Ανεμβολίαστους με rapid θέλουν οι εκπρόσωποι της εστίασης – Θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού έθεσαν στον Μητσοτάκη οι έμποροι

 

 

 

 

“Δεν θα ξανακλείσει τίποτα”: κατηγορηματικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τη Δευτέρα (08.11.2021) συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους του εμπορίου και εστίασης. Άκουσε τα αιτήματα των δυο πλευρών αλλά ζήτησε κι εκείνος με τη σειρά του κάτι…

Και αυτό που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους εκπροσώπους του εμπορίου και της εστίασης ήταν η πιστή στήριξη των μέτρων που ισχύουν από το Σάββατο (06.11.2021) με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την οικονομίας.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της εστίασης ζήτησαν τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών σε εστιατόρια και καφέ με rapid test.

Οι δε εκπρόσωποι των εμπόρων ζήτησαν να μην υπάρχουν δυο ταχύτητες για είσοδο στα καταστήματα (σ.σ. στα super market επιτρέπεται η είσοδος ανεμβολίαστων πολιτών χωρίς rapid) θέτοντας και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Το τελευταίο, η κυβέρνηση θα το εξετάσει. Παράλληλα, οι έμποροι έθεσαν σειρά οικονομικών αιτημάτων, όπως τη συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, τη μη επιστροφή των χρημάτων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς και την επαναφορά του μέτρου της αναστολής συμβάσεων.

Αν και δεσμεύτηκε πως lockdown δεν θα ξαναγίνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι «είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν ακόμα μερικές δύσκολες εβδομάδες».

Όσον αφορά υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προχωρήσει στο μέτρο σε άλλες επαγγελματικές ομάδες αυτή τη στιγμή, πετώντας στο μπαλάκι στους επιχειρηματίες για το αν θέλουν να απασχολούν μόνο εμβολιασμένους εργαζόμενους ή ανεμβολίαστους που θα πρέπει να κάνουν δυο τεστ την εβδομάδα.

Δεν θα ξανακλείσει τίποτα

Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του εμπορίου και της εστίασης για την υπευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων, επανέλαβε ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουνΟι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν».

«Όλοι δεχόμαστε ότι δεν μπορεί σε κάθε κατάστημα ή σε κάθε cafe να υπάρχει και από ένας ελεγκτής όσο εξαιρετική δουλειά και αν κάνει η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνεπώς η υπόθεση της δημόσιας υγείας περνάει και στα δικά μας χέρια. Θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας. Παράλληλα πιστεύω ότι έτσι υπερασπίζεστε και τη φήμη των επιχειρήσεων σας, γιατί θα ήταν ολέθριο από μία αμέλεια να στιγματιστούν ως εστίες μετάδοσης του κορονοϊού» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει αναστάτωση σε μαγαζιά, εστιατόρια και καφέ αλλά αυτή, σε καμία περίπτωση «δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά και στη χώρα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί και με την απόφασή μας να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μείνουν ανοιχτές οι οικονομικές δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα».

Κατά την άποψη του πρωθυπουργού «τα δύσκολα ως προς την οικονομία τουλάχιστον πέρασαν χάρη στα 42 δισεκατομμύρια των πόρων που κινητοποιήθηκαν συνολικά σε όλα τα επίπεδα».

«Η μεγάλη διαφορά από τα άλλα κύματα είναι ότι τώρα έχουμε το εμβόλιο. Και αυτός είναι ο λόγος που αναλογικά οι νοσηλείες και οι απώλειες -αν και δυστυχώς πολλές- δεν αντιστοιχούν στα κρούσματα και αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», πρόσθεσε και απαρίθμησε τρία κλειδιά που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου:

  • ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν,
  • η τρίτη δόση, η αναμνηστική δόση γι’ αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί
  • Και  τα καθημερινά μέτρα της υγιεινής.

Οι παράγοντες της αγοράς τόνισαν ότι στόχος είναι να μείνουν συνεχώς τα μαγαζιά ανοιχτά ενώ ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και στη διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου οι επαγγελματίες να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ότι «δεν θα κλείσουμε».

Έκρινε ότι το τέλος δεν θα είναι εύκολο… «Ο επίλογος της πανδημίας αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε μία έξαρση του τέταρτου κύματος σε όλη την Ευρώπη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στα 9.000 κρούσματα που έχει η Αυστρία (σ.σ. έχει σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό και λίγο υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων από την Ελλάδα), τόνισε πως «είναι σαφές ότι και στην πατρίδα μας θα ακολουθήσουν ακόμα μερικές δύσκολες εβδομάδες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στους ανεμβολίαστους πολίτες. «Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για διάφορους λόγους τους οποίους μπορεί να κατανοώ και να συμμερίζομαι, οι οποίοι είναι όμως διατεθειμένοι να πειστούν και έστω και τώρα να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν. Διαπιστώνοντας από τη μία ότι αυτό είναι μία ανάγκη από την άλλη ότι η καθημερινότητά τους γίνεται πιο δύσκολη. Υπάρχει μία μεγαλύτερη ταλαιπωρία και ένα οικονομικό κόστος εάν επιλέξουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι». Τόνισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Aπό κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

πηγή:https://www.newsit.gr/