Γιούνκερ: Χωρίς εμένα η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ

 

 

 

 

 

Μιλώντας στην “Καθημερινή” ο Γιούνκερ υποστήριξε πως αν δεν ήταν αυτός η Ελλάδα το 2015 θα είχε βγει από το ευρώ και το Grexit θα είχε γίνει πραγματικότητα.

«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015» τονίζει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί των ημερών του υπήρξαν μεγάλες κρίσεις στην Ε.Ε, όπως το Grexit, το Brexit η μεταναστευτική κρίση κ.α

Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν λέει πως το μοναδικό πρόβλημα που τον κρατούσε ξύπνιο τα βράδια… ήταν αυτός της Ελλάδας. Όπως λέει καλούσε 3 φορές την εβδομάδα φίλους στην Αθήνα τις κρίσιμες μέρες του 2015, για να ρωτήσει πως είναι η κατάσταση.

“Η Ελλάδα δεν λάμβανε αντιμετώπιση που έπαιρνε υπ’όψιν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων” δηλώνει ο Γιούνκερ. Μάλιστα ανέφερε πως αρχικά ο Σόιμπλε ήταν υποστηρικτικός προς την Ελλάδα και η Μέρκελ το αντίθετο, ωστόσο στην πορεία… ήρθαν τούμπα τα πράγματα.

“Επί Καραμανλή κατάλαβα ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα”

Ο 66χρονος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα επί πρωθυπουργίας ακόμα του Κώστα Καραμανλή. “Το ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης με στοιχεία όχι και τόσο ακριβή με έκαναν να έχω πάντα στο μυαλό μου τον κίνδυνο που κρυβόταν” λέει χαρακτηριστικά.

Από τότε είπε έλεγε πως έπρεπε να παρθούν μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Στην συνέχεια ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και έβαλε την Ελλάδα στο μνημόνιο, μια κίνηση που τον Γκιούνκερ – όπως λέει – τον έβρισκε αντίθετο.

“Τα κόμματα στην Ελλάδα όταν γίνονταν εξουσία έκαναν τα αντίθετα από αυτά που έλεγαν ότι θα κάνουν. Πριν εκλεγούν έλεγαν ότι θα κάνουν τα αντίθετα από τους άλλους” λέει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα τονίζει πως ήταν καθήκον του να διασώσει την Ελλάδα και να μην την αφήσει να βγει από το Ευρώ, παρ’ ότι πολλοί αξιωματούχοι του έλεγαν να μην ασχολείται και ότι δεν είναι δική του δουλειά.

“Κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα – Δεν ισχύουν όσα λέει ο Βαρουφάκης”

Μιλώντας για το δημοψήφισμα τονίζει πως κανείς στην Ε.Ε δεν κατάλαβε γιατί έγινε. Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρει πως… δεν πέρασε μαζί του πάνω από 10 λεπτά, και πως δεν ήταν σε όλες τις συναντήσεις.

“Στο βιβλίο του –που δεν το διάβασα– λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος. Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο. Σπαταλούσαμε την ώρα και την ενέργειά μας. Στη συνέχεια, ο Τσίπρας ανακάλυψε ότι ο τρόπος που ο Βαρουφάκης μιλούσε στους συναδέλφους του στο Eurogroup ήταν αντιπαραγωγικός”.

Σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιούνκερ υποστήριξε πως το πρώτο εξάμηνο του 2015 έλεγε… περίεργα πράγματα και το ποιο δύσκολο ήταν να πείσει τους Ευρωπαίους να τον εμπιστευτούν, ειδικά μετά το δημοψήφισμα.

Για το δημοψήφισμα το ίδιο αναφέρει πως αυτό έγινε πάνω σε ένα… παλιό κείμενο συμφωνίας και όχι τις νέες προτάσεις. Ωστόσο όπως είπε και ο Γιούνκερ, ο Τσίπρας έκανε τελικά ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχόταν για την περίπτωση που έβγαινε το “Όχι”.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν τον είχε προειδοποιήσει ότι θα πάει σε δημοψήφισμα παρ’ ότι είχε καλές σχέσεις μαζί του από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός.

“Τηλεφωνούσα συχνά στον φούρναρη της Κω”

Για το μεταναστευτικό είπε πως έχουν δοθεί δισεκατομμύρια στην Ελλάδα όμως δεν είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.

Όπως είπε τηλεφωνούσε καθημερινά στον φούρναρη της Κω για να δει πως είναι η κατάσταση. “Δυστυχώς πέθανε πρόσφατα, τέτοιοι άνθρωποι μου μετέφεραν το πώς ήταν τα πράγματα. Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε το προσφυγικό, ειδικά στα νησιά, με επιτυχία. Οταν κάναμε τη συμφωνία με την Τουρκία, η Τουρκία πήρε μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης”.

Ο… σκύλος από την Σάμο

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε και μια αστεία ιστορία. Η μόνη λέξη που γνωρίζει στα Ελληνικά είναι το “ναι”, που στα Λουξεμβουργιανά “ναι” (nee) σημαίνει “όχι”.

Ετσι, όταν απέκτησε έναν σκύλο από τη Σάμο πριν από δεκαπέντε χρόνια, τον Πλάτωνα, του έλεγε στα γαλλικά να μην κάνει κάτι, και εκείνος έκανε ακριβώς το αντίθετο.