Μία περίεργη υπόθεση πλαστογραφίας εξέτασε σήμερα, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, το δικαστήριο της Πάτρας. Πρόκειται για τη διαθήκη μίας γυναίκας από την Αμαλιάδα, η οποία εμφανίστηκε κάποιους μήνες μετά το θάνατό της και για μία δικαστική διαμάχη που κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, τη διαθήκη που ήταν χειρόγραφη, παρουσίασε μία γυναίκα που φρόντιζε τη θανούσα, στο τέλος της ζωής της. Η ίδια βρέθηκε κατηγορούμενη μετά από μήνυση που της έκανε μία γύναικα που ισχυρίστηκε ότι ήταν ανηψιά της νεκρής.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Αν και στο αστικό δικαστήριο είχε τελεσιδικήσει απόφαση που δικαιώνει την κατηγορούμενη, σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, την καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή, για πλαστογραφία.
Παράλληλα αναγνώρισε στην ενάγουσα ότι είχε κληρονομικά δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα να κάνει μήνυση.
Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά την απόφαση του δικαστηρίου τα ακίνητα θα μείνουν στην κατοχή της κατηγορούμενης σύμφωνα με την απόφαση του αστικού δικαστηρίου.
Να σημειώσουμε για την υπόθεση ασκήθηκε έφεση.
Η κατηγορούμενη υποστήριξε ενώπιων του δικαστηρίου ότι δεν γνώριζε τίποτα και ότι βρήκε τυχαία τη χειρόγραφη διαθήκη, στο κομοδίνο της θανούσης.
Η ίδια πήγε στο δικαστήριο, εφτά μήνες μετά το θάνατο της, για να δημοσιοποιηθεί η διαθήκη και μάρτυρες κατέθεσαν ότι πρόκειται όντως για τα γράμματα της θανούσης.
Η κατηγορούμενη σύμφωνα με τη διαθήκη και την «τελευταία επιθυμία» κληρονόμησε τέσσερα ακίνητα, στο κέντρο της Αμαλιάδας, τα οποία σήμερα νοικιάζει και λαμβάνει συνολικά από τα ενοίκια το ποσό των 800 ευρώ μηνιαίως.
«Έφυγα από τα Καλάβρυτα όπου ζούσα και εγκαταστάθηκα σε συγγενικό μου πρόσωπο, στην Αμαλιάδα, σε μικρή ηλικία. Τότε γνώρισα την θανούσα. Τα σπίτια ήταν «ένα». Στο τέλος της ζωής της, την φρόντιζα, της μαγείρευα και καθάριζα και το σπίτι» ανέφερε η κατηγορούμενη.
Όλα ήταν εντάξει μέχρι που μία γυναίκα η οποία υποστήριζε ότι ήταν ανηψιά της θανούσης, της έκανε μήνυση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε, η θανούσα ήταν αδελφή του πατέρα της και υιοθετήθηκε από άλλη οικογένεια και γι΄ αυτό το λόγο δεν είχαν το ίδιο επίθετο.
“Το δικαστήριο της αναγνώρισε κληρονομικά δικαιώματα αν και δεν αποδείχθηκε η συγγενική τους σχέση με κάποιο έγγραφο” ανέφερε στο thebest.gr η συνήγορος υπεράσπισης, Κλεονίκη Γκουβίτσα.
“Πρόκειται για μία αντιβατική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η κατηγορούμενη δεν πλαστογράφησε την διαθήκη, έβλαψε όμως κάποιον άλλον” εξηγεί τονίζοντας ότι από τη στιγμή που το αστικό δικαστήριο δεν ακύρωσε τη διαθήκη, τα ακίνητα θα παραμείνουν στην κατοχή της κατηγορούμενης.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνώμονα- γραφολόγου τα γράμματα στη διαθήκη δεν ήταν ούτε της θανούσης αλλά ούτε και της κατηγορούμενης και προέκυψε ότι πρόκειται για μία πλαστή διαθήκη.
Επιπλέον σύμφωνα με τις γνωματεύσεις ειδικών η γυναίκα στο τέλος της ζωής της έπασχε από άνοια.