Ιατρικός Σύλλογος: Επικίνδυνη η κατάσταση με τα σκουπίδια. Επιτέλους κάντε κάτι!

 

 

 

Για άλλη μια φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη με τα σκουπίδια. Τόσο ο πρόεδρος του ΙΣΠΟ Νίκος Κατσαρός όσο και ο Γραμματέας του Συλλόγου κος Γιαννικούλης αναφέρθηκαν στην επικινδυνότητα της συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης και μάλιστα με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδικότερα ο κ. Κατσαρός τόνισε:

 

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση και την οργή του Ιατρικού Συλλόγου προς κάθε κατεύθυνση, πρωτίστως στην δημοτική αρχή γιατί δυστυχώς μετά από την ιστορία του 2014 που ζήσαμε και που νομίζω ο Ιατρικός Σύλλογος και οι υπόλοιποι επιστημονικοί φορείς αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης είχε συσπειρωθεί στην κατεύθυνση ώστε λύσουμε το πρόβλημα, δυστυχώς έχουν περάσει πέντε χρόνια και ξανά μαζεύονται σκουπίδια σε όλη την έκταση του δήμου, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και μέσα στην πόλη προκαλώντας, μία αλγεινή εικόνα, προκαλώντας μία επικίνδυνη κατάσταση για την δημόσια υγεία. Θεωρώ ότι έχουμε επανειλημμένα έρθει σε επαφή με τους πολίτες σε και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έχουμε εκφράσει τους κινδύνους αλλά και τους τρόπους προφύλαξης από αυτήν την κατάσταση κουβέντα. Η σημερινή συνέντευξη έχει το νόημα να διαμαρτυρηθούμε έντονα προς κάθε κατεύθυνση για τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων.
Έχουν πιάσει οι ζέστες, υπάρχουν χιλιάδες σακούλες εκτεθειμένες στον ήλιο με τα αδέσποτα, τα τρωκτικά και τα γατιά που κάνουνε πάρτι με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία. Είναι πιστεύω θέμα της Δημοτικής Αρχής να λύσει το πρόβλημα.
Σε αυτή την περίοδο την μετεκλογική -αν θέλετε- και την προεκλογική έχουν γίνει κάποια έργα στην πόλη όπως το συντριβάνι όπως η ασφαλτόστρωση κάποιων δρόμων. Δεν ξέρω πόσο πιο μεγαλύτερη προτεραιότητα είχαν αυτά τα έργα χωρίς να θέλω να παρέμβω στις αποφάσεις δημοτικών Συμβουλίων ή τις επιλογές των δημοτικών αρχόντων, ωστόσο νομίζω ότι είναι πολύ πιο κυρίαρχο ένα θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία και που είναι και διαχρονικό αν θέλετε να λυθεί παρά να σπάσει το βάλουμε εκεί που υπάρχει μία λακκούβα λίγο τσιμέντο και μετά από τρεις-τέσσερις μέρες θα ξανανοίξει τρυπούλα βέβαια, ή να φτιάξουμε ένα ωραίο συντριβάνι (υποκειμενική είναι η άποψη αν είναι ωραίο) που κόστισε κάποια χρήματα. Το θέμα είναι η σωστή ιεράρχηση των προβλημάτων. Δεν είμαι δημοτικός άρχοντας ούτε θέλω να υποδείξω σε κάποιον κάτι. Είμαι πάρα πολύ προσεκτικός ωστόσο ενδιαφέρομαι για τη δημόσια υγεία. 
Θα έπρεπε να είναι λοιπόν πρώτιστο μέλημα αυτό της Δημοτικής Αρχής ακόμα και τώρα που είναι στα τελευταία της, παρά να κάνει κάποια άλλα έργα τα οποία ίσως είναι επουσιώδη.

Καλούμε λοιπόν τον κάθε υπεύθυνο να πάρει τις ευθύνες του και να λύσει άμεσα το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, προτού έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα για τη δημόσια υγεία.

Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες καταγγελιών από δημότες, από πολίτες για σκουπίδια από εδώ. από εκεί, στο Καβούρι στη Σπιάτζα, μες στην πόλη και τα λοιπά και οι περισσότεροι εξ αυτών μας ζητάνε να κάνουμε κάτι.
Εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, περισσότερο από το να καταγγείλουμε την κατάσταση ή να δώσουμε οδηγίες στους πολίτες.
Είχαμε κάνει μήνυση αν θυμάστε την προηγούμενη φορά κατά παντός υπευθύνου. Δύο μηνυσεις είχαμε κάνει τότε οι οποίες εκκρεμούν ακόμα από το ’14 και ’15 στο Εφετείο της Πάτρας έχουμε πάει έξι φορές με το συνάδελφο τον κ.Γιαννικούλη. Δεν έχει εκδικαστεί ακόμα. Είναι κατά αντιδημάρχων οι μηνύσεις αυτές. Έχουν βγει δύο αντιδήμαρχοι της εποχής εκείνης κατηγορούμενοι. Ακόμα είναι υπό εκδίκαση. Το λέω αυτό γιατί και μήνυση να κάνουμε ξανά θα εκδικαστεί μετά από 5-10 χρόνια.»

Από την πλευρά του  ο κ.Γιαννικούλης τόνισε:

«Το πρόβλημα βασικά το περιέγραψε ο κύριος πρόεδρος ήδη. Στο παρελθόν είχαμε παρέμβει όταν το πρόβλημα ήταν και πάλι οξύ με διάφορες ενέργειες και πρωτοβουλίες, το ίδιο κάνουμε και τώρα. Κατανοούμε ότι ο δήμος βρίσκεται σε μία μεταβατική κατάσταση πράγματι, διότι η νυν δημοτική αρχή απέρχεται και η νεοεκλεγείσα δεν έχει αναλάβει ακόμα, αλλά αυτή η μεταβατικότητα δεν αποτελεί δικαιολογία για να βιώνουμε αυτή την άκρως επικίνδυνη κατάσταση με τα απορρίμματα η οποία δημιουργεί σημαντικότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Είναι μία επείγουσα κατάσταση που ανεξάρτητα από το ποιος έχει την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής ανεξάρτητα από το αν είναι μεταβατική κατάσταση ή όχι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί.

Τους κινδύνους δεν χρειάζεται να τους επαναλάβουμε, τους είχαμε και στο παρελθόν τονίσει, είχαμε εκδώσει και δελτία τύπου, είχαμε ζητήσει και είχε γίνει από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας sτην έδρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματογνωμοσύνη και σχετική γνωμοδότηση είναι γνωστά όλα αυτά. Επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ως ιατρικός σύλλογος κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Ειδικά επειδή είναι καλοκαίρι η κατάσταση είναι χειρότερη. Οι κίνδυνοι από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων πολλαπλασιάζονται τη θερινή περίοδο με τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο κάθε αρμόδιος και υπεύθυνος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.»