Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (25.01.25) η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα, που προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να συγκεντρώνει 160 ψήφους.
Έτσι, ο Κώστας Τασούλας προηγείται στη «μάχη» των ψήφων για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι ακολουθεί η Λούκα Κατσέλη με 40 ψήφους, που είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Γιαννίτσης του ΠΑΣΟΚ με 34 ψήφους και ο Κώστας Κυριακού της «Νίκης» με 14 ψήφους.
Τα αποτελέσματα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας δεν έκρυψαν μεγάλες εκπλήξεις σε σχέση με όσα αναμένονταν.
Τον Κώστα Τασούλα ψήφισαν από τους «κόλπους» των ανεξάρτητων βουλευτών οι κκ.: Αντώνης Σαμαράς και Μάριος Σαλμάς (πρώην ΝΔ), Παύλος Σαράκης (πρώην Ελληνική Λύση), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (πρώην Σπαρτιάτες).
Η Λούκα Κατσέλη έλαβε συνολικά 40 ψήφους, των 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των 11 της Νέας Αριστεράς και των εξής 3 ανεξάρτητων βουλευτών: Αθηνάς Λινού (πρώην ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Σαρακιώτη (πρώην ΣΥΡΙΖΑ), Αρετής Παπαϊωάννου (πρώην Πλεύση Ελευθερίας)
Ο Τάσος Γιαννίτσης έλαβε συνολικά 34 ψήφους, των 31 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των 3 ανεξαρτήτων βουλευτών: Μπουρχάν Μπαράν (πρώην ΠΑΣΟΚ), Ράνιας Θρασκιά (πρώην ΣΥΡΙΖΑ) και Πέτρου Παππά (πρώην ΣΥΡΙΖΑ).
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού έλαβε συνολικά 14 ψήφους, τις 10 ψήφους από «Νίκη» καθώς και οι 4 ανεξάρτητοι Γιώργος Μανούσος, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιάννης Δημητροκάλλης και ο Κωνσταντίνος Φλώρος (πρώην Σπαρτιάτες).
Παράλληλα, «παρών» ψήφισαν συνολικά 49 βουλευτές.
Οι 21 του ΚΚΕ, οι 11 της Ελληνικής Λύσης, οι 6 της Πλεύσης Ελευθερίας, οι 5 Σπαρτιάτες καθώς και οι εξής ανεξάρτητοι βουλευτές: Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου (πρώην ΣΥΡΙΖΑ) και ο Μιχάλης Χουρδάκης (πρώην Πλεύση Ελευθερίας).
Τέλος, τρεις βουλευτές απουσίαζαν από τη διαδικασία: Ασπιώτης, Γαυγιωτάκης και Πούλου.
Με βάση το Κατασταστικό, η δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί ύστερα από πέντε ημέρες, στις 30 Ιανουαρίου, όπου κι εκεί απαιτούνται 200 ψήφοι, έτσι ώστε να έχουμε αποτέλεσμα.
Σε ενδεχόμενη τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων (180).
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου.
newsit