Δ.Ελλάδα:Ερευνητές κατά της «πανούκλας» της ελιάς

 

 

Το βακτήριο της Ξυλέλλας, που προκαλεί το «Σύνδρομο Ταχείας Παρακμής της Ελιάς και της Αμπέλου», είναι υπεύθυνο για την πιο επικίνδυνη ασθένεια των φυτών που κατέστρεψε τους ελαιώνες της νότιας Ιταλίας και επεκτείνεται σε όλη την νότια Ευρώπη.

Λόγω τις σοβαρότητας της ασθένειας και για την προστασία του φυτικού κεφαλαίου της Ελλάδας, είναι επιτακτική η ανάγκη για την εύρεση ενός συστήματος έγκαιρης και αξιόπιστης διάγνωσης των παθογόνων αυτών. Η χώρα μας, και ιδιαίτερα η Δυτική Ελλάδα, δυστυχώς βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε αδράνεια, αντί να παίρνει προληπτικά μέτρα, παρά τις προειδοποιήσεις του επιστημονικού και του αγροτικού κόσμου.

Ωστόσο, το ΤΕΙ Κρήτης, το Ιδρυμα Τεχνολογικών Εφαρμογών Κρήτης και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας – ΙΝΑΔΕ, ανέλαβαν την υλοποίηση μιας δράσης, στα πλαίσια του Προγράμματος Ερευνώ – Καινοτομώ – Επιχειρώ, που έχει στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών προστασίας των φυτών, από παθογόνα καραντίνας της Ξυλέλλας, που παρουσιάστηκαν προ ημερών, σε συνάντηση εργασίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

Σε αυτό το έργο, τρεις ακαδημαϊκοί/ερευνητικοί φορείς και συγκεκριμένα, η Γεωπονική Σχολή δια του Τμήματος Γεωπονίας του Τεχνολογικού & Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (Φορέας Συντονιστής), το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας, Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, συνεργάζονται με τρεις ιδιωτικές εταιρείες, την PHARMAGNOSE, την RHODOLAND, και την AGROCHEMICALS, ώστε να συσταθεί μια διεπιστημονική ομάδα για την εγκατάσταση ενός συστήματος για την άμεση και αξιόπιστη διάγνωση φυτοπαθογόνων στελεχών της οικογένειας Xanthomonadaceae.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς, προτείνουν καταρχήν την κατασκευή ενός συστήματος ταχείας διάγνωσης παθογόνων του ξηλώματος των φυτών το οποίο θα μπορεί να εγκατασταθεί στα σημεία εισόδου της χώρας (π.χ. τελωνεία) και θα είναι σε θέση, αξιοποιώντας laser και οπτικοακουστική τεχνολογία, να διακρίνει εάν το διακινούμενο πολλαπλασιαστικό υλικό φέρει μόλυνση από κάποιο παθογόνο καραντίνας.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

Επιπρόσθετα, προτείνεται η ανάπτυξη μικρό- συστοιχιών για την άμεση ανίχνευση και ταυτοποίηση παθογόνων βακτηρίων της οικογένειας Xanthomonadaceae, κάνοντας χρήση μόνο μικροποσότητας των ιστών του διακινούμενου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Παράλληλα, προτείνεται η μελέτη συγκεκριμένων φυτικών παρασκευασμάτων για τον έλεγχο των παθογόνων της οικογένειας Xanthomonadaceae. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν προκαταρκτικά δεδομένα που δείχνουν ότι φυτικά παρασκευάσματα από ελιά και αμπέλι είναι σε θέση να αναστείλουν την ανάπτυξη σε παθογόνα του γένους Xanthomonas spp σε in-vivo και in-vitro πειράματα. Η καινοτόμος βιοσύνθεση των δραστικών αυτών φυτικών ουσιών μέσω τεχνολογιών μεταβολικής μηχανικής από μικροβιακά εργοστάσια μπορεί να οδηγήσει σε μαζική παραγωγή τους με εύκολο και οικονομικό τρόπο, σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο εμπορικό φυτοπροστατευτικό σκεύασμα ενάντια σε ασθένειες αδροβακτηριώσεων των φυτών.

Πηγή: pelop.gr