Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα που ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται να δηλώσει πως «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία». Προφανώς για να το επαναλαμβάνει, κάτι δεν πηγαίνει καλά. Βέβαια, έχει ενδιαφέρον να μας εξηγήσει, πώς από την πρώτη φορά που ανέφερε περί «μπανανίας», φτάσαμε σήμερα το βρεφικό γάλα να πωλείται στη Χώρα έως 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.. Και τελικά, τι ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια στο βρεφικό γάλα; Πλαφόν στο… περιθώριο μεικτού κέρδους. Ούτε που τόλμησε, δηλαδή, να προχωρήσει σε πλαφόν στην τιμή του.
Ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη στο Μαξίμου, μίλησε για χρόνιες στρεβλώσεις και για εισαγόμενη πληθωριστική κρίση. Ουσιαστικά, δηλαδή, αποποιήθηκε των ευθυνών της κυβέρνησής του για τον οικονομικό στραγγαλισμό που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Ήδη κυβερνούν 4,5 χρόνια και δεν είναι απλοί παρατηρητές. Υπάρχει το δεδομένο ότι η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι στις πρώτες θέσεις στον πληθωρισμό τροφίμων, στο κόστος στέγασης, στην τιμή της βενζίνης σε σχέση με την αγοραστική δύναμη. Αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση είτε είναι ανίκανη, είτε επιλέγει συνειδητά να αφήσει ασύδοτη την αγορά. Υπάρχει πληθωρισμός απληστίας και υφίστανται ολιγοπώλια, όπως στο ρεύμα, στα διυλιστήρια και στις τράπεζες, που βγάζουν δισ. ευρώ. Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση πως τη στιγμή που εργαζόμενοι, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, υπάρχουν λίγες εταιρείες που σωρεύουν υπερκέρδη.
Άρα, δεν είναι μόνο εισαγόμενος ο πληθωρισμός, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, είναι κυρίως πληθωρισμός απληστίας και αισχροκέρδειας, που η κυβέρνηση με τις πολιτικές της τροφοδοτεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα σταματήσει να αναδεικνύει την κυβερνητική ολιγωρία και αδράνεια, που έχει αφήσει απροστάτευτη την κοινωνική πλειοψηφία, έρμαιο της πρωτοφανούς ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Συνεχίζουμε να καταθέτουμε ουσιαστικές προτάσεις, που μπορούν να ανακουφίσουν τους χειμαζόμενους πολίτες. Επιμένουμε ότι χρειάζονται στοχευμένοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι, ενώ τα πρόστιμα πρέπει να είναι αντίστοιχα των αθέμιτων κερδών των εταιρειών, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την αισχροκέρδεια. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει άμεσα μείωση των έμμεσων φόρων (π.χ. ΦΠΑ και ΕΦΚ), κάτι που θα σημάνει την πτώση των τιμών. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να μπει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και να φορολογηθούν τα πραγματικά υπερκέρδη τους.
Ουσιαστικές λύσεις και αποδοτικά μέτρα υπάρχουν, αρκεί η κυβέρνηση να το θελήσει. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προσπαθεί να θολώσει τα νερά, τάζοντας «ψίχουλα» και «ασπιρίνες», αρνούμενη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στον πυρήνα του. Όμως, τελικά δεν μπορεί να κοροϊδέψει καμία και κανέναν.