Απίστευτο: Έβγαλε «μαύρες τρίχες» στην γλώσσα μετά από ατύχημα με το αυτοκίνητο!

 

 

Μια γυναίκα που ενεπλάκη σε σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οποίο της προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό στα πόδια, ανέπτυξε μια περίεργη λοίμωξη με μια εκπληκτική παρενέργεια: έβγαλε μαύρες τρίχες στην γλώσσα της!

Σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, η γλώσσα της γυναίκας άλλαξε χρώμα μια εβδομάδα αφότου ξεκίνησε να λαμβάνει δύο αντιβιοτικά, για να θεραπεύσει την λοίμωξη στα πόδια της. Αυτά τα φάρμακα είχαν ως δραστικές ουσίες την μεροπενέμη (meropenem) σε ενδοφλέβια χορήγηση και την μινοκυκλίνη (minocycline) που λαμβάνεται από το στόμα. Η 55χρονη είπε ότι σύντομα αισθάνθηκε λίγο ναυτία και παρατήρησε μια κακή γεύση στο στόμα της.

Η επίσημη διάγνωση ήταν μια περίεργη, αλλά υπαρκτή πάθηση: μαύρη τριχωτή γλώσσα!

Ναι, αλήθεια είναι! Αν και είναι και καθόλα υπαρκτή πάθηση, όσο αηδιαστική και αν φαίνεται, ευτυχώς είναι και ακίνδυνη και φευγαλέα. Ουσιαστικά καμία τρίχα δεν αναπτύσσεται στην γλώσσα. Απλά οι μικροσκοπικές απολήξεις στην επιφάνεια της γλώσσας αποχρωματίζονται. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στην συνέχεια συσσωρεύονται εκεί, κάνοντας τις απολήξεις αυτές μεγαλύτερες από το κανονικό. Έτσι παγιδεύονται εκεί βακτήρια, μαγιά, καπνός, τρόφιμα και άλλες ουσίες που στη συνέχεια «λεκιάζουν» τη γλώσσα, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Εκτός από αυτόν τον «μαυριδερό» αποχρωματισμό και μια όψη σαν ο ασθενής αν έχει βγάλει «τρίχες στην γλώσσα», η εν λόγω πάθηση προκαλεί κακή αναπνοή, μεταλλική γεύση, ή περίεργες αισθήσεις στην γλώσσα σας, εάν οι απολήξεις έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ.

“Η κατάσταση μπορεί να συσχετιστεί με πολλαπλούς παράγοντες, όπως η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα και η λήψη αντιβιοτικών, ιδιαίτερα τετρακυκλινών (tetracyclines)”, ανέφεραν οι συγγραφείς της σχετικής έκθεσης. Υποψιασμένοι ότι «υπαίτιος» για το πρόβλημα της γυναίκας ήταν η μινοκυκλίνη, οι γιατροί της δοκίμασαν άλλες θεραπευτικές επιλογές αντιβιοτικών και της συνέστησαν συγκεκριμένη θεραπεία στοματικής υγιεινής. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, η γλώσσα της ασθενούς ήταν και πάλι υγιέστατη και… ροζ.

“Μαύρες τρίχες” στην γλώσσα: Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2014 στην επιστημονική επιθεώρηση World Journal of Gastroenterology, οι εκτιμήσεις για το πόσο συχνή είναι η μαύρη τριχωτή γλώσσα ποικίλλουν, αλλά πιστεύεται πως έως και το 11% των ανθρώπων μπορεί να νοσήσουν σε κάποια φάση της ζωής τους. Είναι πιο πιθανό να το πάθετε εάν καπνίζετε, πίνετε πολλούς καφέδες, τσάι και αλκοόλ και δεν φροντίζετε καλά την υγεία του στόματος. Επίσης, μπορεί να σας συμβεί ως παρενέργεια σε κάποια αντιβιοτικά (τα οποία μπορεί να αλλάξουν τα φυσιολογικά βακτήρια ή τους ζυμομύκητες στο στόμα σας). Οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η μαύρη τριχωτή γλώσσα δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη ιατρική περίθαλψη. Η κατάσταση συνήθως υποχωρεί, όταν σταματάει η «ένοχη» φαρμακευτική αγωγή, ο καφές, η κατανάλωση αλκοόλ κλπ., όπως συνέβη και στην περίπτωση της γυναίκας.

πηγή:https://www.iatropedia.gr