Δυτική Αχαΐα: «Θα γίνει επέκταση του Πηνειού»

 

 

 

 

 

Μόνο καλά νέα έφεραν πίσω στον τόπο τους οι συνδικαλιστές αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, που είδαν στην Αθήνα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, προκειμένου – για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του – να του θέσουν σημαντικά θέματα που απασχολούν την παραγωγική τους περιοχή.

> Η επέκταση του Φράγματος Πηνειού προς την Αχαΐα ήταν το πρώτο και κύριο ζήτημα, αφού αφορά στην άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργούμενης και «νεκράς» σήμερα γης. Ο υπουργός, όχι μόνο τους ενημέρωσε ότι το μεγάλο αυτό έργο βρίσκεται σε καλό στάδιο (σε συνεργασία πολλών υπουργείων) αλλά διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του, επί λέξει, ότι «θα προχωρήσει και θα γίνει». Μάλιστα, ο κ. Βορίδης απεδέχθη πρόσκληση του Αγροτικού Συλλόγου και θα επισκεφθεί την Κάτω Αχαΐα, αμέσως μετά τις γιορτές, ώστε με τον πιο επίσημο πλέον τρόπο, να ανακοινώσει τις θετικές εξελίξεις, για Ηλεία αλλά και για Δυτική Αχαΐα.

> Για το κόστος του ρεύματος, ο υπουργός είπε ότι λύνεται, με χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από αγρότες, και τη σημαντική διαφορά από ότι παλιά, πως το ρεύμα που θα περισσεύει θα μπορούν να το πωλούν στη ΔΕΗ. Αυτό εκτιμάται ότι θα ωθήσει πολλούς παραγωγούς του κάμπου να το πράξουν, μέσα στα επόμενα χρόνια.

> Για του εργάτες γης, ο κ. υπουργός προανήγγειλε άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τους κτηματίες από το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για «παράνομο εργάτη», ενώ για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων (πατάτα, γάλα, κρασί κ.ά.) θα βρεθεί ελεγκτικό προσωπικό και με γενετικό έλεγχο θα αποδεικνύεται ο τόπος προέλευσης.

> Για τον ΕΦΚΑ αλλάζει το καθεστώς και γίνεται σε 5 κατηγορίες ασφάλισης, με μικρότερη στα 119 ευρώ, κάτι που θα υπολογίζεται πλέον (από το 2020)στο ετήσιο εισόδημα και κατά συνέπεια στα έξοδα της χρονιάς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Βεσκούκης εμφανίστηκε στην «Π» πλήρως ικανοποιημένος από τα όσα είπε το κυβερνητικό στέλεχος. «Ηταν πολύ θετικός» ανέφερε.

Εξάλλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, έκανε γνωστή τη χρηματοδότηση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για τη λειτουργία Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, με το ποσό των 31.955 ευρώ. Σκοπός είνα η προστασία από εκμετάλλευση και κακοποίηση ή χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπία.

Από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Δούκα οι αγρότες ζήτησαν την αλλαγή του Κανονισμού Αποζημιώσεων λόγω κλιματικής αλλαγής, ώστε να καλύπτονται ζημιές, σαν και την περυσινή με ασθένεια στα ελαιόδεντρα.