Καλαμάτα – Μετατρέπεται το επόμενο διάστημα σε ξενοδοχείο και καφέ το Πανελλήνιο

Εντός της εβδομάδος και μετά την αδειοδότηση από το υπουργείο Ναυτιλίας, θα αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του πάρκου του «Πανελληνίου», το οποίο θα αναπτυχθεί νότια του γνωστού καταστήματος. Το πάρκο αυτό θα έχει φωτισμό, καθιστικά, βρύσες, WC για το κοινό. Επίσης, θα κατεδαφισθεί παρακείμενο παράνομο κτίσμα. Θα είναι μία ευρύτερη περιοχή αναψυχής, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της Καλαμάτας από τουριστική άποψη και ο Δήμος θα το αναδείξει.
Το νέο πάρκο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο. Τα έξοδα δημιουργίας του θα καλυφθούν από χορηγό και όχι από τον προϋπολογισμό του Δήμου ή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Το σημαντικότερο, όμως, της παραπάνω είδησης από το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής είναι η συνέχεια: “Σημειώνεται ότι στο κατάστημα του ‘Πανελληνίου’, που θα φέρει και πάλι το όνομα αυτό, εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης, προκειμένου ο όροφος να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο και το ισόγειο ως καφετέρια.
Έτσι, λοιπόν, ένα από τα πλέον ιστορικά κτήρια στην Καλαμάτα, έπειτα από ένα διάστημα “ανυποληψίας”, αποκτά και πάλι… ζωή. Οι εργασίες, μάλιστα, έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαμόρφωσή του και η νέα χρήση του κτηρίου κατά το ήμισυ ως ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με το λεύκωμα “Η Καλαμάτα μέσα από το φακό του Χρήστου Αλειφέρη 1937-1974”, των Αναστασία Μηλίτση-Νίκα και Σταυρούλας Βερράρου για τα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Μεσσηνίας, το “Πανελλήνιο” χτίστηκε το 1904 από τον εμποροβιομήχανο Γεώργιο Ι. Στασινόπουλο. Πρωτολειτούργησε ως ψυχαγωγικό κέντρο το 1909 από τους Νίκο Παπαδέα και Γεώργιο Φραγκούλη, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνσή του ο Βασίλης Κουτσομανιώτης, και μετά το 1952 η οικογένεια Μαυροειδή.
Ο χώρος αυτός λειτουργούσε άλλοτε ως καφενείο ή εστιατόριο και άλλοτε ως αίθουσα χορού και μπιλιάρδου, ενώ συχνά φιλοξενούσε αξιόλογα μουσικά και θεατρικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Γι’ αυτό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, έσφυζε από ζωή. Ήταν κυριολεκτικά το «στέκι» των Καλαματιανών.

tharos.gr/Του Αντώνη Πετρόγιαννη