Στο πλαίσιο των εις βάθος ελέγχων που διεξάγει η Οικονομική Αστυνομία μετά τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών, ανοίγει ξανά από την αρχή ο φάκελος με τις δύο μεγάλες διαρρήξεις που έγιναν σε εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου.
Η πρώτη σημειώθηκε στα κεντρικά της ΜΚΟ, στον Κολωνό, και η δεύτερη στη δομή του Βόλου. Από τα στοιχεία των δύο δικογραφιών, τις οποίες έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το στοιχείο ότι για τουλάχιστον ένα από τα δύο περιστατικά, η όλη επιχείρηση μοιάζει να έχει οργανωθεί εκ των έσω. Δηλαδή από ανήλικους τρόφιμους, οι οποίοι είτε γνώριζαν οι ίδιοι, είτε είχαν πληροφορηθεί από τρίτους την ύπαρξη των περιβόητων χρηματοκιβωτίων της Κιβωτού.
Διαπιστώνεται ότι τα συστήματα ασφάλειας των δομών ήταν αρκετά ευάλωτα απέναντι σε κακόβουλες προθέσεις τρίτων. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας προχώρησαν σε αιφνιδιαστική έφοδο στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου μετά και τις καταγγελίες που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για την οργάνωση. Αντίστοιχη έρευνα πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα και στη δομή στη Χίο.
Αμεσα ξεκινάει και ο εσωτερικός διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά της Κιβωτού. Θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή τεσσάρων έμπειρων ορκωτών ελεγκτών από τις τέσσερις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας, οι οποίοι πρόκειται να κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Στη διάθεση του νέου Δ.Σ. της Κιβωτού βρίσκονται ήδη τα πρώτα στοιχεία ταμειακών καταστάσεων και λογαριασμών και η έρευνα πρόκειται να συνεχιστεί εις βάθος.
60.000 ευρώ σε μετρητά
Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου του 2018, η πρόεδρος Δ.Σ. της Κιβωτού του Κόσμου, πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, απευθύνεται στις αστυνομικές αρχές και περιγράφει με λεπτομέρειες τα εξής: τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας και συγκεκριμένα στις 03:28, έξω από την κεντρική είσοδο του φορέα σταμάτησαν τρία αυτοκίνητα. Από τα οχήματα εξήλθαν περίπου 15 άτομα φορώντας κουκούλες και γάντια.
Δύο εξ αυτών στάθηκαν στη συμβολή των οδών Ζηνοδώρου και Καλλικλέους, ενώ οι υπόλοιποι παραβίασαν την εξωτερική θύρα του κτιρίου. Από τις κινήσεις και τον τρόπο δράσης τους, οι διαρρήκτες έμοιαζαν έμπειροι και αρκετά οργανωμένοι. Εξάλλου, έπρεπε να εκτελέσουν την επιχείρηση μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στοιχείο που παραπέμπει σε ενδεχόμενη πληροφόρηση από το εσωτερικό της Κιβωτού, γύρω από το επίπεδο ασφάλειας του κτιρίου κ.λπ.
Η συνέχεια εκτυλίχθηκε με κινηματογραφικό τρόπο: αρχικά οι δράστες επιχείρησαν να παραβιάσουν την κύρια είσοδο με βαριοπούλες και λοστούς. Οταν διαπίστωσαν ότι επρόκειτο περί ενισχυμένης πόρτας ασφαλείας, οι ληστές στράφηκαν σε ένα παράθυρο το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κύρια είσοδο. Αυτό υποχώρησε πολύ πιο εύκολα από την πόρτα και περνώντας το οι δράστες βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κιβωτού, εκεί όπου ο πάτερ Αντώνιος είχε επιλέξει να τοποθετήσει το χρηματοκιβώτιο της δομής. Πρώην στέλεχος της Κιβωτού διαβεβαιώνει το «ΘΕΜΑ» ότι τον συνδυασμό για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου τον γνώριζαν μόνο ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, κανείς άλλος.
