαγωνισμού του φράγματος Πείρου –  Παραπείρου στην Αχαΐα που ολοκληρώθηκε αλλά παραμένει στα συρτάρια της Περιφέρειας και της λίμνης Τριχωνίδας στην Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Το Σχέδιό μας και οι πρωτοβουλίες μας ήταν γνωστές, δημόσιες και κοινές με τη προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Προετοιμάζαμε τρεις παρεμβάσεις μια ανά νομό που είχαν επίκεντρο το υγρό στοιχείο σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αγνοημένες για πολλά χρόνια  με στόχο να φέρουμε νέους αναπτυξιακούς πόλους ως ευκαιρίες.

Όραμά μας, μετά την ολοκλήρωση του χωροταξικού διαγωνισμού, ήταν η προετοιμασία για τη επόμενη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ( ΟΧΕ ) στην Ηλεία με επίκεντρο την ποιοτική αγροτική παραγωγή του Κάμπου της Βόρεια Ηλείας, την τουριστική αξιοποίηση της αρχαίας Ήλιδας και την ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη της τεχνικής λίμνης του Φράγματος Πηνειού με επίκεντρο πάντα τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στον τόπο τους.

Η πρότασή μας έχει αναπτυξιακό και βιώσιμο χαρακτήρα και κυρίως ρεαλισμό στην υλοποίησή της. Ήταν ανοικτή, είναι ανοικτή και την θέτουμε πάλι στην Δημόσια σφαίρα των φορέων και των πολιτών της Πηνείας.

Σήμερα όμως όλα τα παραπάνω παρακάμπτονται και αγνοούνται και εν μια ‘’νυκτί ‘’ αλλάζει χαρακτήρα όλη η περιοχή και εδώ  τίθενται ανοικτά τα ερωτήματα:

Α. Ποιος ή ποιοι γνώριζαν για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και του ΓΟΕΒ ; Ποιοι έτρεξαν τις χρονοβόρες  διαδικασίες παραχώρησης με πρωτοφανή μυστικότητα ;  και για ποιο λόγο ;

Β ποιοι καθόρισαν και με ποια κριτήρια την εκτίμηση τους κόστους της μακροχρόνιας παραχώρησης με το ποιο ευτελές τίμημα για το δημόσιο συμφέρον 8 ευρώ το στρέμμα για τα πρώτα χρόνια και 120 για τα επόμενα όταν στην ελεύθερη αγορά εκτιμώνται τώρα πάνω από 200ευρώ το στρέμμα;

Γ. Γιατί αποκλείστηκαν ;  και αν αποκλείστηκαν ;  από την ενημέρωση η Δήμος και η Περιφέρεια. Δεν έχουν λόγω στην ανάπτυξη της περιοχής ; δεν τους υπολογίζουν ; τι ακριβώς έχει συμβεί ; οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα.

Δ. Γιατί επιλέχθηκε το μοντέλο του  κατακερματισμού των εκτάσεων για την ενεργειακή κοινότητα. Και εάν αυτό έχει σχέση με την παράκαμψη των περιβαλλοντικών μελετών και εγκρίσεων που είναι απαραίτητες για την επένδυση;

Ε . Γιατί οι εκτάσεις δεν βγήκαν σε δημοπρασία από τον ΓΟΕΒ,  ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο μίσθωμα για το δημόσιο, να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να αποφευκτούν οι επιλεκτικές παραχωρήσεις ;

Κύριοι της Περιφερειακής αρχής,

Αντί να κάνετε τον παρατηρητή για ακόμη μια φορά και να αλληλοσυγχαίρεστε  μεταξύ σας για τι ‘’ πρωτόγνωρες ’’ επιτυχίες σας.

Φέρτε το θέμα άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την συμμέτοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Περιβάλλοντός, του ΓΟΕΒ, του Δήμου Ήλιδος καθώς και τους εκπροσώπους των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της Ηλείας και κυρίως των κατοίκων από όλα τα χωριά της Πηνείας.

Μιλήστε ανοικτά, δώστε απαντήσεις για την συγκεκριμένη επένδυση και καταθέστε όλον τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σας για την ευρύτερη περιοχή και κυρίως αποκαταστήστε την χαμένη εμπιστοσύνη με την τοπική κοινωνία.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ που σχεδιάζεται είναι ΛΑΘΟΣ και δεν θα περάσει το 2022.

πηγή:https://tempo24.news/