Από νωρίς άρχισαν οι επίφοβες κατολισθήσεις, σε επικίνδυνα σημεία του δήμου, όπως άλλωστε εξέφραζε την ανησυχία του – καιρό τώρα ο δήμος – καλώντας την περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών, να παρέμβουν έγκαιρα, χρηματοδοτώντας γενναία έργα ή κάνοντας βαθιές παρεμβάσεις.
Στις Δημοτικές Ενότητες Δύμης και Ωλενίας, με τα πρώτα σημάδια του άγριου χειμώνα, καταγράφηκαν μεγάλα γεωλογικά φαινόμενα, τα οποία αποδίδονται ευλόγως στα καμμένα πεύκα, από τις φωτιές του 2017.
Η ροή του βρόχινου νερού – μεγάλη σε ένταση και σε διάρκεια – απέδειξε το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, αφού ήδη απαίτησε την πρόχειρη παρέμβαση δημοτικών συνεργείων, 3-4 φορές.
Τα σημεία, στα οποία, εάν δεν γίνουν οργανωμένα και καλά μελετημένα έργα θωράκισης και προστασίας, είναι:
>Μεταξύ του Οικισμού Βυθούλκα της Κάτω Αχαΐας και της Κονότητας Πετροχωρίου.
>Στο Σανταμέρι Ωλενίας, στις Πόρτες και στο γεωγραφικό τμήμα της Χαραυγής, προς το Τζάϊλο.
>Στο Ελαιοχώρι, στα σημεία που πέρασε η φωτιά.
Οι εργασίες, με ίδια δημοτικά μέσα συνεχίζονται, καθώς και με ιδιωτικές εργολαβίες, αφού η Πολιτική Προστασία της ΠΔΕ, δεν παρείχε αυτά που είχε ζητήσει ο δήμος, λαμβάνοντας ανάλογη υπόσχεση.
Για «ημίμετρα» κάνει λόγο στην «Π» ο αντιδήμαρχος έργων Θανάσης Ραυτακόπουλος, αφού απαιτούνται πολύ πιο μεγάλες διορθωτικές παρεμβάσεις.
Σχετικά με την καταγγελία που έκανε στην «Π», ο κοινοτάρχης Σανταμερίου Χρήστος Φωτόπουλος και αφορά σε ακατάλληλο τεχνικό έργο του δήμου, προς αποφυγή κατάρρευσης μαντρότοιχου, που κρατά το δρόμο ο οποίος οδηγεί σε σπίτια και την εκκλησία του χωριού, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Ραυτακόπουλος, έδωσε τη δική του απάντηση, λέγοντας: «Δεν έγινε προσωρινό έργο. Παρακαλούσαν, επί χρόνια, άλλες υπηρεσίες και αδιαφορούσαν. Φτιάξαμε ένα έργο, απλά για να μην πέσει ο τοίχος. Για να εκτελεστεί κανονικά, απαιτούνται περί τις 100.000 ευρώ που δεν είναι δυνατόν να βρεθούν από εμάς. Διαβεβαιώ ότι αυτό που κάναμε, λύνει το πρόβλημα. Στερεώσαμε τη μεγάλη μάντρα, στο δρόμο και πιάσαμε τα όμβρια, για να αποφύγουμε άλλα χειρότερα προβλήματα».