Δυτική Ελλάδα: Oι νέοι και η τέχνη στην Αρχαία Ολυμπία

Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ΜΚΟ στην Πάτρα υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1, Ανταλλαγή Νέων, “«Connecting youth through Art», με αριθμό σύμβασης 2017-2-EL02-KA105-003233, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ KA1,Νεολαία, από 02/06-09/06/2018 στην Αρχαία Ολυμπία.

38 νέοι, ηλικίας 18-26 ετών, από χώρες όπως, Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Πολωνία, Τυνησία και Ιταλία συμμετέχουν σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1, με θέμα την Τέχνη. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, οι νέοι θα αποκτήσουν δεξιότητες αυτές μέσω μη τυπικής μάθησης και μέσω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τέχνη.

Το Σχέδιο αυτό αναδεικνύει τις βασικές ικανότητες των νέων, ενδυναμώνει και καλλιεργεί τις βασικές και εγκάρσιες δεξιότητες τους μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης, προωθεί δημιουργικά και πρωτοποριακά Ευρωπαϊκά μονοπάτια στο θέμα «Τέχνης των νέων», για την προσωπική τους εξέλιξη, βελτίωση των κοινωνικών, διαπροσωπικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και προοπτικών, ενισχύοντας την κοινωνικότητα τους καθώς την ιδιότητα του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

• να αναδειχθούν, βελτιωθούν, καλλιεργηθούν οι βασικές ικανότητες και οι εγκάρσιες δεξιότητες των συμμετεχόντων νέων, ιδιαίτερα εκείνων με λιγότερες ευκαιρίες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς προσόντων.
• Να συμμετάσχουν οι νέοι μας σε διαδραστικά εργαστήρια και μάλιστα σε θέατρο δρόμου σε κεντρικό σημείο στην Αρχαία Ολυμπία με θέμα: “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ».
• να προωθηθεί η συμμετοχή των νέων στη Δημοκρατική ζωή της Ευρώπης
• να ενισχυθεί η ιδιότητα του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη & το αίσθημα του «ανήκειν» στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
• να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς, να συμμετέχουν στον διαπολιτισμικό διάλογο, έτσι ώστε να αποφεύγεται η κοινωνική απομόνωση των νέων. Oι νέοι μας θα αναπτύξουν διαπολιτισμικές δεξιότητες, ικανότητες και πολιτιστική συνείδηση, αφού θα έρθουν σε επικοινωνία και επαφή με συνομήλικους τους από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, για να ζήσουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία με κοινωνική συνοχή χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.
• Να αναπτύξουν οι νέοι μας πολιτιστική αφύπνιση, επικοινωνιακές δεξιότητες και ομαδικό πνεύμα συνεργασίας.
• Να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, εμπειρίες και παραδείγματα καλής πρακτικής και να δημιουργηθούν φιλίες ανάμεσα τους καθώς και μελλοντικές συνεργασίες.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια του οκταήμερου προγράμματος στην Αρχαία Ολυμπία είναι τα τέσσερα διακρατικά εργαστήρια: ζωγραφικής, φωτογραφίας και Πολυμέσα, Μουσική και χορός και θέατρο. Δηλαδή οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ομάδες εργασίας αποτελούμενες από νέους από κάθε χώρα, σε διαδραστικά εργαστήρια, με την ενεργή συμμετοχή των νέων, χρησιμοποιώντας μεθοδολογία μη τυπικής μάθησης όπως: εργαστήρια, ασκήσεις γνωριμίας και επικοινωνίας, παιχνίδια ρόλων, θεατρo δρόμου (street Art), ασκήσεις & δραστηριότητες, στη φύση, μάθηση μέσα από την εμπειρία και κυρίως μέσω peer-learning (μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο), εργασία σε ομάδες, αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικές επισκέψεις σε μουσεία, οι οποίες σχεδιάστηκαν και ετοιμάστηκαν εξ ’ ολοκλήρου από τους ίδιους τους νέους πριν την ανταλλαγή.

Σημαντική στιγμή της Ανταλλαγής Νέων ήταν η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας στις 05 Ιουνίου2018. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και στον Αρχαιολογικό χώρο, όπου θα ξεναγηθούν με διαδραστικές ομάδες με τους έλληνες συμμετέχοντες νέους και να γνωρίσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Το αποκορύφωμα όμως της Ανταλλαγής αυτής των Νέων θα είναι η παρουσίαση των τεσσάρων εργαστηρίων στην τοπική κοινωνία της Αρχαίας Ολυμπίας στις 08/06/2018, και θα περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, ζωγραφική και χορό στο χώρο έξω του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αρχαίας Ολυμπίας. Το θεατρικό δρώμενο είναι παρουσίαση θεατρικής παράστασης, η «Καλλιπάτειρα, στο φως της Ολυμπίας». Οι νέοι με τη φαντασία τους και την ευρηματικότητά τους και θα παρουσιάσουν εκπληκτικά έργα σε όλους τους τομείς της τέχνης με άριστα αποτελέσματα.

Χορηγοί του προγράμματος είναι και η εταιρεία αναψυκτικών Μαρλαφέκας ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ και η κεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλος στην Αμαλιάδα Ηλείας και το ξενοδοχείο OLYMPIC VILLAGE Resort & Spa στην Αρχαία Ολυμπία όπου διαμένουμε και τους οποίους θερμά ευχαριστούμε. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Κυριακή Βαμβακά – Χριστοδουλοπουλου, εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Συντονίστρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Πρόεδρος του Αχαϊκού Ινστιτούτου με την ενεργή συμμετοχή, ουσιαστική στήριξη και εθελοντική βοήθεια ενεργούς ομάδας εθελοντών του Ινστιτούτου.

Οι έλληνες εθελοντές είναι:
Μιχάλης Λυκούρας, μεταπτυχιακός φοιτητής Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Φίλιππος Πελεκούδας – Οικονόμου, φοιτητής τελειόφοιτος σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και οι Κίμωνας Κωνσταντόπουλος, φοιτητής, Ζήσης- Στυλιανός Τραμπάρης, φοιτητής, Κατερίνα Ρηγοπούλου, φοιτήτρια, Γεωργία Παπαιωάννου και Μανώλης Παπαιωάννου, φοιτητής.

πηγη patrasevents.gr