Άρθρο του Κώστα Λεβέντη Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Ηλείας :Τι (πραγματικά) γίνεται με τα Πυρόπληκτα Δάνεια;

 

 

 

 

Στο φλέγον θέμα των πυρόπληκτων δανείων, πρόσφατα διαπιστώθηκε μία κινητικότητα, με την υποβολή σχετικών ερωτήσεων προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, εκ μέρους των βουλευτών Ηλείας, κ.κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα και Μιχάλη  Κατρίνη.

Παρακολουθώντας το πρόβλημα  και εργαζόμενοι αδιάκοπα στο Επιμελητήριο σε διάφορες ευκαιρίες είχαμε φέρει σε γνώση στελεχών της προηγούμενης  και παρούσας  Κυβέρνησης το ακανθώδες θέμα των συγκεκριμένων δανείων και τις προτάσεις μας επ’ αυτού.

Όσον αφορά σε εξελίξεις από τον τραπεζικό τομέα, κι ενώ έχουν περιέλθει σε γνώση μας περιπτώσεις ρύθμισης δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή της υπουργικής απόφασης Χουλιαράκη, παρατηρείται μία αυτονόητη στασιμότητα, μετά και τις πρόσφατες εκλογές, και εν αναμονή και των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδας, σχετικά με τη συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπου διαφαίνεται η τιτλοποίηση μεγάλου μέρους εξ αυτών, μέχρι και 20 δις ευρώ. Επίσης, έχει διαφανεί η πρόθεση των τραπεζών να προχωρήσουν σε ρύθμιση κόκκινων δανείων, στην περίπτωση υπερχρεωμένων νοικοκυριών, χωρίς την αναμονή έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, αλλά μέσω επέκτασης των κουρεμάτων που γίνονται από τα Ειρηνοδικεία στις περιπτώσεις αυτές, και μάλιστα μέχρι ποσοστού 80%, και σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων δανείων. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μηνύματα αυτά, για διακριτή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και να αναδείξουμε τον προνοιακό χαρακτήρα των πυρόπληκτων δανείων της Ηλείας. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι βασική ευθύνη και  των Ηλείων βουλευτών να το αναδείξουν αλλά και συνολικά της Κυβέρνησης να το υλοποιήσει σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, σε ατομικό επίπεδο, θα πρέπει οι δανειολήπτες να δράσουν και να υποβάλουν εμπεριστατωμένες προτάσεις ρύθμισης των δανείων τους, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες δυνατότητες ρύθμισή τους, με βάση την υπουργική απόφαση Χουλιαράκη ή/και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ θα πρέπει να ασκούν την μέγιστη δυνατή πίεση, με τη συνδρομή του Επιμελητηρίου, για την εφαρμογή των νομικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα.

Πάντως, η εκ μέρους των δανειοληπτών επίδειξη αδιαφορίας ή παθητική αναμονή δεν μπορεί να είναι λύση, αφού, ανεξαρτήτως του πώς καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια, είναι προτιμότερο να έχει κάποιος να αντιμετωπίσει ένα ρυθμισμένο δάνειο, παρά τον όποιον μελλοντικό διαχειριστή του κόκκινου δανείου του ή το Ελληνικό Δημόσιο, μετά την τυχόν κατάπτωση της εγγύησής του.

Πιστεύουμε ότι, η εκ μέρους της τράπεζας αδικαιολόγητη ή/και παράνομη άρνηση ρύθμισης δανείου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει να αποτελέσει λόγο απόρριψης της κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση διεκδίκησης μίας τέτοιας ρύθμισης. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν αφεθεί στην απόλυτη ευχέρεια της τράπεζας να αποδεχτεί ή μη τα αιτήματα ρύθμισης που θα υποβληθούν, χωρίς συνέπειες, τότε ουσιαστικά θα είναι οι δανειολήπτες δέσμιοι στις διαθέσεις των στελεχών τους.

Στο  Επιμελητήριο Ηλείας, μένουμε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εξεύρεση επιτέλους οριστικής λύσης στον βραχνά των πυρόπληκτων δανείων.