Δυτική Ελλάδα: Θύμα του ιού και η φράουλα – ΟΙ παραγωγοί πετούν τόνους

 

 

 

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες, στα φραουλοχώραφα της Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας, με τους παραγωγούς να πετούν τόνους φράουλας σε λάκκους για να τις θάψουν.

Το κλείσιμο των συνόρων λόγω του κορονοϊού, έχει προκαλέσει πρωτοφανή καταστροφή σε έναν δυναμικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, που καταλαμβάνει καλλιέργειες έκτασης 12.000 στρεμμάτων και αποφέρει κάθε χρόνο τζίρο ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες παρτίδες του φετινού χειμώνα που με πολύ κόπο καλλιέργησαν οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή της Βουπρασίας, ξεφορτώνονται από τα ψυγεία και καταλήγουν σε χωματερές ή και σε χωράφια, αφού έμειναν απούλητες, καθώς οι εξαγωγές εκμηδενίστηκαν λόγω του κορονοϊού.

Το 95% της παραγωγής, προοριζόταν και φέτος για αγορές του εξωτερικού, που όμως έκλεισαν, αφού η πανδημία έβαλε τέλος στις παραγγελίες.

Οι παραγωγοί της περιοχής απευθύνουν έκκληση για βοήθεια. Για πολλούς, μια καλλιέργεια που χρειάστηκε 25 χρόνια για να στηθεί, βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού, μαζί με εκατοντάδες παραγωγούς που στηρίζονταν αποκλειστικά στα έσοδα από αυτό το πολύτιμο φρούτο.

Μάλιστα κάποιες περιοχές, είναι εξαρτημένες αποκλειστικά από την καλλιέργεια της φράουλας, καθώς η ποικιλία που έχει αναπτυχθεί στην Ηλεία και τη Δυτική Αχαΐα, αποδίδει καρπούς για πολλούς μήνες.

Για το θέμα, έκανε παρέμβαση το μέλος της ΚΕ Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Ριζούλης, ο οποίος απευθύνει έκκληση προς κάθε αρμόδια αρχή, αφού όπως αναφέρει, οι εξαγωγές μηδενίστηκαν και η εγχώρια ζήτηση είναι ελάχιστη. Σχεδόν το 90% της παραγωγής καταστρέφεται αυτή τη στιγμή, ενώ το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε περίπου 5.000 ευρώ ανά στρέμμα.

«Οι επιπτώσεις τόσο σε παραγωγούς όσο και στην τοπική οικονομία είναι τεράστιες» αναφέρει ο κ. Ριζούλης, ο οποίος προωθεί το θέμα κεντρικά, ζητώντας όμως παράλληλα από τους αρμόδιους φορείς να κινητοποιηθούν προκειμένου να υπάρξει μέριμνα και γι’ αυτούς τους παραγωγούς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τεράστια καταστροφή.

Σύμφωνα με τον κ. Ριζούλη, ο κορονοϊός δεν θα πλήξει μόνο την φράουλα, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα χτυπήσει και άλλες καλλιέργειες εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων της περιοχής, όπως η σταφίδα, τα κηπευτικά, το καρπούζι και το πεπόνι.

Ο παραγωγός φράουλας και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας Γιάννης Αρβανιτάκης δήλωσε ότι οι φράουλες είναι το πρώτο προϊόν της άνοιξης που αυτή τη στιγμή, παράγεται και κατευθύνεται στην ελληνική αγορά αλλά κυρίως, στις ευρωπαϊκές αγορές.

Δυστυχώς, η πανδημία του κορονοϊού, έπληξε την παραγωγή πάνω στο ξεκίνημά της, και ενώ η συγκομιδή βρισκόταν στο 20%. Όλοι οι προορισμοί του προϊόντος, έχουν κλείσει τα σύνορά τους και έχουν αναστείλει παραγγελίες λόγω των μέτρων που παίρνει κάθε χώρα, με αποτέλεσμα οι φράουλες να σαπίζουν στα χωράφια. Ο πρωτογενής τομέας της περιοχής, πρέπει στηριχθεί τώρα, για να μην καταρρεύσει οικονομικά, τόνισε ο κ. Αρβανιτάκης.

Την ένταξη των επιχειρήσεων παραγωγής και τυποποίησης φράουλας που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, έχει ζητήσει με επιστολή του προς τους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Οπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης, στις δύο Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας καλλιεργείται φράουλα πρώιμης παραγωγής σε έκταση 12.000 στρεμμάτων περίπου, μοναδική στην Ελλάδα, η οποία διατίθεται τόσο στην εγχώρια όσο και -κυρίως – στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλες τις χώρες είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης, καθώς λαχαναγορές, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κ.λπ., ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Επίσης, σημαντικά είναι τα εμπόδια ακόμα και για τις μεταφορές προς τις αγορές του εξωτερικού. «Ηδη, αυτές τις ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκομίζεται και καταστρέφεται, ενώ για όσες ποσότητες φεύγουν στις αγορές η τιμή είναι εξαιρετικά μειωμένη (έως 0,50 ευρώ το κιλό), κάτι που δεν ανταποκρίνεται επουδενί στο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Για τους λόγους αυτούς και δεδομένου ότι η παραγωγή φράουλας είναι υψηλού κόστους -περίπου 4.000 ευρώ ανά στρέμμα – ο κ. Φαρμάκης ζητάει την ένταξη των μονάδων παραγωγής και τυποποίησης φράουλας στους κλάδους επιχειρήσεων που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, κατ’ αναλογία με τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας που εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά ισχυρής εξαγωγικής δραστηριότητας και σημαντικές απώλειες λόγω του κορονοϊού.

«Προσβλέπουμε από εσάς στην κατανόηση του προβλήματος, ώστε να γίνουν από μέρους σας οι κατάλληλες ενέργειες για την οικονομική στήριξη του δυναμικού αυτού κλάδου του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας» καταλήγει στην επιστολή του ο περιφερειάρχης.

ΠΗΓΗ:pelop.gr