Ανδρέας Νικολακόπουλος: Ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα διευκολύνει τους δανειολήπτες

 

 

 

 

Διάσωση Πρώτης Κατοικίας

και με επιδότηση δόσης δανείου

 

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

 

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ

ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΠΑΡΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

 

 

 

Το σχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα, περιλαμβάνει σημαντικές δικλείδες ασφαλείας στην περίπτωση διάσωσης της πρώτης κατοικίας και παραλλήλως προβλέπει ρυθμίσεις και για πολλά περισσότερα φυσικά πρόσωπα όπως είναι η κατηγορία των εμπόρων που μέχρι τώρα λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας δεν καλύπτονταν από το νόμο Κατσέλη αλλά και δεν εντάχθηκαν  στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

 

Ταυτοχρόνως θα δώσει απάντηση στο αδιέξοδο που έχουν μπροστά τους αναρίθμητοι δανειολήπτες που δεν έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας. Και τούτο, εξαιτίας των αποφάσεων και των νομοθετικών πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  στελέχη του οποίου σήμερα, έρχονται με υποκριτικό πολιτικό τρόπο να εκφράσουν τώρα τη δήθεν ανησυχία τους. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει την λήξη της προστασίας της προστασίας της πρώτης κατοικίας την 31-12-2019 και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε παράταση μέχρι την 30-4-2020 προκειμένου να προετοιμάσει νέο νομικό πλαίσιο προστασίας.

 

Τα ανωτέρω επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος  που είναι σε επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και οικονομικούς παράγοντες για το θέμα, ώστε να ενημερώνεται αλλά και για να υποβάλλει προτάσεις  για το σχέδιο που διαμορφώνεται  για να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και να πείσει για την αποτελεσματικότητά της τους θεσμούς της Ευρωπαικής Επιτροπής.

 

 

 

 

ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΑΣ

 

 

Όπως τονίζει ο κ. Νικολακόπουλος  επιδιώκεται μια διαδικασία  με ευελιξία και με εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής και μάλιστα για ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπερχρεωμένων πολιτών  που μέχρι σήμερα βρίσκονταν  εκτός νομοθετικού πλαισίου και κινδυνεύουν οι περιουσίες τους, ενώ στοχεύει σε λύση που θα ικανοποιεί  σχετικά με την πρώτη κατοικία σε βάθος χρόνου και ανάλογα με τις δυνατότητες αποπληρωμής των ίδιων των δανειοληπτών.

 

Σχολιάζοντας εξάλλου  τις αιτιάσεις της Αξιωμ. Αντιπολίτευσης  ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία για φυσικά πρόσωπα μέχρι τον Ιούνιο και για νομικά πρόσωπα μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ μέχρι τότε αναμένεται να θεσπιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας. Οι παρατάσεις όμως επιτείνουν την αγωνία για αυτό και ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα στραφεί σε διαφορετικά δεδομένα, που θα μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα έχουν ακόμη και την επιλογή  να επιδοτηθούν από το Κράτος για την εξόφληση μέρους της δόσης τους.

 

 

ΟΙ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ

 

Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται όπως ενημερώνει ο Ηλείος βουλευτής, η διάσωση της πρώτης κατοικίας θα μπορεί να γίνει είτε με εξωδικαστική διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμμματείας Ιδιωτικού Χρέους, είτε με πτωχευτική διαδικασία στο δικαστήριο. Στην πρώτη περίπτωση ο δανειολήπτης θα διερευνά με τους δανειστές χωρίς την παρέμβαση δικαστηρίων  την εξεύρεση λύσης με ρύθμιση οφειλών  Εδώ ο νέος πτωχευτικό κώδικας δεν θα προβλέπει προκαθορισμένο είδος ρύθμισης ή ύψος «κουρέματος» κλπ όπως συμβαίνει τώρα,

Εφόσον δε, οι δύο πλευρές συναινέσουν σε συγκεκριμένη συμφωνία ρύθμισης, ο οφειλέτης θα μπορεί να ζητήσει επιπλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιδότηση της δόσης δανείου (ως στεγαστικό επίδομα) υπό την προϋπόθεση  να ανήκει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

Στην δεύτερη περίπτωση, μέσω Δικαστηρίου, ο δανειολήπτης, θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας από την εκποίηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας . Θα μεταβιβάζει προσωρινά την κυριότητά της σε κρατικό φορέα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, σε τίμημα ίσο με την εμπορική αξία του ακινήτου. Θα μπορεί ωστόσο να μένει στην κατοικία του δίνοντας ένα μικρό μίσθωμα που θα ορίζεται με βάση την απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου.

 

Ακολούθως και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος που πιθανότατα να είναι τα τρία έτη,  θα μπορεί να ζητήσει την μετατροπή της σύμβασης σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς  και τουλάχιστον εικοσαετή διάρκεια ώστε το ακίνητο να επανέλθει στην κυριότητά του.

 

Όλα τα παραπάνω ήδη εξετάζονται με μεγάλη προσοχή και στις λεπτομέρειές τους ώστε στο τέλος να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην διάσωση της πρώτης κατοικίας που είναι και το μείζον ζητούμενο καταλήγει ο κ. Νικολακόπουλος ενώ τέλος σε σχέση με τα πυρόπληκτα δάνεια που επίσης ενδιαφέρουν κυρίαρχα πολλούς δανειολήπτες στην Ηλεία θα γίνουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις  να βρεθούν  και εδώ οι λύσεις που θα δίνουν με την σειρά τους διέξοδο στους επαγγελματίες μας. Στο θέμα των πυρόπληκτων δανείων ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες λύσεις και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν διευκολύνσεις.