Την ανάγκη ανάδειξης και επίλυσης των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες, ανέδειξε ο Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός στην τοποθέτηση του στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι ο τρόπος που μια Πολιτεία, μια κοινωνία στο σύνολο της, αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, αποδεικνύει τον βαθμό της ενσυναίσθησης και του πολιτισμού. Δυστυχώς, η κυβέρνηση προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ δήθεν κοντά στα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, δίχως όμως να δίνει ουσιαστικές λύσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του, επεσήμανε ότι οι ανάπηροι και οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες δεν είναι μια μικρή κοινωνική κατηγορία. Αποτελούν παγκοσμίως μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες που βιώνουν καταπίεση, ρατσισμό και διακρίσεις.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η ίδρυση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας δεν θα προσφέρει ουσιαστική στήριξη στα άτομα με αναπηρία.
«Με τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας δεν οργανώνετε κάτι ουσιαστικό για να ωφεληθούν οι ανάπηροι. Η Αρχή αυτή δεν θα έχει την δυνατότητα να συντονίζει, να ελέγχει και να εφαρμόζει τις πολιτικές για τα δικαιώματα των αναπήρων στην προσβασιμότητα. Είναι ένα απλό συμβουλευτικό όργανο περιορισμένης ισχύος και αντικειμένου».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διευκολύνοντας τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και του οικείου περιβάλλοντός τους, όπως:
- Συγκέντρωση στον ΟΠΕΚΑ όλων των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων και ψηφιακή απόδοσή τους κάθε μήνα.
- Νομοθέτηση του 15% των προσλήψεων στο δημόσιο να καλύπτεται από ανάπηρους και τις οικογένειές τους.
- Αποτροπή της αξιολόγησης της αναπηρίας με βάση το μοντέλο της λειτουργικότητας.
- Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας, που απαλλάσσει τον ανάπηρο από την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε όλα τα στάδια από την αίτηση μέχρι την πιστοποίηση στα ΚΕΠΑ, εκτός από την ημέρα της εξέτασής του.
- Έκδοση νέου Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας που περιλαμβάνει νέες παθήσεις.
- Ενίσχυση με κρατικές επιχορηγήσεις της προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια και υπαίθριους χώρους.
- Προκήρυξη τον Απρίλιο του 2019, 4.500 προσλήψεων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, που η κυβέρνηση τις καθυστέρησε 14 μήνες.
- Δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
Παράλληλα, ανέδειξε τις αρνητικές κυβερνητικές πρακτικές.
«Μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση μείωσε κατά 96 εκ. ευρώ το 2020 και κατά 88 εκ. ευρώ για το 2021 τα κονδύλια για τα αναπηρικά επιδόματα σε σχέση με όσα χορηγούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019.
Μάλιστα, αυτή τη στιγμή έχουν σωρευτεί 40.000 εκκρεμείς αιτήσεις στα ΚΕΠΑ και πολλοί ανάπηροι και οι οικογένειές τους δεν έχουν τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία προτείναμε να δοθεί διπλό αναπηρικό επίδομα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει καμιά προτεραιοποίηση των αναπήρων στους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό».
Σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι αυτές κινούνται σε τέσσερις άξονες, στους οποίους έχει αναφερθεί και ο Πρόεδρός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Εστιάζουν στην αλλαγή της καθημερινότητας του αναπήρου, στη διασφάλιση του, στην αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης και αποκατάστασης της βλάβης και στην υλοποίηση του συνθήματος του αναπηρικού Κινήματος «Τίποτα για μας χωρίς εμάς».
Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός υποστήριξε ότι το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο είναι αυτό που φανερώνει ποιες είναι οι κοινωνίες που στοχεύουν στην συμπερίληψη, στην ισοτιμία και στη χειραφέτηση των αναπήρων και ποιες είναι κοινωνίες που χαρακτηρίζονται από διαχωρισμούς, αποκλεισμούς και ανισοτιμία.
«Κάναμε πολλά βήματα βελτίωσης. Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα λύσαμε όλα. Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Έχουμε, όμως, την σταθερή πεποίθηση ότι μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα για τους ανάπηρους συνανθρώπους μας. Γιατί το δικαιούνται και το αξίζουν».