Έρχονται συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης

Οι Δήμοι θα πάρουν το ποσό των 250 εκ. ευρώ για να ξοφλήσουν χρέη, που έχουν οι δημοτικές επιχειρήσεις, ειδικά σε παρόχους ηλεκτρικούς ρεύματος
Οι νέες Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 30/11 στο υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να συγχωνευτούν οι επιχειρήσεις ύδρευσης των Δήμων.
Ήταν, μάλιστα, το δεύτερο κατά σερί θέμα, που συζητήθηκε στην «πλούσια ατζέντα» του υπουργικού συμβουλίου. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης το παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη:
«α) Προβλέπεται ο καθορισμός ειδικών κτιριολογικών ή κτιριοδομικών απαιτήσεων των κτιρίων και κατασκευών σε Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, καθώς και σε περιοχές πλησίον ρεμάτων. Επίσης, προβλέπεται η ενοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και η προτεραιοποίηση της εφαρμογής των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, με τρόπο ώστε να εξαλειφθούν ουσιαστικά τα φαινόμενα νέας αυθαίρετης δόμησης.
β) Επιχειρείται η ουσιαστική ενδυνάμωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας, με τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές (πιθανόν Περιφέρεια)
και
γ) Θεσπίζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι νέες Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Περαιτέρω, με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, ρυθμίζονται τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών.
Επίσης, προβλέπεται η χωρική επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε όμορες περιφερειακές ενότητες και η ανάληψη από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αντίστοιχα, της ευθύνης για τον καθορισμό, τη συντήρηση και λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων και των συνδετηρίων αγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, ώστε η χώρα να αποκτήσει πολύ λιγότερες, αλλά ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών.
Με τις νέες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού. Οι νέες ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και εξοικονόμηση πόρων».

Ποιος είναι ο στόχος;
Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των χρεών των επιχειρήσεων και ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, στην Αττική. Φυσικά, υπάρχουν, ήδη, αντιδράσεις, κυρίως από Δήμους της νησιωτικής χώρας. Αντιδρούν, γιατί θεωρούν ότι πάνε καλά…
Από τα τέλη Νοεμβρίου, στην Κυβέρνηση, συζητούσαν για τη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης. Σήμερα, υπάρχουν 124 τέτοιες επιχειρήσεις ύδρευσης, ενώ 147 τμήματα ύδρευσης σε δήμους, που δεν έχουν επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 15 επιχειρήσεις ανά Περιφέρεια. Για να δεχθούν τη συγχώνευση, οι Δήμοι θα πάρουν το ποσό των 250 εκ. ευρώ για να ξοφλήσουν χρέη, που έχουν οι δημοτικές επιχειρήσεις, ειδικά σε παρόχους ηλεκτρικούς ρεύματος.
Το σχέδιο είχε εκπονηθεί ήδη από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά έγινε επίκαιρο και πάλι με την έκρηξη και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.
«Το νερό θα ακολουθήσει το μοντέλο των σκουπιδιών, όπου φτιάχτηκαν περιφερειακές επιχειρήσεις», είχε πει πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, σε πρόσφατη συζήτηση.