Σε εντατική επιτήρηση και επαγρύπνηση για την αφρικανική πανώλη των χοίρων βρίσκεται η Ελλάδα μετά από τα πρόσφατα κρούσματα στη γειτονική Βουλγαρία, όπως τονίζει η πρόεδρος του πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου Αθηνά Τραχήλη. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να κρατηθεί εκτός το νόσημα.
Η Αθ. Τραχήλη εξήγησε στην «Π» ότι πρόκειται για ένα ιογενές νόσημα που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση κρέατος ή σε επαφή, αλλά επειδή δεν υπάρχει ούτε πρόληψη ούτε θεραπεία είναι απαραίτητο να θανατώνονται τα ζώα.
Οπως εξήγησε η Αθηνά Τραχήλη έχουν δοθεί εντολές για να σταματήσουν οι εισαγωγές χοιρινού από τη γειτονική Βουλγαρία, η οποία είναι μία από τις σημαντικές προμηθεύτριες της εγχώριας αγοράς.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε την ενημέρωση των επαγγελματιών του είδους, αλλά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη κτηνιάτρων που θα αναλάβουν έγκυρα, υπεύθυνα και σε προσωπικό επίπεδο εάν χρειαστεί τους ανθρώπους του κλάδου.
«Ευελπιστώ ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να μην φτάσει η νόσος στη χώρα μας» δήλωσε η πρόεδρος του πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου και επεσήμανε ότι αν εντοπιστεί εστία του νοσήματος σε εκτροφείο η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια επειδή ο υπεύθυνός του θα υποχρεωθεί να θανατώσει ολόκληρο το ζωικό κεφάλαιο. Η επιβεβαίωση του νοσήματος γίνεται μόνο εργαστηριακά.
Εμφαση δίνει η Αθ. Τραχήλη στην ενημέρωση των κυνηγών, καθώς η «δεξαμενή» του ιού στο περιβάλλον είναι ο αγριόχοιρος και μεταδίδεται διαμέσων των συνόρων. Για αυτό και η κατάσταση θεωρείται επικίνδυνη. Θεωρεί χρήσιμη τη συμβολή τους καθώς είναι εκείνοι που κατά τη διάρκεια του κυνηγιού μπορεί να παρατηρήσουν άρρωστα ή νεκρά ζώα και να συναντήσουν μεμονωμένα ή ομάδες αγριόχοιρων με ασυνήθιστη συμπεριφορά (π.χ. υπνηλία). Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι κυνηγοί αν έρθουν αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση είναι να ενημερώσουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
Ρωτήσαμε την πρόεδρο των κτηνιάτρων αν μπορεί κάποιος έμπορος ή παραγωγός από τη γειτονική χώρα να παρακάμψει τα μέτρα και τους περιορισμούς χωρίς να γίνει αντιληπτό. Καταρχάς, μας εξήγησε ότι στην περίπτωση που το ζώο ή τα ζώα εμφανίζουν υπεροξεία μορφή του νοσήματος καταλήγουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Προτού πεθάνουν, δεν μπορούν καν να σταθούν όρθια, έχουν πυρετό, διάρροια και εμετό. Η Αθ. Τραχήλη εκτιμά ότι προφανώς ελέγχονται και θα πρέπει να ελεγχθούν οι εισαγωγές οικόσιτων χοίρων από τις γειτονικές χώρες. Ωστόσο, το σφάγιο ενός ζώου που έχει νοσήσει εμφανίζει αλλοιώσεις λόγω του πυρετού και κατά συνέπεια γίνεται αντιληπτό.
πηγή:pelop.gr