Ελιές από την Ολυμπία… ταξίδεψαν στο διάστημα πριν από τον Μασκ και τον Μπέζος

 

 

 

Από το διαστημοδρόμιο Κέννεντι των ΗΠΑ απογειώθηκε η ρουκέτα που μετέφερε στο διάστημα τους σαράντα σπόρους ελιάς.

Ελιές από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από την Ηλεία, στο διάστημα; Κι όμως, έγινε κι αυτό. Ο σπουδαίος αυτός ελληνικός καρπός της ελιάς από την ιστορική και πνευματικά φορτισμένη γη της Ολυμπίας ταξίδεψε στο διάστημα.

Ετσι, οι πρώτοι σπόροι ελιάς που είχαν την τιμή να ταξιδέψουν στο διάστημα προέρχονται από την Ολυμπία και το κτήμα ελαιώνα, GOUTIS ESTATE. Οι σπόροι ταξίδεψαν στην Ιαπωνία και από εκεί σε δύο αεροστεγώς κλεισμένα σακουλάκια –διαστημική συσκευασία- στις ΗΠΑ και στο ακρωτήριο Κένεντι απ’ όπου απογειώθηκε η ρουκέτα για να τους ταξιδέψει στην έξω Γη. Σαράντα ημέρες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, το διαστημόπλοιο γύριζε με ταχύτητα τον πλανήτη Γη. Μέσα του η ελπίδα της νέας ζωής.

Στις 02.49 ώρα Ιαπωνίας, ξημερώματα 4ης Ιουνίου 2021 από το διαστημοδρόμιο Κέννεντι των ΗΠΑ απογειώθηκε η ρουκέτα που μετέφερε στο διάστημα τους σαράντα σπόρους ελιάς.

Ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε από τον δήμαρχο της πόλης Ναράχα της Ιαπωνίας. Της πόλης που ανήκει στην επαρχία Φουκουσίμα. Όλοι την μάθαμε πριν από δέκα χρόνια όταν ένας μεγάλος σεισμός έγινε αιτία να χαθούν ζωές και να προκληθεί ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της περιοχής. Ο Δήμαρχος, αποφάσισε πως το σύμβολο της ειρήνης και της δημιουργίας, η ελιά πρέπει να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ιαπωνία. Έτσι λοιπόν οι σπόροι ελιάς από τα κτήματα της Goutis Estate επελέγησαν για δύο λόγους, πρώτων προέρχονται από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και δεύτερον το ελαιόλαδο από αυτούς τους σπόρους βραβεύτηκε με την ανώτατη διάκριση σε επίπεδο χώρας –BEST OF GREECE 2020 / GOLD AWARD– στο σημαντικότερο διαγωνισμό ελαιολάδου στον κόσμο, που λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία, Olive Japan.

Οι σπόροι ελιάς, μόλις επιστρέψουν στην Γη θα φυτευτούν τόσο στην Φουκουσίμα όσο και στην Ολυμπία. Τα αιωνόβια δέντρα θα μεγαλώνουν εκεί και θα θυμίζουν τόσο την ελπίδα που πάντα υπάρχει μετά από μια καταστροφή όσο και την αέναη υπεραιωνόβια σχέση του δέντρου της ζωής με την ειρηνική συμβίωση των λαών. Μήνυμα διαχρονικό που και φέτος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία, εκπέμπεται από την αρχέγονη γη της Ολυμπίας. Η φλόγα της αναγέννησης δίπλα από την φλόγα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το επόμενο βήμα είναι η ταυτόχρονη φύτευση των σπόρων στις δύο χώρες. Την Ελλάδα και την Ιαπωνία. Την Ολυμπία και την Ναράχα.

Δηλώσεις
Ο Δήμαρχος της Ναράχα, Γουκιέι Ματσουμότο, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η πόλη οικοδεσπότης του θεσμού «ARIGATO» για την στήριξη της ανασυγκρότησης είναι ένα κυβερνητικό έργο, στο οποίο, πόλεις που επλήγησαν από το σεισμό της Μεγάλης Ανατολικής Ιαπωνίας το 2011 θα στηρίξουν τις αδελφικές χώρες τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο 2020, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τη συμβολή τους  στην ανοικοδόμηση. Ως αδελφική μας χώρα, επιλέξαμε να στηρίξουμε την Ελλάδα, την γεννέτειρα της Ολυμπιακής φλόγας, αφού άλλωστε  η λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες  Τόκιο 2020 σχεδιάστηκε να ξεκινήσει από το στάδιο «J Village» της  πόλης μας Naraha.

