Μείωση και στις νέες λοιμώξεις – Μετατοπίζεται στα νησιά το επιδημιολογικό φορτίο – Τα μισά σχεδόν νέα κρούσματα εντοπίζονται μεταξύ 35 έως 64 ετών – Τάση μείωσης των κρουσμάτων και στους εφήβους – Η μετάλλαξη Delta ευθύνεται για το 60% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας
Στα 18.869 ανέρχονται τα νέα κρούσματα, με τη θετικότητα των τεστ που διενέργησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να κυμαίνεται, όπως και χθες, λίγο υψηλότερα από το 5%. Συνολικά, το τελευταίο επταήμερο οι νέες λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 35% σύμφωνα με την καθηγήτρια, εξέλιξη που αποτυπώνει τη σταδιακή τους αποκλιμάκωση.
Ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει» και «η μεγάλη διασπορά δίνει ευκαιρίες στον ιό να αναπτύξει νέες παραλλαγές» φρόντισε ωστόσο να ξεκαθαρίσει η κ. Παπαευαγγέλου, επικαλούμενη τις παραπάνω φράσεις στελεχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για να απαντήσει στα αισιόδοξα σενάρια που διαβλέπουν την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης και τη μετάπτωση της COVID-19 σε ενδημική νόσο όπως η γρίπη, χάρη στα πολλά κρούσματα της Omicron στον πληθυσμό.
Άλλωστε, στο τιμόνι της διασποράς παραμένουν οι παραγωγικές ηλικίες της αυξημένης κινητικότητας, με τα μισά σχεδόν νέα κρούσματα (40%) μεταξύ 35 έως 64 ετών, ενώ αυξημένα ήταν ξανά στην ευάλωτη ομάδα άνω των 65 ετών.
Παράλληλα, το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται σε νησιά όπως αποτυπώνεται κυρίως από την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, με την κατάσταση εκρηκτική στη Μύκονο (572,33), τη Σαντορίνη (275,38), τη Ρόδο (232,83), την Τήνο (266,33), τη Νάξο (249,56) ή τη Λευκάδα (194,15) όπως και στην Κρήτη με 314,21 στα Χανιά, 360,94 στο Ρέθυμνο, 255 στο Ηράκλειο και 189,7 στο Λασίθι.
Στην ηπειρωτική χώρα, πέραν της Αττικής με 7.139 νέα κρούσματα και της Θεσσαλονίκης με 1.704, η μελανότερη εικόνα έρχεται από την Αχαΐα με τα 672 κρούσματα. Όπως είχε επισημάνει σε τοπικό μέσο για τη δραματική κατάσταση στην περιοχή ο διοικητής της 6ης Υγεινομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων-Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Καρβέλης, «ένας στους τέσσερις νοσεί».
Κυριαρχεί η Omicron – «Καίει» τον Βορρά η Δέλτα
Δύο εβδομάδες ήταν αρκετές για την παραλλαγή Omicron ώστε από το 1,51% στις 6-19 Δεκεμβρίου 2021 να βρεθεί στο 56,93% στις 20 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου, ποσοστό κατά 38 σχεδόν φορές υψηλότερο. Όπως καταγράφει επιπλέον το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για το διάστημα 11 Δεκεμβρίου 2021 – 10 Ιανουαρίου 2022, 665 από τα δείγματα που ελέχθησαν αφορούν την παραλλαγή Omicron και 220 τη Δέλτα.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες του περασμένου έτους, η Omicron ήταν κυριάρχησε στα νησιά του Ιονίου (91,67%), την Ανατολική Μακεδονία (71,43%) και την Κρήτη (70,16%), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που επικαλέστηκε η κ. Παπαευαγγέλου για τις τελευταίες 15 ημέρες, η παραλλαγή αφορά το 80-90% των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Κρήτη.
Η Δέλτα ωστόσο συνεχίζει να κυκλοφορεί στη χώρα και να επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Το 50% των εισαγωγών στα νοσοκομεία φέρουν την παραλλαγή που σχετίζεται με σοβαρότερη νόσο, ενώ ευθύνεται για το 60% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που σημαίνει παράταση της πίεσης.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν ξανά φτάνοντας τους 688 και με τους 81 νέους θανάτους οι νεκροί του Ιανουαρίου ξεπέρασαν τους 1.500 (1.576). Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, το 93,4% των συνολικών θανάτων και το 80% απωλειών άνω των 60 ετών ήταν ανεμβολίαστοι, μερικώς εμβολιασμένοι ή δεν είχαν λάβει την ενισχυτική τους δόση.
«Περιμένουμε μία κάμψη στην πίεση στο σύστημα υγείας, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση αλλά, κυρίως, μέσω της προσέλευσης συμπολιτών που μέχρι στιγμής δίσταζαν να εμβολιαστούν», επεσήμανε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Και σήμερα, η χορήγηση ενισχυτικής δόσης κατείχε τη μερίδα του λέοντος στους εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην ημέρα, σημαντικά χαμηλοί και λιγότεροι από χθες. Μόλις 67.548 δόσεις εμβολίου χορηγήθηκαν, 43.772 εκ των οποίων για αναμνηστική δόση.
Μειώνονται τα κρούσματα στους εφήβους
Στη μείωση των κρουσμάτων σε εφήβους στάθηκε κατά την τοποθέτησή της η κ. Παπαευαγγέλου, καθώς το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών στις 10 έως 16 Ιανουαρίου μειώθηκε σε 36.300 έναντι 43.386 την πρώτη εβδομάδα του έτους και ενόσω τα παιδιά ήταν εκτός σχολείου, γεγονός που επιβεβαιώνει την ασφάλεια του σχολικού περιβάλλοντος.
Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης στους εφήβους. Όπως φαίνεται από περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες 15-19 ετών είναι πάνω από 60% (Αττική, Κρήτη, Τρίκαλα), η διασπορά στην ηλικιακή ομάδα μειώνεται ή σταθεροποιείται παρά την κορύφωση της Omicron, σε αντίθεση με περιοχές όπου οι εμβολιασμοί τους είναι κάτω από 50% (Αρκαδία, Πέλλα).
Όπως δείχνουν τα κλινικά δεδομένα από τις ΗΠΑ για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Omicron σε παιδιά, ο εμβολιασμός εξασφαλίζει 30% μικρότερη πιθανότητα προσέλευσης Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, 67% μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής και 60 – 70% λιγότερες πιθανότητες νοσηλείας στη ΜΕΘ σε σύγκριση με τη νόσηση από τη μετάλλαξη Δ.
Η περίπτωση του 15χρονου που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στην Κρήτη λόγω μυοκαρδίτιδας είναι χαρακτηριστική. Όπως τόνισε η κ. Παπευαγγέλου, «θα πω ότι ευτυχώς που ήταν εμβολιασμένο και ευτυχώς που είναι Omicron γιατί και τα δύο είναι πολύ καλοί προγνωστικοί παράγοντες».