Πρόκειται για ένα δίκτυο Ερευνητικών φορέων και Ογκολογικών κλινικών που στοχεύει στο συντονισμό και αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που δραστηριοποιείται στον αναδυόμενο αυτόν τομέα της Ιατρικής.
Την εμπιστοσύνη τους στην επιτυχή λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας εξέφρασαν διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων που συμμετείχαν στην πρώτη δημόσια εκδήλωση : «Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία» σε συνεργασία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και του Υπουργείου Υγείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Φωτάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, που είναι και η μεγάλη πρόκληση κατά τη μεταμνημονιακή εποχή. Από τη δική μας πλευρά προσεγγίζουμε αυτή την πρόκληση με ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που βασίζεται στην Οικονομία της Γνώσης, δηλαδή της Γνώσης που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα Ένα πρώτο απτό παράδειγμα αποτελεί το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για την Ογκολογία. Ένα δίκτυο Ερευνητικών φορέων και Ογκολογικών κλινικών που στοχεύει στο συντονισμό και αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που δραστηριοποιείται στον αναδυόμενο αυτόν τομέα της Ιατρικής, ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία κατά τα τελευταία χρόνια.
Για να τονίσει οτι: “Σε πρώτη φάση θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη διαγνωστικής επάρκειας, στην πιστοποίηση και τυποποίηση διαδικασιών και σε πιλοτικές κλινικές εφαρμογές για ορισμένους τύπους όγκων, με την δημιουργία τεσσάρων Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ), δύο στην Αθήνα και από μία στην Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης Κεντρικός προσανατολισμός μας είναι τα οφέλη της εξατομικευμένης περίθαλψης που θα προκύπτουν από την Ιατρική Ακριβείας να είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Απώτερη στόχευση για το μέλλον αποτελεί η διεύρυνση του Δικτύου με τη συμμετοχή και άλλων φορέων και κλινικών στην Λάρισα, στα Ιωάννινα και στην Αλεξανδρούπολη».
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μίλησε για τις ανάγκες που διαμορφώνονται στην νέα περίοδο για το δημόσιο σύστημα υγείας όπως η ενσωμάτωση ιατροτεχνολογικής και φαρμακευτικής καινοτομίας, η αξιολόγηση και οι δείκτες ποιότητας.
Με βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του από τις ΗΠΑ ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Χάρβαρντ και Mass.General Hospital Όθωνας Ηλιόπουλος επισήμανε ότι η ίδρυση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας είναι απαραίτητη για να διασωθούν ακόμη περισσότερες ζωές καρκινοπαθών μέσω της εξατομικευμένης θεραπείας που συνιστά την ιατρική του μέλλοντος.
Ο Πρύτανης ΕΚΠΑ και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μελέτιος- Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος και ο Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινκγ» Καθηγητής Γεώργιος Κόλλιας στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στις τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες για Ιατρική Ακριβείας στο ΕΚΠΑ και την Ερευνητική Υποδομή pMedGR, αντίστοιχα.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Γεώργιος Νούνεσης, ενημέρωσε για τις δυνατότητες της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ) Αθήνας ΙΙ στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου που σε πρώτη φάση, θα προσφέρει διαγνωστικές υπηρεσίες στη γενετική ανάλυση σποραδικού καρκίνου του εντέρου (Colorectal Cancer ) και του πνεύμονα (Non-Small Cell Lung Cancer).