Με μεγάλη ανακούφιση έγινε δεκτή από το νομικό κόσμο της Ηλείας η απόφαση για την μερική επαναλειτουργία των δικαστηρίων από σήμερα.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
«Σε μία συντεταγμένη πολιτεία η λειτουργία της δικαιοσύνης δεν πρέπει να αναστέλλεται», δηλώνει στην «Π» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, λέγοντας πως κόμη και στην περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών, το έργο της θα πρέπει να συνεχίζεται, προσαρμοσμένο στα επικρατούντα δεδομένα.
ΒΙΑΣΤΙΚΑ
Στον αντίποδα, το φαινόμενο της «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου» δέχθηκε κριτική απ’ τους δικηγόρους. «Η κοινή υπουργική απόφαση ρυθμίζει δικαστικές διαδικασίες για τις οποίες απαιτείται επαρκής χρόνος προετοιμασίας από δικαστές, δικηγόρους και εντολείς. Εκδίδεται, όμως, την τελευταία στιγμή» λέει στην «Π» ο κ. Δημητρουλόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως ανεπαρκή τον χρόνο προσαρμογής.
ΠΛΗΓΜΑ
Η συνέχιση της τακτικής αυτής τραυματίζει το κύρος της δικαιοσύνης, υποστηρίζουν οι δικηγόροι του νομού. Οπως λένε «έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης», εστιάζοντας στο δικαίωμα της δικαστικής προστασίας των πολιτών.
ΑΙΤΗΜΑ
Ο νομικός κόσμος της περιοχής καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα της έναρξης των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) και να μεταφέρει το σχετικό χρονικό σημείο από τις 13 Μαΐου σε μεταγενέστερο χρόνο. Το αίτημα για την παράταση εδράζεται και στη δυσμενή συγκυρία αλλά και στο γεγονός ότι δεν λειτουργεί πλήρως ο νέος πτωχευτικός κώδικας.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Οι δικηγόροι ζητούν η επαναλειτουργία των δικαστηρίων να συνδυαστεί με την ασφαλή πρόσβαση. «Γι’ αυτό το λόγο επιδιώκουμε να προταχθεί ο προαιρετικός εμβολιασμός δικηγόρων, δικαστικών εισαγγελικών λειτουργών και γραμματέων», σημειώνει στην «Π» ο κ. Δημητρουλόπουλος.
ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ
Προσδοκούν ακόμα ότι θα υλοποιηθεί άμεσα η εξαγγελία για τη λήψη και των λοιπών μέτρων πρόληψης και προστασίας στους χώρους των δικαστικών σχηματισμών, όπως η τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών, η παρουσία αστυνομικής δύναμης για την τήρηση των μέτρων κ.ά.
ΜΕΤΑΒΟΛΗ
Η βασική μεταβολή που επέρχεται – με βάση την ΚΥΑ – είναι ότι πλέον επιτρέπεται η εκδίκαση ορισμένων αστικών υποθέσεων με εξέταση μαρτύρων. Οι υποθέσεις αυτές είναι οι σχετικές με εργατικές διαφορές, με διαφορές σχετικές με αξιώσεις διατροφής και οι δίκες που σχετίζονται με την αναγκαστική εκτέλεση για την ικανοποίηση απαιτήσεων. Οι δίκες αυτές μπορούν να γίνονται είτε πρόκειται για ασφαλιστικά μέτρα είτε πρόκειται για την κύρια αγωγή.
ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Η ΚΥΑ «ανοίγει το δρόμο» για την εξέταση μαρτύρων και για τις εφέσεις κατά αποφάσεων που είχαν εκδοθεί ερήμην στον πρώτο βαθμό, εφόσον πρόκειται για τις ίδιες κατηγορίες υποθέσεων. Επίσης, με μάρτυρες στο ακροατήριο μπορούν να δικάζονται και υποθέσεις που αφορούν τη θέση σε δικαστική συμπαράσταση, την κήρυξη ιδιόγραφης διαθήκης ως κύριας και τη θέση φυσικών ή νομικών προσώπων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Σχετικά με τις ποινικές δίκες, ο κύριος όγκος τους παραμένει υπό αναστολή. Δικάζονται μόνο αδικήματα που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο παραγραφής και συγκεκριμένα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι την 31/12/2021 και πλημμελήματα που παραγράφονται μέχρι την 31/8/2021.
ΑΥΤΟΦΩΡΑ
Μπορούν επίσης να δικαστούν αυτόφωρα πλημμελήματα, εφόσον κρατείται ο κατηγορούμενος και κακουργήματα για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης. Για τις διοικητικές δίκες οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ.