Alfeios Eco Fest στον Πύργο – Έδειξε το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον!

Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Ψυχαγωγία στο 2ήμερο event στο λόφο του Επαρχείου

Με εκατοντάδες ανθρώπους -όλων των ηλικιών- να το επισκέπτονται πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (16 & 17 Σεπτεμβρίου 2023) το Alfeios Eco Fest στο λόφο του Επαρχείου στον Πύργο. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από θέματα οικολογικού και Περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και παράλληλα να ψυχαγωγηθούν σε ένα event που ολοκληρώθηκε με τις πιο θετικές εντυπώσεις. Διοργανωτής του Alfeios Eco Festival ήταν το “Ψηφιακό Άλμα” με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου, του δήμου Πύργου, συλλόγων και επιχειρήσεων.

Το eco lining event ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου (16/09) στον κατάλληλα διαμορφωμένο (και καταπράσινο) χώρο, στο λόφο του Επαρχείου, η αισθητική και το “στήσιμο” του οποίου εντυπωσίασε τους επισκέπτες…

Ομιλίες – Χαιρετισμοί

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος απεύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας την στήριξη του δήμου Πύργου στην εκδήλωση.
Παράλληλα κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στις ενέργειες του δήμου σχετικά με την λειτουργία συστήματος πρόγνωσης πλημμυρικών φαινομένων του ποταμού Αλφειού (σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο και την προσπάθεια της απομάκρυνσης των χιλιάδων δεμάτων από το Ποτόκι. Ακόμα ανέφερε τη διευθέτηση της εκκρεμότητας με τον ΓΟΕΒ για να λειτουργούν τα αντλιοστάσια, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο δήμαρχος Πύργου τόνισε χαρακτηριστικά πως “Η “λαιμαργία” του ανθρώπου, επί δεκαετίες, αποτελεί ένα βασικό λόγο για το ότι τα καιρικά φαινόμενα, που ναι μεν έχουν ένταση, ευθύνεται δε σε μεγάλο βαθμό για το βαθμό των καταστροφών που καταγράφονται μετά την εκδήλωση τους.
Επιβάλλεται να γίνει αλλαγή πολιτικών σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου η χώρα να γίνει πιο ανθεκτική στα νέα δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραλιακή ζώνη του δήμου μας, σημεία της οποίας χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα, και για το λόγο αυτό απευθύνθηκα πρόσφατα στο ανώτατο Δικαστήριο. Δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα γίνει το… μακελειό! Γιατί να απαγορεύεται στην τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει κάποιες παρεμβάσεις; Το πλαίσιο που υπάρχει το έχει ξεπεράσει η ίδια η ζωή”.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο της βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, και προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσίας Αυγερινοπούλου, Σπύρο Βασιλείου, που μεταξύ άλλων, ανέφερε:

“Χαιρετίζω την έναρξη του πρώτου Alfeios Eco Festival, που έχει ως στόχο την ανάδειξη του eco living ως φιλοσοφία. Η κυκλική οικονομία και ο σεβασμός στους φυσικούς μας πόρους επιτάσσει ότι τίποτα δεν περισσεύει και ότι η πολιτική των μηδενικών αποβλήτων είναι η μόνη βιώσιμη πολιτική για το μέλλον.
Ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στενά όλες τις σημαίνουσες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση, αλλά και να προωθήσουμε από κοινού ενεργά την περιβαλλοντική ατζέντα.
Είναι σημαντικό να αναπτύσσονται δράσεις σαν αυτό το Φεστιβάλ, που έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη, γύρω από την κουλτούρα του eco living. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε το Πράσινο Ταμείο, που συνεργάστηκε με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ψηφιακό Άλμα», για αυτό το διήμερο δράσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξωστρεφείς Δράσεις, Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2022”.
Όλοι μαζί ενώνουμε δυνάμεις για να επιτύχουμε την εφαρμογή μιας πραγματικής κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας.
Καλή επιτυχία, με την ευχή το φεστιβάλ να γίνει θεσμός”.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, Ανδρέας Βαρώτσος, αναφέρθηκε στα οφέλη της βιοκαλλιέργειας, καλώντας παράλληλα το κοινό να επισκέπτεται την Αγορά Βιολογικών Προϊόντων κάθε Πέμπτη μεσημέρι στον Πύργο (στο πάρκο Ξυστρή).

Κυκλική Οικονομία

Ακολούθησε το Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα του την Κυκλική Οικονομία και ομιλητές τον πρ. Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, τον πρ. Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρη Πολιτόπουλο και τον καθηγ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διονύση Παναγιωτάρα… τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γουβιάς.
Σκοπός της συζήτησης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το νέο «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης» που αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου.
Κεντρικός στόχος του νέου αυτού μοντέλου είναι η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με λιγότερους και πιο «πράσινους πόρους». Δηλαδή με ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό των αποβλήτων σε όλα τα στάδια παραγωγής, αλλά και μετά το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων. Επιδιώκει και ενθαρρύνει την χρήση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων ως παραγωγικών πόρων και χρήσιμων υλικών, προσδίδοντας τη διάσταση της βιωσιμότητας στο παραγωγικό μοντέλο.
Προϋπόθεση για την επικράτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας είναι η μετάβαση σε πιο βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, που συμβάλλουν στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας.

Τα περίπτερα και οι guest εμφανίσεις…

Στον… φυσικά καταπράσινο χώρο διεξαγωγής του Alfeios Eco Festival οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν και να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των περιπτέρων που λειτούργησαν (με θεματικές γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Περιβαλλοντική προστασία, την Ανακύκλωση συσκευών, την Βιοκαλλιέργεια και τους Παραδοσιακούς σπόρους, την Ηλεκτροκίνηση, τον Πολιτισμό κ.α.).

Μια από τις καλύτερές στιγμές της πρώτης ημέρας (Σάββατο), ήταν όταν στο περίπτερο-studio του festival εμφανίστηκε ο γνωστός σεφ Κωνσταντίνος Δήμουλας που μαγείρεψε επί τόπου vegan -και όχι μόνο- συνταγές σε ένα πρωτότυπο gastronomy show! Μάλιστα ο σεφ κέρασε τους παρόντες που έμειναν ενθουσιασμένοι! Στα αξιοσημείωτα το γεγονός πως το όλο event “μεταδιδόταν” σε γιγαντο-οθόνη που είχε στηθεί στο χώρο του φεστιβάλ!

Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα φωτοβολταικά συστήματα στο περίπτερο “Σιδηροκαστρίτης Ζώης – Olympic Engineering & Consulting”.

Μεγάλη επισκεψιμότητα είχε και το περίπτερο του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών νομού Ηλείας που επιφύλασσε… πολλά κεράσματα στους επισκέπτες που ξεκινούσαν από ρακόμελο έως και γλυκό σταφύλι).

Στο περίπτερο των Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας η κα Όλγα Βενιζέλου – Ρουβά απάντησε σε πολλές ερωτήσεις ενώ μοίρασε και πολλούς σπόρους-δώρα!

Η ομάδα Τέχνης και Πολιτισμού Heterronymous έστησε και λειτούργησε στο χώρο ένα… υπαίθριο καλλιτεχνικό εργαστήρι για τους μικρότερης ηλικίας επισκέπτες του φεστιβάλ που είχαν στη διάθεση τους χρώματα, υλικά και… πολύ κέφι για να δημιουργήσουν με κεντρικό θέμα το περιβάλλον!

Μεγάλο ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα είχε και το περίπτερο της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας, τα μέλη της οποίας στη 2η ημέρα του φεστιβάλ (Κυριακή) παρουσίασαν “live” ένα πρωτότυπο εργαστήρι δημιουργώντας σβόλους με σπόρους (seed balls)… μάλιστα στους επισκέπτες δόθηκαν -συμβολικά- δώρα σβόλοι σπόρων που θα μπορούν να φυτευτούν σε κήπους ή ακόμα και σε γλάστρες!

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την συναυλία της τοπικής ροκ μπάντας Ελεύθερη Πτώση τα μέλη της οποία… ρόκαραν επί σκηνής για πάνω από μιάμιση ώρα κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που αποχώρησε από το χώρο φανερά ευχαριστημένο από όλα όσα είχε δει, γευτεί και ακούσει την πρώτη ημέρα του Alfeios Eco Festival!

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το εργαστήρι παρασκευής σαπουνιών (με επαναχρησιμοποίηση ελαιόλαδου) από το ΚΕΠΕΑ Κρεστένων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Μια δράση για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα για τους μικρότερους που… μυήθηκαν στην κυκλική οικονομία με ένα πολύ απλό τρόπο! Το κοινό καλωσόρισε ο Διευθυντής του ΚΕΠΕΑ Πέτρος Γαβράς ενώ την παρουσίαση έκανε η Μαρία Σχοινά.

Εντυπωσιακό ήταν το συναυλιακό μέρος της δεύτερης ημέρας του Alfeios Eco Festival.

Ο Γιάννης Κουγιανός παρουσίασε ένα πρωτότυπο live act με ήχους από το hand pan έχοντας δίπλα του τον Άρη Γιατρά! Το ντουέτο αποτέλεσε μια έκπληξη για τον κόσμο που βίωσε μια ξεχωριστή ηχητική εμπειρία, χειροκροτώντας τους δυο καλλιτέχνες.

Αναμφίβολα το φινάλε του Alfeios Eco Festival ήρθε με τον καλύτερο τρόπο! Αυτό γιατί οι Bronza Banda, το μουσικό σχήμα (πνευστά) με τον Balkan-παραδοσιακό ήχο έκανε πατινάδα σε κεντρικούς δρόμους πέριξ της κεντρικής πλατείας του Πύργου δημιουργώντας ένα ξεχωριστό θέαμα! Στη συνέχεια τα μέλη της μπάντας κατευθύνθηκαν στο χώρο του Φεστιβάλ όπου για περίπου δυο ώρες ξεσήκωσαν το κοινό με το ρεπερτόριο τους δημιουργώντας κέφι με ασταμάτητο ρυθμό και πολύ χορό!

Στήριξη – Συμμετοχές

Το διήμερο eco – event υποστήριξαν Φορείς όπως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., οι εταιρείες “Σιδηροκαστρίτης Ζώης – Olympic Engineering & Consulting” (Φωτοβολταικά), «AGROTAX», “Τσιπολίτης Αντώνης – Ηλειακό Κέντρο Ανακύκλωσης”, «Nissan – Τσιώρης», «Νέκταρ & Αμβροσία», Βασιλόπουλος (Συσκευασία – Υλικά Καθαρισμού – Χαρτικά), και Artisti Cafe.

Συμμετείχαν ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων, η Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας, η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, η Ομάδα Τέχνης “Hetteronymous”, η Μ.Δ. Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Πελοποννήσου και ο κινηματογραφιστής/φωτογράφος Martin Mc Darren (με φωτογραφικό υλικό από τον ποταμό Αλφειό).