Αγωγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Μιχάλη Σάλλα

 

 

Στις δικαστικές αίθουσες οδηγείται η αντιπαράθεση του Μιχάλη Σάλλαμεγαλομετόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας, με την Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το περίφημο πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για τα πεπραγμένα της προηγούμενη διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.

Την παρελθούσα εβδομάδα αρμόδια Επιτροπή της Τραπέζης της Ελλάδος επέβαλε στο κ. Σάλλα και σε πρώην στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς υψηλότατα πρόστιμα σχετικά με την εμπλοκή τους σε παραβίαση των κεφαλαιακών περιορισμών το 2016. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ακολουθώντας την υφιστάμενη νομοθεσία επέβαλε και απαγόρευση άσκησης τραπεζικών δραστηριοτήτων σε περίπου 30 εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Η συγκεκριμένη κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος προκάλεσε την αντίδραση του μεγαλοτραπεζίτη, ο οποίος κατέθεσε αγωγή εναντίον της κεντρικής τράπεζας. Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί δέσμευση τόσο τραπεζικών λογαριασμών του κ. Σάλλα όσο και των μετοχών που κατέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα (20% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας) από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος με επίκληση ευρημάτων του πορίσματος της ΤτΕ που αφορούσαν σε υπόθεση σχετική με την παραβίαση των capital controls -και συγκεκριμένα σε επισφαλείς χορηγήσεις ύψους 282 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε εταιρείες ΑΠΕ το 2016- . Μάλιστα, οι σχετικές πράξεις δέσμευσης απεστάλησαν και στην Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ο Μιχάλης Σάλλας υποστηρίζει πως οι χειρισμοί που ακολούθησε η Τράπεζα της Ελλάδος στα πλαίσια της επικοινωνίας του πορίσματος της στις εισαγγελικές και διωκτικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη σύνταξη του πορίσματος και εξηγήσεις που παρασχέθηκαν, με αποτέλεσμα ο ίδιος να έχει υποστεί περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη.

Πηγες απ’ τη Τράπεζα της Ελλάδος δεν σχολιάζουν την αγωγή του κ. Σάλλα, αναφέροντας πως η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του Δικαιοσύνης.

Πάντως, την όλη υπόθεση παρακολουθούν με ενδιαφέρουν οι θεσμοί και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), καθώς αφορά σε ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας τους.