To brain drain αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη μάστιγα για τη χώρα αλλά ακόμη πιο θλιβερό είναι άνεργοι εργαζόμενοι να πέφτουν θύματα ευρωπαϊκών εταιρειών που τους τάζουν εργασιακό παράδεισο και τελικά αποδεικνύονται απάτη.
Μεγάλος αριθμός εταιρειών ανθρώπινου δυναμικού βρίσκουν φθηνούς εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Πολλοί Έλληνες με υπερβολικά υψηλές προσδοκίες έπεσαν τελικά θύματα εξαπάτησης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Όπως και πολλοί συμπατριώτες του, ο Νίκος Βαρθυμιάδης βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Το αρτοποιείο του έκλεισε πέρυσι λόγω χρεών και ο πατέρας τριών παιδιών προστέθηκε στη μακρά λίστα ανέργων της Ελλάδας. Για πολλούς μήνες δούλευε περιστασιακά.
Μετά από παρακίνηση ενός άνεργου φίλου του και έχοντας διαβάσει ελκυστικές αγγελίες για θέσεις απασχόλησης με σταθερό μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 1.300 ευρώ τουλάχιστον, ο Ν. Βαρθυμιάδης απευθύνθηκε σε μια τοπική εταιρεία εύρεσης και επιλογής ανθρώπινου δυναμικού που αναζητούσε εργαζόμενους για ένα ιαπωνικό εργοστάσιο στην Τσεχία.
Κακές συνθήκες διαβίωσης και μισθοί των 540 ευρώ
Οι συνθήκες εργασίας στο Καντάν, περίπου 90 χλμ. βορειοδυτικά της Πράγας, ήταν εξαιρετικές, ωστόσο οι αρχικοί όροι της συμφωνίας αποδείχθηκαν απάτη.
«Όταν πήγαμε εκεί εκπρόσωποι της εταιρείας εύρεσης προσωπικού μας έδωσαν συμβόλαια με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο: μηνιαίος μισθός 540 ευρώ, χωρίς αποζημίωση για υπερωρίες και άλλες παροχές που μας είχαν υποσχεθεί».
Εταιρείες αναζητούν φθηνά εργατικά χέρια
«Από τη στιγμή που επιβιβαστήκαμε στο σαραβαλιασμένο λεωφορείο που μας μετέφερε μετά από 40 ώρες αγωνίας από την Αθήνα στο Καντάν, ήταν φανερό ότι όλο αυτό ήταν απάτη», είπε η Χριστίνα Νάρη στην DW. «Αλλά όταν είσαι απελπισμένος τείνεις να παραβλέπεις πολλά πράγματα», πρόσθεσε.
Σχεδόν 55.000 εταιρείες recruitment σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια βρίσκουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους κάθε χρόνο ως φθηνά εργατικά χέρια για χειρωνακτική εργασία και για θέσεις στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών.
Οι εταιρείες τους παραπέμπουν σε εργοδότες που αναζητούν εργατικό δυναμικό για πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης προκειμένου να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το εργατικό κόστος. Ωστόσο, μεταφέροντας πλήθος απελπισμένων ευρωπαίων σε άλλες χώρες πολλές εταιρείες επιβαρύνουν τους εργαζόμενους με συνθήκες που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποδεχόταν ποτέ το εγχώριο εργατικό δυναμικό.
«Μας είχανε να ζούμε σε βρώμικα, άθλια ξενοδοχεία που δεν είχαν καμία σχέση με τα άνετα ξενοδοχεία που έδειχναν στη σελίδα της εταιρείας», τονίζει η Χριστίνα Νάρη. Όπως λέει, «το χειρότερο από όλα ήταν ότι δεν υπήρχε ιατρική μέριμνα».
Όταν η 28χρονη πρώην κομμώτρια προσβλήθηκε από γρίπη εργαζόμενη στο εργοστάσιο ανταλλακτικών αυτοκινήτων Toyoda Gosei Czech στο Καντάν, η εταιρεία recruitment. αφού εξετάστηκε, την ενημέρωσε ότι δεν δικαιούται να λάβει αναρρωτική άδεια.
«Πάλεψα την πρώτη μέρα, αλλά μετά παραιτήθηκα. Δεν ήμουν διατεθειμένη να θυσιάσω την υγεία και τη ζωή μου γι’ αυτό».
Τα περισσότερα συμβόλαια δεν προβλέπουν αποζημίωση για εργαζόμενους που απολύονται πριν συμπληρωθούν τουλάχιστον τρεις μήνες απασχόλησης. Η πλειοψηφία όσων πέφτουν θύματα απάτης όμως φεύγουν κατά κανόνα πριν συμπληρωθεί το τρίμηνο. «Κατάφερα να πάρω περίπου 300 ευρώ από την πληρωμή μου, όπως προβλεπόταν για 15 ημέρες εργασίας», είπε η Χριστίνα Νάρη.
Το brain drain, μάστιγα για τη χώρα
Πάνω από 427.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση προκαλώντας καθίζηση στην ελληνική οικονομία. Το δίχως προηγούμενο brain drain συνεχίζεται σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η μαζική έξοδος από τη χώρα κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη μετά την Κύπρο και την Ισπανία σε ό,τι αφορά την αναλογία νέων που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα κοντά στα επίπεδα του 20%, ωστόσο εξακολουθεί να είναι σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ (8,8%). Ως εκ τούτου άνεργοι θα συνεχίσουν να κυνηγούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό με την πιθανότητα να πέσουν θύματα απάτης.
Στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα δήλωσαν ότι έχουν γνώση των αυξανόμενων παραπόνων αλλά και των ψευδών προσδοκιών που δημιουργούν πολλές εταιρείες εύρεσης και επιλογής προσωπικού.
Πάντως δεν κατέστη σαφές εκ μέρους της πρεσβείας εάν πρόκειται να αναληφθεί δράση επί τους ζητήματος. «Υπάρχουν νόμιμα παραθυράκια που επιτρέπουν τέτοιες δραστηριότητες», δήλωσε διπλωμάτης διατηρώντας την ανωνυμία του.
Πηγή: iefimerida.gr