Χρήματα «πέφτουν» μέσω προγραμμάτων, αλλά η κατάσταση στις περισσότερες ελληνικές περιφέρειες χειροτερεύει.
Αυτό ισχύει (φυσικά…) για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάτι που αποδεικνύει ότι τα προγράμματα δεν αποδείχθηκαν επαρκή για να προκαλέσουν διαρθρωτικές αλλαγές στην περιφερειακή οικονομία, επειδή το γενικότερο μοντέλο στο υδροκεφαλικό κράτος είναι προβληματικό.
Αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει σε παραγωγικότερη κατεύθυνση. Πότε; Μέχρι 9 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η προθεσμία υποβολής του νέου ΕΣΠΑ περιόδου 2021- 2027. Η προθεσμία αυτή μετατρέπει ως φορέα σχεδιασμού του προγράμματος την απερχόμενη περιφερειακή αρχή, και αφήνει περιθώριο μόλις οκτώ ημερών στον νέο περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη που αναλαμβάνει την 1η Σεπτεμβρίου. Αλλά είναι γνωστό ότι ο Απ. Κατσιφάρας έχει προσκαλέσει τον νικητή των εκλογών να διαμορφώσουν γέφυρα επικοινωνίας στο μεσοδιάστημα, ώστε να έχει λόγο στη διαμόρφωση.
Με βάση τον Περιφερειακό Δείκτη Ανταγωνιστικότητας στην κατάταξη μεταξύ 263 περιφερειών της ΕΕ η Αττική βρίσκεται στην 193η θέση, η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη στην 261η θέση και η Κεντρική Μακεδονία στην242ηθέση. Η απόστασητης Αττικής από τις άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας είναιαξιοσημείωτη ενώ όλες οι άλλες περιφέρειες βρίσκονται αρκετά κοντά η μια με την άλλη με βάση την κατάταξη του δείκτη. Η Κρήτη βρίσκεται στην 250η θέση, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος στην 258η θέση, η Ήπειρος στην 248η, η Θεσσαλία στην 247η,το ΝότιοΑιγαίο στην 244 η, το Βόρειο Αιγαίο στην 249η,τα Ιόνια Νησιά στην 256η, η Δυτική Ελλάδα στην 257η και η Δυτική Μακεδονία στην 252η θέση.
Η αλήθεια είναι στο διάστημα 2013-16 οι περιφέρειες παρουσίασαν σημεία ανάκαμψης, πλην Αττικής, αλλά η τριετία που είχε προηγηθεί είχε επιπτώσεις που ενρ τέλει τράβηξαν τις οικονομίες προς την ύφεση και την κάμψη της ανταγωνιστικότητας. Εκτιμάται ότι οι περιφερειακές ανισότητες δεν έχουν αναταχθεί, κάτι που σε κάποιο βαθμό νομιμοποιεί την πολιτική κριτική που ασκήθηκε και στις περιφερειακές εκλογές για την αποτελεσματικότητα στον σχεδιασμό των αναπτυξιακών περιφερειακών προγραμμάτων.
Γενικά εκτιμάται ότι την οικονομική κρίση την αντιμετωπίζουν καλύτερα οι περιοχές με ανεπτυγμένο εισόδημα, αυτές που στηρίζονται σε εμπορεύσιμους και εξωστρεφείς κλάδους, που διαθέτουν έντονες οικονομίες. Αυτό δεν ισχύει για περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η οποία υστερεί διαχρονικά στον τομέα αυτόν.
Το νέο πρόγραμμα στρέφεται στην ενίσχυση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας, την τόνωση των επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, καθώς και την αναβάθμιση του Κράτους Πρόνοιας. Εμφαση δίνεται αυτή τη φορά και στη φύλαξη των συνόρων και την ασφάλεια, καθώς διαπιστώνεται ότι είναι τομείς που επηρεάζουν το κοινωνικό φρόνημα και εξελίσσονται σε διαλυτικές παραμέτρους για την ΕΕ.
πηγή:pelop.gr