Σημαντικές διεκδικήσεις για την Αρχαία Ολυμπία είχε την ευκαιρία να δρομολογήσει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, σε σειρά επαφών και συναντήσεων που είχε το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο τόσο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Ηλείας όσο και του 5ου Olympia Forum που έλαβε χώρα στην Αρχαία Ολυμπία.
Για τρεις ημέρες, από 18 έως 20 Οκτωβρίου, η προσοχή και το ενδιαφέρον της της πολιτικής σκηνής, υπουργείων, περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και επιστημονικών και ακαδημαϊκών φορέων, της οικονομίας, του τουρισμού και της αγοράς στράφηκε στην Αρχαία Ολυμπία και στο 5ο Olympia Forum, το οποίο διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Πατρίς», το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
Στο Συνέδριο, το οποίο επικεντρώθηκε στη δημιουργία ανθεκτικών και βιώσιμων κοινοτήτων, με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής συνοχής και την προώθηση της καινοτομίας, συζητήθηκαν οι προκλήσεις των ημερών και τέθηκαν προτάσεις και λύσεις για το μέλλον, σε τομείς όπως η οικονομία, η πολιτική, η κοινωνία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η τεχνολογία, οι υποδομές, η κατασκευή νέων έργων. Μέσα από μια ανταλλαγή ιδεών, οραμάτων και διαλόγου, αρκετοί ομιλητές έθιξαν, επίσης, θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή, την υγεία, το δημογραφικό πρόβλημα, το μεταναστευτικό, το εργασιακό, τη μείωση της φτώχειας, κ.α.
Οικοδεσπότης του Forum στην Αρχαία Ολυμπία ήταν ο Δήμαρχος Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου και συμμετείχε με παρεμβάσεις του στις τριήμερες θεματικές ενότητες («ΤΟΠΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ», «ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ: ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ», «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: ΠΟΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», «ΛΑΚΩΝΙΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ-ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΗΛΕΙΑ: ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ»), καταθέτοντας σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να επενδύσουμε στις υποδομές, οι οποίες θα ενισχύουν τις παραγωγικές δυνατότητες κάθε τόπου, θα γεφυρώνουν το υπαρκτό παραγωγικό χάσμα, θα συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα των περιοχών και θα προωθούν την πολυεπίπεδη διασύνδεση με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Ταυτόχρονα να θέσουμε μεγάλους στόχους, ως σχέδιο για την επόμενη 20ετία, και να μιλήσουμε για τις πόλεις και τις περιφέρειές μας ξεχωριστά. Να μιλήσουμε ξανά για Αποκέντρωση, για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, για αρμοδιότητες και πόρους, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της Διοίκησης.
«ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΠΑΓΙΩΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η αναζήτηση της καινοτομίας δεν είναι μια υπόθεση περιοριστική, αλλά αφορά και αγγίζει όλα σχεδόν τα πεδία της σύγχρονης διακυβέρνησης. Υπάρχει η τεχνογνωσία, υπάρχουν τα διεθνή παραδείγματα, οι καλές πρακτικές. Ο κόσμος σήμερα είναι ένα τεράστιο δίκτυο αλληλεπίδρασης. Κάθε Δήμος οφείλει και μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, να μετατραπεί σε smart city, μια στρατηγική που έρχεται να πολλαπλασιάσει τα οφέλη του. Μόνο με την καινοτομία στη διοίκηση, σε προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται στον πολίτη, καθώς και με την καινοτομία στη διακυβέρνηση, μπορούν οι Δήμοι να απαντήσουν πειστικά σε δομικές και χρόνιες παθογένειες, να καλύψουν το χάσμα που τους χωρίζει από πιο ώριμες θεσμικά δημοκρατίες και να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
«ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ»
Όπως επισήμανε ο κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, τα άμεσα και οραματικά αναπτυξιακά προγράμματα που θα βοηθούσαν την Αρχαία Ολυμπία θα ήταν αρχικά αυτό που αποτελεί πάγιο αίτημα της περιοχής, δηλαδή η κατασκευή ενός μεγάλου αθλητικού και συνεδριακού κέντρου. Στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι έννοιες άθλος, αθλητής, δεν νοείται να μην υπάρχει ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο που θα υποδέχεται αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και παράλληλα θα λειτουργεί και ως συνεδριακό. Και αυτό, διότι όλοι παρακολουθούμε με αγωνία και απογοήτευση τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των εκλογών του νέου προέδρου της ΔΟΕ, που εξαιτίας της έλλειψης υποδομών στην περιοχή, κάποιοι αποφάσισαν να συντονίσουν τη διεξαγωγή τους στην Μεσσηνία. Η απάντησή μας στον κ. Καπράλο, στη συνάντηση που έλαβε χώρα στην Αθήνα προ ημερών ήταν μία: «Αν ποτέ έρθουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα τα δεχτεί η Αθήνα και όχι η Θεσσαλονίκη».
Το δεύτερο σε προτεραιότητα και σπουδαιότητα έργο και στόχος είναι η είσοδος του Νομού και της Αρχαίας Ολυμπίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Αρχαία Ολυμπία. Και από το 2025 αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε ότι θα εισαχθεί στο μηχανογραφικό δελτίο. Επομένως, πρέπει άμεσα, τα δύο ξενοδοχεία που έχουν παραχωρηθεί, ο Ξένιος Ζευς και το Απόλλων, να ανακαινιστούν και να προσφερθούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών για την ίδρυση τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη μας.
«ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ»
Την πρότασή του για τη σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με την Αρχαία Ολυμπία κατέθεσε επίσημα στους αρμόδιους υπουργούς ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας.
Το απόγευμα της Παρασκευής, 18 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε, στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, ακόμα μία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Υποεπιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Αρχαίας Ολυμπίας με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Ηλεία 2030: Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία», σε συνέχεια της σχετικής μελέτης από τη ΔιαΝΕΟσις. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συμμετείχαν, πέραν των μελών της Υποεπιτροπής με πρόεδρο τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αθανάσιος Κοντογεώργης, η Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας, όλοι οι Δήμαρχοι της Ηλείας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς. Αναλύθηκε η πορεία του έργου της Υποεπιτροπής, εστιάζοντας στην προτεραιοποίηση και την ωρίμανση των έργων που έχουν προταθεί από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά τη σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με την Αρχαία Ολυμπία. Όπως δήλωσε ο ίδιος «είναι ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο -αν υλοποιηθεί- θα δώσει τεράστια προστιθέμενη αξία στον αυτοκινητόδρομο, διότι θα μπορούν, όχι μόνο οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες να φτάνει στην Αρχαία Ολυμπία γρήγορα και με ασφάλεια. Έτσι θα εκτοξευτεί η επισκεψιμότητα και θα ωφεληθεί και η περιοχή καθώς και ο Νομός».