Ηλεία: Διεθνή «φώτα» στο νέο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων

 

 

 

 

Νωρίτερα απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, αφού με βάση τα νεότερα στοιχεία θα’ ναι έτοιμο το φθινόπωρο, δίνοντας «πνοή» σε έναν χώρο που από τα τέλη του 2009 έπαψε να λειτουργεί, με αρνητική συνέπεια την μη συμπερίληψη στον επίσημο κατάλογο των Μουσείων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

ΜΜΕ

Τους «προβολείς» της στην Αρχαία Ολυμπία έστρεψε και η ενημερωτική ιστοσελίδα παγκόσμιας αναγνωσιμότητας «insidethegames.biz», που αναδεικνύει θέματα ολυμπισμού. Σε ρεπορτάζ της γίνεται εκτενής αναφορά στην αναβάθμιση  και ανακαίνιση του χώρου, με τον δημοσιογράφο Φίλιπ Μπάρκερ να συνομιλεί με τον δήμαρχο, Γιώργο Γεωργιόπουλο, και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουριστικής Προβολής, Χάρη Σπηλιόπουλο.

ΕΡΓΟ

Σύμφωνα με τον πρώτο έχει εκπονηθεί μελέτη της περιφέρειας, την οποία είχε την τιμή να εκπροσωπεί, σημειώνοντας πως η λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία θα προσθέτει ακόμη μία εμπειρία στον επισκέπτη της. «Αυτό είναι και το σχέδιο της δημοτικής αρχής», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος.

ΚΟΡΥΦΑΙΟ

Το Μουσείο θεωρείται από τα καλύτερα στο είδος του και η προβολή του δίνει μια ενδιαφέρουσα διάσταση στην ιστορία του παγκόσμιου ολυμπιακού κινήματος. Ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε πως πρόκειται για σημαντικό έργο ταυτόσημο της τοπικής ανάπτυξης. «Ο Γιώργος Παπαστεφάνου – Προβατάκης πάντοτε ονειρευόταν το μουσείο να βρίσκεται μέσα στον ιστό της Ολυμπίας, ώστε να δίνει μία άλλη διάσταση στην πόλη», τόνισε.

ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Οι εργασίες ανακαίνισης περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων προθηκών και την εγκατάσταση εξελιγμένου οπτικοακουστικού συστήματος. Επίσης προβλέπεται επανέκθεση πολύτιμου υλικού, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες. Η συλλογή θα περιλαμβάνει μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνες της Αθήνας το 1896, τιμητικούς τίτλους, εισιτήρια, πρωτότυπα αντικείμενα και έγγραφα τόσο από αυτούς όσο και από την  Ολυμπιάδα του 1906.

Στα πιο ασυνήθιστα εκθέματα περιλαμβάνεται το κυτίο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της καρδιάς του Pierre de Coubertin στην Ολυμπία το 1938, προτού ενταφιαστεί στην ομώνυμη μνημειακή στήλη κοντά στον αρχαίο χώρο. Ανάμεσά τους, θα βρίσκεται  επίσης και η αρχική συλλογή γραμματοσήμων, που δωρίστηκε στο Μουσείο απ’ τον Παπαστεφάνου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πρώτη μέρα λειτουργίας του Μουσείου ήταν η 3η Σεπτεμβρίου 1961 και μέχρι το 1972 έφερε την ονομασία «Αθλοφιλοτελικό Ολυμπιακό Μουσείο». Στις 28 Μαρτίου 1964, το οίκημα, στο οποίο είχε στεγάσει το Μουσείο και το υλικό των συλλογών του, περιήλθε στην κυριότητα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων με δωρεά του Γεωργίου Παπαστεφάνου, ο οποίος διορίστηκε και διευθυντής του.

ΣΥΛΛΟΓΗ

Η προσωπική συλλογή του Γ. Παπαστεφάνου εμπλουτίστηκε σταδιακά και μ’ άλλα αντικείμενα που ο ίδιος αγόραζε από προσφορές των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών διαφόρων κρατών αλλά και από δωρεές ιδιωτών. Το 1968 άρχισαν οι εργασίες κατασκευής νέου κτιρίου, το οποίο στις 27 Ιουλίου 1972 εγκαινιάστηκε ως νέο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (400 τ.μ.)  υπό την αιγίδα της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.