Ιδέες για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού bullying ζητά από γονείς και παιδιά η Μονάδα Εφηβικής Υγείας

 

 

Καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαϊα Κυριακού με θέμα
«Ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο»: πώς μπορούν να την αναχαιτίσουν οι νέοι;

Ανοιχτή πρόσκληση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς απευθύνει η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» καλώντας τους να επικοινωνήσουν και να συνδιαμορφώσουν καινοτόμες (tech) ιδέες για την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο.
Πρόκειται για μία σημαντική δράση με την ονομασία «Hacking Hate» hackathon που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SELMA (Social and Emotional Learning Mutual Awareness).

Έξι ομάδες νέων – μια ομάδα από κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα- έχοντας την υποστήριξη μεντόρων σε θέματα τεχνολογίας, θα αναπτύξουν και θα υποβάλουν δικές τους προτάσεις/προϊόντα/εφαρμογές για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας online. Οι έξι τελικές ομάδες θα αξιολογηθούν από διεθνή επιτροπή στο Βερολίνο, στο Κέντρο Ψηφιακής Εκπαίδευσης του Facebook (Facebook Digital Learning Centre in Berlin) το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου 2018 και η Νικήτρια Ομάδα θα κερδίσει ένα ξεχωριστό βραβείο. Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SELMA “Hacking Hate” θα καλύψει τη συμμετοχή, τα έξοδα ταξιδιού και τη στέγαση για τις ομάδες που θα επιλεγούν να ταξιδέψουν στο Βερολίνο.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι οι εξής:

• Οι ιδέες πρέπει να υποβάλλονται από ομάδες νέων (15 – 18 ετών), συμπεριλαμβανομένου ενός συνοδού ενήλικα (εκπαιδευτικού, γονέα κ.λπ.).

• Η γλώσσα υποβολής της ιδέας είναι τα αγγλικά και θα χρειαστεί να αναπτυχθεί σε περίπου 500 λέξεις.

• Κάθε ομάδα αποτελείται από πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του συνοδού ενήλικα.

• Μπορούν να συμμετέχουν ομάδες από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως από τις χώρες που συμμετέχουν στο SELMA (Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο).

• Κατά την υποβολή της ιδέας θα πρέπει να προσδιοριστεί σαφώς ένα πρόβλημα ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο, με την παράλληλη υπόδειξη για το πως η ιδέα θα βοηθήσει στη «διαχείριση» ή στην «επίλυσή» του με καινοτόμο τρόπο.

• Οι ιδέες μπορούν να αφορούν συγκεκριμένες τεχνολογικές λύσεις (μία πλατφόρμα, μία εφαρμογή για κινητά ή νέα πρότυπα σχεδιασμού), καλύτερους μηχανισμούς παροχής συμβουλευτικής και αναφοράς, εκπαιδευτικά προγράμματα, ενημερωτικές εκστρατείες ή οποιαδήποτε άλλη πρωτοποριακή στρατηγική.

• Η προθεσμία υποβολής είναι έως την 4η Οκτωβρίου 2018.

• Κάθε ομάδα χρειάζεται να ορίσει έναν leader, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την υποβολή της αίτησης / ιδέας. Ο leader δεν είναι απαραίτητα και ο συνοδός ενήλικας.

Για την υποβολή της ιδέας οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο https://www.surveymonkey.com/r/selmateens_gr για Youth/Νέους ή https://www.surveymonkey.com/r/selmateachers_gr για Mentor/Εκπαιδευτικούς. Η υποβολή της πρότασης γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://www.surveymonkey.com/r/SELMA_hackathon

πηγή:www.protothema.gr