Εικόνες σοκ – Όλη η Καρδίτσα στις λάσπες! «Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα»

 

 

 

 

Δύο ανθρώπους νεκρούς, κάποιους άλλους αγνοούμενους και περιοχές βυθισμένες σε τόνους λάσπης, άφησε πίσω στο σύντομο πέρασμά του ο Ιανός. Όλο το χρονικό μιας μάχης άνισης με τον μεσογειακό κυκλώνα που άφησε πίσω του συντρίμμια.

Το Νότιο Αιγαίο, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ήταν οι περιοχές που έπαθαν τις μεγαλύτερες ζημιές από τον Ιανό όπως σας ενημέρωνε καθόλη την διάρκεια της ημέρας το newsit.gr με βίντεο και φωτογραφίες από τις πληγείσες περιοχές.

“Επιλέξαμε να έρθουμε με το ελικόπτερο προκειμένου να έχουμε και εικόνα από πάνω. Και η εικόνα ήταν πραγματικά ξεκάθαρη, φαινόταν τι θα συναντήσουμε. Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα“.

Αυτά δήλωσε νωρίτερα από το δημαρχείο Καρδίτσας ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μετείχε αργά το μεσημέρι, σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Καρδίτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Ο ίδιος πιο νωρίς χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, τονίζοντας:”Γενικά η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν όλα τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να ανακουφιστούν και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ο νομός είναι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θα πέσουν πάνω όλες οι δυνάμεις”.

Και οι εικόνες ενός βίντεο… από ψηλά, που είδαν το “φως” της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του για την απίστευτη καταστροφή.

Εικόνες από ψηλά και στο Μουζάκι – Κόβουν την ανάσα

Δύο νεκροί στη Θεσσαλία

Η Θεσσαλία γονάτισε από το πέρασμα του Ιανού, όσο καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας κι αυτό γιατί, εκεί, υπάρχουν δύο νεκροί από την κακοκαιρία. Πρόκειται για έναν κτηνοτρόφο στην Καρδίτσα και μία ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, η οποία δυστυχώς δεν κατάφερε να βγει από το πλημμυρισμένο σπίτι της. Συγκλονισμένος ο γείτονάς της, περιέγραφε μπροστά στην κάμερα, ότι την άκουγε να φωνάζει βοήθεια, μέχρι που η γυναίκα πνίγηκε από το νερό.

 

Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) η Πυροσβεστική μέχρι το μεσημέρι είχε δεχθεί 815 κλήσεις ενώ έγιναν 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Επίσης, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός αυτοκινήτου, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας. Το αυτοκίνητο βρέθηκε όχι όμως και η οδηγός, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να υπήρχε και δεύτερος άνθρωπος μέσα στο όχημα.

Συγκλονιστική είναι η εικόνα ενός ανθρώπου στην Παλαιοκαρυά στα Τρίκαλα, ο οποίος προσπαθούσε να κρατηθεί από τον κορμό ενός δέντρου, για να μην παρασυρθεί από τον χείμαρρο που περνούσε από κάτω του!

Συγκλονιστική είναι και η φωτογραφία του ζευγαριού κτηνοτρόφων που παρέμειναν για ώρες πάνω σε μπάλες από τριφύλλι, μέχρι που έφτασαν οι διασώστες.

Ένας άνδρας βγήκε ζωντανός μέσα από μια θάλασσα λάσπης στα Φάρσαλα:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μακρακώμη

Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι το μεσημέρι έχουν γίνει 76 διασώσεις, 152 αντλήσεις και 5 κοπές δέντρων.

Το απόγευμα, η περιοχή της Μακρακώμης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η απόφαση πάρθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενώ θα ισχύει για τέσσερις μήνες, μέχρι 18 Ιανουαρίου 2021.

Σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά το “χτύπημα” του Ιανού

Σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη τα τρία νησιά του Ιονίου που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού, βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα έχει σειρά συσκέψεων με όλους τους φορείς Πολιτικής Προστασίας, για τον καλύτερο συντονισμό και επίσπευση των ενεργειών τους προς ταχεία αποτίμηση και άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, Σταύρο Τραυλό, καθώς και τους Δημάρχους του νησιού. Θα έχει επίσης συνάντηση με τους Δημάρχους Ιθάκης και Ζακύνθου, ενώ στις συσκέψεις που θα γίνουν, θα συμμετάσχουν επιχειρησιακά στελέχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι το μεσημέρι, είχαν γίνει 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 383 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δέχθηκαν 68 κλήσεις και έγιναν 25 αντλήσεις και 43 κοπές δέντρων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 34 κλήσεις και μέχρι το μεσημέρι είχαν γίνει 18 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

πηγη΄:https://www.newsit.gr/