Η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Europa Donna Hellas άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου CANCER WEEK
- Ο καρκίνος παραμένει παγκόσμια μάστιγα και η 2η αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην ΕΕ. Εάν δεν αναλάβουμε δράση θα καταστεί η πρώτη αιτία θανάτου έως το 2035.
- Είναι λυπηρό ότι το Συμβούλιο μείωσε τον προϋπολογισμό του προγράμματος EU4Health από 10,4 δισ. € σε μόλις 1,7 δισ. €. Δεν έχει κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Πιέζουμε για επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους μέσα από τις διαπραγματεύσεις στο νέο ΠΔΠ.
- Η πανδημία προκάλεσε κλυδωνισμούς στα δημόσια συστήματα υγείας στην EE και έπληξε ιδιαίτερα τους ασθενείς με καρκίνο.
- Διεκδικούμε μια οριζόντια, συνεκτική πολιτική δημόσια υγείας, που θα καταπολεμά τους παράγοντες εκδήλωσης του καρκίνου και αναμένουμε την παρουσίαση από την Κομισιόν του νέου ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Την άμεση ανάγκη συνολικής στήριξης των συστημάτων υγείας στην ΕΕ που δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις από την πανδημία και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση του καρκίνου, επισήμανε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, ανοίγοντας τις εργασίες του πενθήμερου συνεδρίου CANCER WEEK που διοργανώνεται από τη Boussias Communications με τη συμμετοχή 70 διακεκριμένων ομιλητών από Ευρώπη και Αμερική.
H κυρία Κουντουρά, ως Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και με την ιδιότητα της Προέδρου της Europa Donna Hellas για την ενημέρωση και πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, ότι αν και έχουν περάσει 14 χρόνια μετά την Παγκόσμια Διακήρυξη για τον Καρκίνο, ο καρκίνος εξακολουθεί να παραμένει παγκόσμια μάστιγα και η δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο Οκτώβριος, τόνισε, είναι ο μήνας για την αφύπνιση και την ενημέρωση για τον Καρκίνο του Μαστού.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε, κάθε χρόνο 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο και κάθε 9 δευτερόλεπτα γίνεται μια νέα διάγνωση. Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι εξίσου ανησυχητικές και υπογράμμισε, επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία, ότι ενδέχεται μέχρι το 2035 τα περιστατικά να διπλασιαστούν και ο καρκίνος να καταστεί η κυριότερη αιτία θανάτου στην ΕΕ.
Έθιξε το ζήτημα των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στις υπηρεσίες υγείας, τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσο και μεταξύ διαφορετικών περιοχών της ίδιας χώρας, με έμφαση στις τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση, όπως οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών, οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι:
«H πανδημία προκάλεσε κλυδωνισμούς στα δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έπληξε ιδιαίτερα τους ασθενείς με καρκίνο. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ο προληπτικός έλεγχος αναβάλλεται. Οι θεραπείες καθυστερούν ή αλλάζουν. Οι επανέλεγχοι ακυρώνονται είτε επειδή οι ασθενείς φοβούνται να επισκεφτούν ιατρικές εγκαταστάσεις και να ρισκάρουν μια πιθανή μόλυνση, ή επειδή τα ίδια τα υγειονομικά συστήματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη πίεση».
Σύμφωνα με την κυρία Κουντουρά, η υγεία επιβάλλεται να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα. «Δεν μπορούμε να δώσουμε οριστικό τέλος στην οικονομική κρίση και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, αν δεν δώσουμε πρώτα τέλος στην κρίση που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της υγείας».
Επέκρινε την απόφαση του Συμβουλίου που μείωσε τον προϋπολογισμό του προγράμματος EU4Health από 10,4 δισ. ευρώ σε μόλις 1,7 δισ. ευρώ, και τόνισε ότι αυτή η περικοπή των 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, μόλις στο ένα έκτο της αρχικής πρότασης, δείχνει ότι το Συμβούλιο δεν έχει κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Σημείωσε ωστόσο, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει πιέζει μέσα από τις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υγεία.
Σύμφωνα με την κυρία Κουντουρά, η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση πολιτικής για την υγεία θα πρέπει να περιλαμβάνει
- Καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών
- Άμεση αντιμετώπιση των ανισοτήτων και καθολική ισότιμη πρόσβαση των πολιτών επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης και υγείας
- Επενδύσεις για ακόμη πιο ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα υγείας.
- Υποστήριξη της υγείας μέσα από ενισχυμένα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας
- Πιο ευρεία ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης
- Έμφαση σε πολιτικές και δράσεις για πιο υγιή τρόπο ζωής.
Τέλος, η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που έχει αναλάβει η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και αναμένεται να υποβληθεί πριν από το τέλος του 2020. Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει δράσεις σε κάθε σημαντικό στάδιο της νόσου και μέτρα πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης, περίθαλψης και θεραπείας, καθώς και μέτρα για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής για τους καρκινοπαθείς, τους πρώην καρκινοπαθείς και τους φροντιστές υγείας.
«Θα είναι ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, και θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις», κατέληξε η κυρία Κουντουρά.
Η ομιλία της Έλενας Κουντουρά https://youtu.be/HzsFY0fN5kE