Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., μετείχε στην επίσημη συνάντηση εργασίας με θέμα Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών με συμμετοχή των Περιφερειαρχών, των Βουλευτών και των Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Άκη Σκέρτσο, τον Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, τον Γ.Γ. Υποδοχής, κ. Εμμανουήλ Λογοθέτη και τον Γ.Γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, κ. Αθανάσιο Κοντογεώργη.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης δήλωσε:
«Το προσφυγικό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα μας, άπτεται της δημόσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων της χώρας. Πρόκειται για ζήτημα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας. Η Κυβέρνηση διαχειρίζεται με σοβαρότητα, συνέπεια και συντονισμένες ενέργειες το προσφυγικό, ένα ζήτημα σύνθετο, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, όπως την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για διευκόλυνση των διαδικασιών ασύλου, την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων με περαιτέρω έλεγχο, διαφάνεια και λογοδοσία και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της χώρας. Πλέον, υπάρχει διαχωρισμός των προσφύγων και των μεταναστών και εντατικοποίηση των ελέγχων, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατό ποιοι είναι πράγματι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες, διότι στη δεύτερη περίπτωση θα επαναπατριστούν. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που υιοθέτησε η Κυβέρνηση και το στρατηγικό σχέδιο δράσης της για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αναγνωρίζουμε ότι είναι το πλέον αξιόπιστο και οργανωμένο. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αφήσει πληθώρα ανοιχτών ζητημάτων και εκκρεμοτήτων. Η πολιτική της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη πάνω σε αυτό το ζήτημα και δεν αφήνουμε ασάφειες να αιωρούνται, ούτε ανθρώπους να στοιβάζονται επί μακραίων, χωρίς προγραμματισμό όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας, ιδίως στα σύνορά μας είναι επιτακτική. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη λειτουργίας κέντρων φιλοξενίας και στην ενδοχώρα. Όμως η υπό συζήτηση πρόταση λειτουργίας μεγάλης δομής φιλοξενίας στην Ηλεία μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών εγείρει επιφυλάξεις για την ικανότητα επαρκούς διαχείρισής του. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε τις προτάσεις μαζί με την τοπική κοινωνία.
Στην Ηλεία άλλωστε λειτουργεί εδώ και καιρό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μυρσίνη, ενώ και η Εκκλησία μας φιλοξενεί γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες. Έχουμε ήδη αποδείξει η τοπική κοινωνία την αλληλεγγύη και την ιδιαίτερη ευαισθησία που απαιτεί ένα τέτοιο ζήτημα».