Α.Κατσανιώτης:΄΄ Ελαιοπαραγωγή και δακοκτονία – Ανάγκη βελτίωσης του τρόπου αντιμετώπισης΄

 

 

Στην ανάγκη βελτίωσης του τρόπου αντιμετώπισης του δάκου και της χρήσης νέων οικολογικών μεθόδων στα προγράμματα δακοκτονίας, για την αποτελεσματικότητα και προστασία της ελαιοπαραγωγής, αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι, ενώ σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε πώς θα αυξήσουμε την παραγωγή και πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητά της χρησιμοποιώντας βιολογικές μεθόδους για τους ψεκασμούς, εξακολουθούμε να κουβεντιάζουμε για το πρώτο ακόμα στάδιο που είναι η διενέργεια του προγράμματος δακοκτονίας, οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού και γενικότερα μη τεχνικά ζητήματα που δεν έχουν σχέση με την ποιοτική ενίσχυση του προγράμματος.

Αναλυτικά η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

Ø Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ελαιοπαραγωγή και δακοκτονία – Ανάγκη βελτίωσης του τρόπου αντιμετώπισης»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, και φέτος ο δάκος χτύπησε την ελαιοπαραγωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , με αποτέλεσμα την ποιοτική ζημιά στο παραγόμενο ελαιόλαδο.

Παρά το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου που εκτελείται από την Περιφέρεια με καθυστερήσεις , οι ελαιοπαραγωγοί στα χωριά διαμαρτύρονται, διότι βλέπουν το έντομο να συνεχίζει τη δράση του. Κάνουν λόγω μάλιστα, για χειρότερη κατάσταση από πέρυσι.

Κάθε χρόνο ξοδεύονται τεράστια ποσά χωρίς όμως αποτέλεσμα. O ψεκασμός είναι δολωματικός με τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθοδολογίας και δεν υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ενώ σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε πώς θα αυξήσουμε την παραγωγή και πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητά της χρησιμοποιώντας βιολογικές μεθόδους για τους ψεκασμούς, εξακολουθούμε να κουβεντιάζουμε για το πρώτο ακόμα στάδιο που είναι η διενέργεια του προγράμματος δακοκτονίας, οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού και γενικότερα μη τεχνικά ζητήματα που δεν έχουν σχέση με την ποιοτική ενίσχυση του προγράμματος .

Γνωρίζουμε όλοι ότι με τον Καλλικράτη, ο προϋπολογισμός μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και υπεύθυνες για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών κατέστησαν οι Περιφέρειες. Πέραν της σοβαρότατης ευθύνης της ΠΔΕ στην καθυστέρηση του προγράμματος υπάρχει ανάγκη βελτίωσης του διαγωνιστικού υποβάθρου για το πρόγραμμα, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και το χρόνο έναρξης του προγράμματος.

Ο τρόπος καταπολέμησης του δάκου είναι απαρχαιωμένος και κάνει μόνο ζημιά στις ελιές και στο περιβάλλον και πρέπει να αλλάξει.

Επειδή, το ελαιόλαδο της περιοχής είναι από τα πιο ποιοτικά της χώρας μας θα πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχο σχέδιο για τον κλάδο αυτόν, τόσο από το Υπουργείο αλλά και από την περιφέρεια η οποία αρκείται σε συναντήσεις με υπουργούς και φωτογραφικά πλάνα των πολιτικών στελεχών της από τις συναντήσεις δίχως τεχνική υπόσταση και ουσία .Το πλαίσιο είναι γνωστό και μπορούμε τεχνικά να βοηθήσουμε δυστυχώς δεν μας ρωτούν και δεν συνεργάζονται ώστε να προετοιμάσουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Τέλος, πρόσφατα αποφασίσατε την απευθείας ανάθεση στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα πιλοτικού προγράμματος για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με θέμα: «Πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας», συνολικού ποσού 140.000 ευρώ την οποία παρακολουθούμε και αναμένουμε τα αποτελέσματα της και το σχέδιο ενσωμάτωσης της στη γεωργική πράξη της χώρας μας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε

Ø Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε για την απλούστευση των διαδικασιών στο πρόγραμμα Δακοκτονίας για να προστατέψετε έγκαιρα κάθε χρόνο την καλλιέργεια της ελιάς από τα προβλήματα που προκαλεί ο δάκος;

Ø Έχετε σχεδιάσει αλλαγή του τρόπου εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας ώστε να εφαρμοστούν προηγμένες οικολογικές μέθοδοι, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο τρόπος αντιμετώπισης του δάκου;

Ο ερωτών βουλευτής

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ

 

πηγή:.pelop.gr