Ως μέρος ενός επίσημου έργου στο πλαίσιο το οποίου στέλνονται  σχετικά μηνύματα ευγνωμοσύνης από Ιάπωνες αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στον κόσμο και  αναμνηστικά αντικείμενα στο διάστημα από τις πληγείσες πόλεις, αποφασίσαμε να στείλουμε  σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ιαπωνία  σπόρους ελιάς από την Ελλάδα που συμβολίζουν την ειρήνη από την Αρχαιότητα  ως υπόσχεση αμοιβαίας μελλοντικής συναδέλφωσης.

Όταν οι σπόροι επιστρέψουν στη Naraha από το διάστημα αυτό το μήνα, πρώτα θα αφοσιωθούμε στη φύτευση τους και ελπίζουμε να τους μεταφυτέψουμε  στο εγγύς μέλλον στην Ελλάδα στο πλαίσιο  των  προγραμμάτων μας ανταλλαγής. Συγκεκριμένα, ελπίζουμε να οικοδομήσουμε μία σχέση φιλίας με τον δήμο της Ολυμπίας, όπου γίνεται η τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας και να την επισκεφθούμε κάποια μέρα, καθώς η Νάραχα είναι η πόλη, από όπου ξεκίνησε η Ολυμπιακή λαμπαδηδοδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020. Επιπλέον, θέλουμε να διατηρήσουμε την στενή μας σχέση με τους Έλληνες στην Ιαπωνία και να προχωρήσουμε σε διάφορες δραστηριότητες ανταλλαγής μέσω της ανάπτυξης αυτών των σπόρων ελιάς όταν επιστρέψουν από το διάστημα.».

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ιαπωνία, Κωνσταντίνος Κακιούσης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κιβωτός στην οποία όλοι ζούμε, έχει ανάγκη από ένα σημάδι ειρήνης. Xάρις στην πρωτοβουλία του Δήμου Ναράχα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και με την ευγενική υποστήριξη της Goutis Estate, η ελιά θα μας έρθει από το διάστημα. Το πιο ωραίο σύμβολο συνεργασίας, συναδέλφωσης και ειρήνης. Συνδυασμός ευγνωμοσύνης από την Ιαπωνική πρωτοβουλία “ARIGATO” Host Towns, συνεργασίας των δύο δήμων και τεχνολογίας, φέρνει το διάστημα πιο κοντά,  ή μάλλον εμάς πιο κοντά στ’ αστέρια.».

Πέρασε ένας αιώνας από τότε που οι πρόγονοι των δημιουργών της Goutis Estate φύτεψαν τις πρώτες ελιές στην ιστορική γη της Ολυμπίας, εκεί που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και μεγάλωσε η ιστορία της ανθρωπότητας.

Ένα κλαδί ελιάς ήταν το έπαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ιερό δένδρο της θεάς Αθηνάς που οι καρποί του έγιναν συνώνυμο της υγείας και της ευεξίας παράγει ένα ξακουστό παρθένο ελαιόλαδο

Πριν από μερικά χρόνια, μια παρέα ανθρώπων που δεν ξέχασαν την παράδοση αποφάσισαν να φυτέψουν κι άλλες ελιές από ποικιλίες που ήδη κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου κερδίζοντας χρυσά μετάλλια σε διαγωνισμούς στο Βερολίνο, το Τόκιο και την Νέα Υόρκη.

Σε χώρες που είναι δύσκολο να κατακτήσεις το γούστο στη γεύση και να κερδίσεις τους πλέον φημισμένους γευσιγνώστες του πλανήτη το ελληνικό ελαιόλαδο και ιδίως οι παραγωγοί που έχουν επενδύσει στις πιο σύγχρονες μεθόδους εξαγωγής του, απογειώνουν τις παραδοσιακές ποικιλίες τηρώντας πιστά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.

Ο panel leader του διεθνή διαγωνισμού του Βερολίνου, Μανώλης Σαλιβαράς, τονίζει τα εξής: «Η φετινή χρονιά ήταν μια χρονιά ανόδου για τα ποιοτικά Ελληνικά ελαιόλαδα. Υπήρξαν αρκετοί παραγωγοί που βελτίωσαν το επίπεδο των προϊόντων τους και κάποιοι που έφτασαν στην κορυφή της κατηγορίας ισάξια με κορυφαίους  διεθνείς παραγωγούς.»

Πηγή in.gr