Κατάθλιψη: Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο για τους 50ρηδες

 

 

 

 

Η έλλειψη μιας γνωστής βιταμίνης από την οποία απειλούνται συχνότερα όσοι ακολουθούν μια vegan διατροφή φαίνεται πως οδηγεί στην εμφάνιση της κατάθλιψης στα άτομα μέσης ηλικίας σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία

Τη σχέση μεταξύ του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12 και τον τρόπο που σχετίζεται με τον μεγαλύτερο επιπολασμό των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους ηλικιωμένους ενηλίκες εξέτασαν ερευνητές που συμμετέχουν στη μελέτη TILDA (Διαχρονική Μελέτη για τη Γήρανση) από την Ιρλανδία. Στη νέα τους μελέτη, διαπίστωσαν ότι οι χαμηλές τιμές της βιταμίνης Β12 συσχετίζεται με τα συμπτώματα κατάθλιψης, όμως φαίνεται ότι το φυλλικό οξύ δεν σχετίζεται με τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Aν και οι vegans είναι εκείνοι που θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, καθώς αυτή βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα που δεν καταναλώνουν, τα χαμηλά επίπεδα της Β12 είναι ένα συχνό φαινόμενο και στους ηλικιωμένους. Στην Ιρλανδία μάλιστα ένας στους 8 ηλικιωμένους παρουσιάζει ανεπάρκεια Β12. Η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διαταραχές όπως αναιμία, μειωμένη γνωστική ικανότητα ή βλάβη στο προστατευτικό κάλυμμα μυελίνης που περιβάλλει τις νευρικές ίνες του εγκεφάλου.

Η έρευνα άντλησε στοιχεία από τη μελέτη TILDA και διερεύνησε συμμετέχοντες άνω των 50 ετών από τους οποίους μετρήθηκαν τα επίπεδα του φυλλικού οξέως και της Β12 από δείγματα πλάσματος, ενώ παρακολουθήθηκαν και για καταθλιπτικά συμπτώματα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν ανεπάρκεια ή χαμηλές τιμές της Β12, διέτρεχαν εώς και 51% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε διάστημα 4 ετών.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας: 

τα χαμηλά επίπεδα της B12 σχετίζονται με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης σε περίοδο τεσσάρων ετών, αλλά δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες συσχετίσεις για το φυλλικό οξύ.
Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν ακόμη και μετά τον έλεγχο των σχετικών παραγόντων προσαρμογής, όπως η σωματική δραστηριότητα, η επιβάρυνση χρόνιων ασθενειών, τα επίπεδα της βιταμίνης D, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η χρήση αντικαταθλιπτικών.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα των μικροθρεπτικών συστατικών σε ηλικιωμένους είναι η παχυσαρκία, η χρήση φαρμάκων, το κάπνισμα, η οικονομική κατάσταση, το φύλο και ο τόπος κατοικίας.
Όσο αυξανόταν η ηλικία, ο κίνδυνος εμφάνισης της κατάθλιψης μειωνόταν.
Oι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επιληφθούν περισσότερες πολιτικές, έτσι ώστε να καλυφθούν επαρκώς διατροφικά αυτές οι ελλείψεις, με στόχο τη βελτίωση της εν γένει υγείας των ηλικιωμένων ατόμων.

Πηγή:ygeiamou