Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά σχεδόν 11% (10,9% για την ακρίβεια) όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή στο υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι της Δευτέρας, 28.01.2019. Μάλιστα, μόλις ανακοίνωσε την πρότασή του, οι υπουργοί τον χειροκρότησαν θερμά…
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια κίνηση στην οποία η κυβέρνηση Τσίπρα “ποντάρει” πολλά, για δύο λόγους:
– Πρώτον, διότι έρχεται… αμέσως μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πέρασε μεν, αλλά είναι δεδομένο πως άφησε “πληγές” στην κυβέρνηση αφού το όλο ζήτημα, εξαρχής, είχε έντονο το… άρωμα διχασμού στην κοινωνία.
– Δεύτερον, διότι πλέον η προεκλογική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, συνεπώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να “πατήσει” σε τέτοιου είδους θετικά μέτρα ώστε να πάρει “πόντους” από την κοινωνία.
Είναι όμως ο αυξημένος κατώτατος μισθός ένα 100% θετικό μέτρο, ή μπορεί να κρύβει “παγίδες” και να γυρίσει… μπούμερανγκ στο Μαξίμου;
Σύμφωνα με όσα λένε στο newsit.gr ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, μπορεί και… παρά-μπορεί.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ο κατώτατος μισθός θα σημειώσει αύξηση κατά 10,9%, πάνω και από τις πληροφορίες που μιλούσαν για αύξηση κοντά στο 7-8%.
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορικό βήμα μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών, καλώντας το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η υψηλή φορολογία, αλλά και οι υψηλές εισφορές αποτελούν το κυριότερο εμπόδιο των επιχειρήσεων προκειμένου να προβούν σε περισσότερες προσλήψεις.
Ο κατώτατος μισθός και οι “φωνές” για μείωση των εργοδοτικών εισφορών
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αφού τονίζει την ανάγκη να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να καταργηθεί ο υποκατώτατος, προσθέτει μιλώντας στο newsit.gr: “Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση της τάξης του 10,9% θα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα στήριξης των επιχειρήσεωνκαι από αύξηση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών” αφού “αν πέσει στα 5.300 το αφορολόγητο, ουσιαστικά θα εξανεμιστεί η όποια αύξηση πάρει στα χέρια του ο μισθωτός και δεν θα γυρίσει στην αγορά η αύξηση”.
“Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων” προσθέτει ο Γιώργος Καββαθάς.
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός μπορεί να φέρει απολύσεις και μείωση ωραρίων
Διαφορετικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι “μπορεί να παρατηρηθούν μειώσεις στα ωράριααπασχόλησης των εργαζομένων και απολύσεις”.
“Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα επιβαρύνει, περίπου, με 100-120 ευρώ το μήνα τον εργοδότη, για έναν εργαζόμενο. Από αυτήν την επιβάρυνση υπάρχει κίνδυνος μείωσης ωραρίου απασχόλησης, για παράδειγμα, το οκτάωρο να γίνει εξάωρο, για να μην υπάρχει κόστος, είτε μισθολογικό, είτε μη μισθολογικό και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε απολύσεις. Η αγορά αυτορρυθμίζεται. Αν ένας εργαζόμενος έπαιρνε 586 ευρώ μικτά και σήμερα θέλει 650, αν μειώσει κάποιος εργοδότης το ωράριο απασχόλησης από οκτάωρο σε εξάωρο, πάλι, χονδρικά, τα ίδια θα πληρώνει.
Σε κάθε περίπτωση είναι ρίσκο. Θεωρώ ότι το 10,9 τοις εκατό είναι μεγάλη αύξηση” αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
“Θα κλείσω τα μαγαζί μου ή θα τον απολύσω”
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο οποίος τονίζει ότι αν η αύξηση που θα καταγράψει ο κατώτατος μισθός δεν συνοδευτεί με μειώσεις εισφορών που πληρώνει η εργοδότης για τον εργαζόμενο “θα δημιουργήσει πρόβλημα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, η οποία σίγουρα θα εκφραστεί σε απολύσεις”. “Και αν δεν γίνουν απολύσεις, μπορεί να γίνει μείωση του ρυθμού μείωσης της ανεργίας και αν η ανεργία δεν μειωθεί, αυτό δε νομίζω ότι χαροποιεί κανέναν” προσθέτει.
Και ο Σταύρος Καφούνης τονίζει ότι είναι “υπέρ των αυξήσεων στους χαμηλόμισθους και γιατί καταλαβαίνουμε ότι με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα και γιατί η αύξηση θα αυξήσει, με τη σειρά της, την κατανάλωση και θα βοηθήσει, ειδικά τις εμπορικές επιχειρήσεις”.
Προσθέτει όμως: “Τα δυο βασικά στοιχεία που βλέπουμε να λείπουν από τη συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι δεν έχει συνδυαστεί με αντίστοιχη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και δεν έχει συνδυαστεί και με μια ρήτρα ανάπτυξης. Η αύξηση θα πρέπει να μην υπολείπεται της ανάπτυξης, αλλά και να μην την ξεπερνά, γιατί αν αυτό συμβεί, τότε η αύξηση που καταγράφει ο κατώτατος μισθός θα γυρίσει μπούμερανγκ σε αυτούς που τώρα φαίνεται ότι τους ευνοεί.
Αν, λοιπόν, δεν συνδυαστεί με το μη μισθολογικό κόστος, σε πάρα πολλά καταστήματα θα υπάρξει πρόβλημα. Πρέπει ο μαγαζάτορας, αν πλήρωνε, για παράδειγμα, 1.00ο ευρώ, να εξακολουθεί να πληρώνει 1.000 ευρώ και ο εργαζόμενος, αν έπαιρνε 600 ευρώ ο εργαζόμενος να πάρει 700 ευρώ και να δώσει 100 ευρώ λιγότερα για τις ασφαλιστικές του εισφορές. Αυτό λέμε. Μην ανεβάζεις το κόστος της επιχείρησης, αλλά δώσε περισσότερα στον εργαζόμενο για να μπορεί να ζήσει και να καταναλώσει”.