«Σεβασμός στον ανθρώπινο
πόνο και αδυναμία».
Αθανασία Κουσκουρή: «Πρόσημο κοινωνικής πολιτικής από το Δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο»
Στις κοινωνικές δράσεις του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, μέσω των προνοιακών του δομών που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους δημότες, αναφέρθηκε η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Αθανασία Κουσκουρή, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής στο χώρο του ΚΠΕ Κρεστένων.
Όπως τόνισε η κ. Κουσκουρή στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων η Κοινωνική Υπηρεσία συγκροτείται από τρεις δομές, που είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κέντρο Κοινότητας.
«Θα ήθελα να αναφέρω ότι απ’ όταν θεσμοθετήθηκαν οι θεσμοί αυτοί με παλαιότερο το Βοήθεια στο Σπίτι που λειτουργεί από το 2002, έτυχαν της απόλυτης προτεραιότητας από το Δήμαρχό μας κ. Σάκη Μπαλιούκο, που πραγματικά έχει δώσει πρόσημο κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο, μέσα από αυτές τις κοινωνικές δομές. Στο συγκεκριμένο θέμα ο Δήμαρχος έχει ενσυναίσθηση, δηλαδή πονάει για τον άνθρωπο, τον αδύναμο, το έχει κάνει κτήμα του αυτό. Τους έχει δώσει έναν άπλετο χώρο λειτουργίας ούτως ώστε να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους , σέβεται τις αποφάσεις τους, τους έχει δώσει αυτονομία και αυτό που κυριαρχεί είναι ο σεβασμός στον ανθρώπινο πόνο και αδυναμία, με απόλυτη εχεμύθεια γύρω από το θέμα αυτό» ανέφερε η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
Οι κοινωνικές δομές
Αναφερόμενη στη λειτουργία των ανωτέρω κοινωνικών δομών του Δήμου, η κ. Κουσκουρή επεσήμανε τα εξής:
Βοήθεια στο Σπίτι: Απευθύνεται σε άτομα που είναι άνω των 65 ετών. Για την ένταξη κάποιου σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Απευθύνεται σε άτομα μοναχικά, σε ηλικιωμένους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και δεν είναι ενταγμένοι σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.
Εκεί παρέχονται υπηρεσίες και σκοπός είναι να βοηθηθούν τα άτομα αυτά μέσα στο οικείο περιβάλλον για να αποφευχθούν περιπτώσεις ιδρυματοποίησης που τα άτομα αυτά πιέζονται και δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.
Το πρόγραμμα που είναι ο κρίκος που συνδέει το Δήμο με τον πολίτη οποίος έχει το πρόβλημα, απασχολεί ένα κοινωνικό λειτουργό, δύο βοηθούς νοσηλευτών και τέσσερις οικογενειακούς βοηθούς.
-Κέντρο Κοινότητας: Υλοποιείται στο Δήμο από το 2018. Είναι μια ομπρέλα που παρέχει ένα ευρύ φάσμα παροχών, απευθυνόμενο σε άτομα οικονομικά ασθενέστερα και ευάλωτα, μονογονεϊκές οικογένειες και γενικά σε ανθρώπους που είναι και κάτω από το όριο της φτώχειας. Η δομή αυτή απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και τα στελέχη που τη συγκροτούν το Κέντρο Κοινότητας υπερβάλλουν εαυτόν, ενώ σχεδόν πάνω από τους μισούς ωφελούμενους αναφέρονται στα ΚΕΑ.
-Κοινωνικό Παντοπωλείο: Είναι μια πάρα πολύ σημαντική δομή που επίσης λειτουργεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, με έναν κοινωνικό λειτουργό και μια υπάλληλο πολιτικού προσωπικού. Παρέχει είδη πρώτης ανάγκης σίτισης, ένδυσης και επίσης βοηθάει στη σύμπραξη με το ΤΕΒΑ.
Πρέπει να εξάρουμε την εργασία το ζήλο αλλά και το αποτέλεσμα των στελεχών του και ιδιαίτερα του κ. Παν. Κόρακα που έστησε παντοπωλείο ως κοινωνικό πρότυπο.
Από την έρευνα που έγινε είναι χωρίς υπερβολή ίσως το μόνο που λειτουργεί αυτόνομα πανελλαδικά, δηλαδή ο δήμος δεν δαπανά χρήματα για τη λειτουργία του. Έχει δημιουργηθεί με την κατεύθυνση που δίνει ο δήμαρχος, ένα ευρύ φάσμα χορηγιών.