H «πατέντα» του Λιμενάρχη που έσωσε τους δυο κολυμβητές στον Μύρτο

 

 

 

 

Η έμπνευση απελπισίας του Λιμενάρχη Κεφαλονιάς Θανάση Σιούτη ήταν η σωτηρία του κολυμβητή και του ναυαγοσώστη που παράδερναν με τη θάλασσα από το απόγευμα της Παρασκευής ανοιχτά στον Μύρτο.

Ο δυνατός αέρας δεν επέτρεπε στα σκάφη του Λιμενικού να επιχειρήσουν ευτυχώς όμως υπήρξε οπτική επαφή .

Η απελπισία έφερε τη λύση. Όπως μάθαμε ο Λιμενάρχης Θανάσης Σιούτης δοκίμασε μια πρωτοφανή πατέντα που δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα στη διάσωση ανθρώπων.

Έκανε χρήση της ορμιδολόβου συσκευής, η οποία σε ώρα κινδύνου πετάει ένα ορμίδιο , ένα καψούλι το οποίο είναι δεμένο σε σχοινάκι. Το ένα καράβι το πετάει στο άλλο για να το τραβήξει κοντά του.

φωτό: inkefalonia

Στον Μύρτο οι Λιμενικοί πέταξαν από την παραλία δεκάδες ορμίδια για να τα πιάσουν οι δυο άνθρωποι. Έριξαν δηλαδή δεκάδες κάψουλες μέχρι οι δυο άνθρωποι να πιάσουν αρκετά που να τους κρατήσουν σε μια σταθερότητα . Έτσι συνδέθηκαν οι δυο άνθρωποι μέσα στη θάλασσα με τους λιμενικούς και τους εθελοντές που είχαν παρουσιαστεί για βοήθεια. Την μια άκρη κρατούσαν οι “ναυαγοί” και την άλλη άκρη στη παραλία την κρατούσαν λιμενικοί ή εθελοντές ή δέθηκαν στα αυτοκίνητα του Λιμεναρχείου.

Τα σχοινάκια τους κράτησαν σχεδόν σταθερούς να μην τους παρασύρει το κύμα πιο βαθιά , να μην τραυματιστούν από τη δίνη, (ο Μύρτος δημιουργεί το φαινόμενο «πλυντηρίου» με περιστροφή του νερού ) , ή να μην πέσουν στα βράχια. Το ότι με αυτόν τον τρόπο απέκτησαν σύνδεση με τους Λιμενικούς, ότι δημιουργήθηκε ένα σχοινί σωτηρίας, βοήθησε την ψυχολογία τους για να αντέξουν τόσες ώρες μέσα στη θάλασσα με τόσα μποφόρ.

Ρωτήσαμε γιατί δεν τους «έσυραν» με τα σχοινιά προς την παραλία. Αυτό θα γινόταν σαν λύση απελπισίας , ήταν η απάντηση του συνομιλητή μας που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ιδιώτης, μόνο εάν δεν γινόταν η διάσωση με το super puma. Αυτό το εγχείρημα έπρεπε να το αποφύγουν γιατί εγκυμονούσε μεγάλο κίνδυνο θανάσιμου τραυματισμού τους με τη δίνη του Μύρτου.

Με αυτή την πατέντα που θα αφήσει ιστορία στις διασώσεις του Λιμενικού, οι άνθρωποι έμειναν σταθεροί μέσα στη θάλασσα , δεν παρασύρθηκαν από το κύμα , δεν τραυματίστηκαν και ενισχύθηκαν ψυχολογικά μέχρι να τους σώσει το super puma.

Θερμά συγχαρητήρια στον Λιμενάρχη Θανάση Σιούτη , σε όλους τους Λιμενικούς , στον δυτη Μάκη Σωτηρόπουλο, στον πιλότο και στο πλήρωμα του super puma και σε όλους όσους πήραν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης.

Πιστεύουμε ότι οι ο Λιμενάρχης και οι Λιμενικοί που πήραν μέρος θα πρέπει να βραβευτούν απο την Υπηρεσια τους , κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανούς και αρτιμελείς δυο ανθρώπους μέσα στη θάλασσα με 9 μποφόρ και δίνη για πολλές ώρες.

 

 

Πηγές: inkefalonia & kefaloniapress