Ερημες εμπορικές στοές στην Αθήνα φαντάζουν ως μνημεία της οικονομικής παρακμής ενώ η Λευκωσία εκπέμπει γεμάτη αυτοπεποίθηση το μήνυμα business as usual.
Την περιγραφή αυτή κάνει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung συγκρίνοντας τις δύο χώρες, το πως αντιμετώπισαν την κρίση και πως είναι σήμερα.
«Ενώ στην Αθήνα αντικρίζει κανείς παντού τα αποκαϊδια της οικονομικής κρίσης στη Λευκωσία αντιθέτως η εικόνα είναι τελείως διαφορετική» τονίζεται στο δημοσίευμα που αναπαράγει η Deutsche Welle και υπογραμμίζεται:
Ερημες εμπορικές στοές στην Αθήνα φαντάζουν ως μνημεία της οικονομικής παρακμής, η οποία κορυφώθηκε το 2015 με την παρ’ ολίγον κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η μητρόπολη της διαιρεμένης νήσου της Μεσογείου αντιθέτως, εκπέμπει γεμάτη αυτοπεποίθηση το μήνυμα business as usual. Μετά την πτώση, οι τιμές των ακινήτων αρχίζουν να ανεβαίνουν και πάλι, ειδικά στον τομέα των πολυτελών κατοικιών. Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ασφυκτικά γεμάτα.
Εύκολα θα μπορούσε να ξεχάσει κανείς ότι πριν από λίγα χρόνια και η ίδια η Κύπρος ήταν έτοιμη να βουλιάξει».
Η Κύπρος, στο υγιές μονοπάτι ανάπτυξης
Πέντε χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα το νησί βρίσκεται και πάλι σε εξαιρετική κατάσταση. Ωθούμενη από την συνεχή άνοδο του τουρισμού και την εύρωστη εσωτερική κατανάλωση, η Κύπρος επέστρεψε σε ένα υγιές μονοπάτι ανάπτυξης.
Με δεδομένα τα αυξανόμενα φορολογικά έσοδα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού εξελίχθηκε σε μικρό πλεόνασμα, το οποίο δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να απομειώσει το χρέος.
Στην παρούσα φάση οι τράπεζες αποπληρώνουν τα δάνεια στους διεθνείς πιστωτές ενώ τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν και πάλι επαρκή κεφάλαια. Τον Δεκέμβριο του 2017, το ΔΝΤ πιστοποίησε στην Κύπρο μια εντυπωσιακή στροφή. Ορισμένοι παρατηρητές κάνουν λόγο ακόμη και για το ‘θαύμα της Κύπρου’.
Παρά ταύτα όμως οι οικονομικές αδυναμίες είναι εμφανείς. Το ΔΝΤ αξιολογεί τα χρέη του ιδιωτικού τομέα όπως και τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ‘ιδιαίτερα υψηλά’.
Οπως αναφέρεται, παρά την επιστροφή στην ανάπτυξη δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στη γρήγορη απομείωση του βάρους των κόκκινων δανείων».
Τα κόκκινα δάνεια τροχοπέδη στην ανάπτυξη
Σύμφωνα με την εφημερίδα «το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν επιβαρύνει μόνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά δυσχεραίνει και την οικονομική ανάπτυξη εν γένει. Τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια τα οποία ενδέχεται να μην εξυπηρετηθούν διστάζουν να εγκρίνουν επιπρόσθετα δάνεια, ακόμη κι όταν τα αιτούνται επιχειρήσεις με καλές οικονομικές προοπτικές.
Με τον τρόπο αυτό η μιζέρια του χρέους παραλύει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και τη δημιουργία νέων οικονομικών κλάδων».
Στην Ελλάδα κάθε τόσο εσωπολιτικά δράματα τορπιλίζουν τις μεταρρυθμίσεις
Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και παραπέμποντας σε σχετικές δημοσκοπήσεις, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει καλές πιθανότητες να τις ξανακερδίσει. «Το προεδρικό σύστημα έδωσε στο συντηρητικό πολιτικό τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την κρίση αψηφώντας κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Και σε αυτό η Κύπρος διαφέρει από την Ελλάδα όπου εσωπολιτικά δράματα τορπιλίζουν κάθε τόσο τη μεταρρυθμιστική διαδικασία». Πάντως, όπως σημειώνει η ΝΖΖ, παρότι κανείς δεν φαίνεται να αμφιβάλλει ότι η Λευκωσία έχει σημειώσει πολύ μεγαλύτερη πρόοδο στην επώδυνη διαδικασία προσαρμογής απ΄ότι η Αθήνα, η κυπριακή κρίση δεν έχει ξεπεραστεί τελείως.
Πηγή: | iefimerida.gr