Τέσσερα άτομα
Ωστόσο, προτού εισβάλλουν στην αίθουσα συνεδριάσεων, οι δράστες φρόντισαν να καταστρέψουν με λοστό την κάμερα ασφαλείας, η οποία κατοπτεύει την κύρια είσοδο. Ταυτόχρονα οι κακοποιοί ξήλωσαν το κουτί του συναγερμού που ήταν τοποθετημένο έξω από το παράθυρο της κύριας εισόδου. Τελικά, στην αίθουσα των συνεδριάσεων εισήλθαν τέσσερα άτομα, τα οποία και αφαίρεσαν ένα χρηματοκιβώτιο χρώματος ασημί, διαστάσεων 50 εκατ. μήκος, 50 εκατ. βάθος και 30 εκατ. ύψος. Μάλιστα, όπως παρατήρησαν αργότερα οι αστυνομικοί, το χρηματοκιβώτιο ήταν βιδωμένο σε δύο πλευρές τους – στην εσωτερική πλευρά ντουλαπιού βιβλιοθήκης και στον τοίχο όπου ήταν στηριγμένη η βιβλιοθήκη.
Το εν λόγω χρηματοκιβώτιο, σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία η πρεσβυτέρα και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Κιβωτού του Κόσμου, περιείχε το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ σε μετρητά. Ομως, πρώην στελέχη της δομής ισχυρίζονται ότι το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι δηλώθηκε στην Αστυνομία. Επιπλέον, οι δράστες αφαίρεσαν από το πάνω μέρος του γραφείου διάφορες αποδείξεις και από το συρτάρι δεκάδες δωροεπιταγές από διάφορα μεγάλα καταστήματα, όπως Μουστάκας, Σκλαβενίτης, Intersport και Βασιλόπουλος, καθώς και μπλοκάκια εξαργύρωσης. Οι δωροεπιταγές που εκλάπησαν μαζί με τα κουπόνια εξαργύρωσης αντιστοιχούσαν σε αγορές άνω των 50.000 ευρώ κατά προσέγγιση.
Στη συνέχεια οι διαρρήκτες επιχείρησαν να διαφύγουν και η πρώτη τους ενέργεια ήταν να πετάξουν το χρηματοκιβώτιο από το παράθυρο που είχαν παραβιάσει. Το χρηματοκιβώτιο έπεσε στο πλατύσκαλο της εισόδου, προκαλώντας ζημιές στη μαρμάρινη επένδυση. Μάλιστα, προκειμένου να μεταφερθεί στο πρώτο από τα τρία αυτοκίνητα των δραστών, χρειάστηκε η συνδυασμένη προσπάθεια τεσσάρων ανδρών. Στη συνέχεια οι δράστες εξαφανίστηκαν προς την οδό Αμφιαράου. Η επιχείρηση «Ριφιφί στα κεντρικά της Κιβωτού» διήρκησε συνολικά 20 λεπτά.
Λίγο καιρό αργότερα και έπειτα από εντατικές έρευνες, η Αστυνομία κατάφερε να φτάσει στην άκρη του νήματος και να εντοπίσει τους διαρρήκτες. Συνολικά συνελήφθησαν οκτώ άτομα, κάποια εκ των οποίων ήταν ήδη γνώριμα στις Αρχές, καθώς είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακεκριμένες κλοπές και ληστείες.
Η δεύτερη κλοπή σημειώθηκε τον προηγούμενο Ιανουάριο στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού στον Βόλο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δράστες παραβίασαν ένα παράθυρο στον χώρο του τμήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας της οργάνωσης, εισέβαλαν και αφαίρεσαν από το ερμάριο-χρηματοκιβώτιο 30.000 ευρώ σε μετρητά, κουτάκια με δύο χρυσούς σταυρούς μαζί με τις αλυσίδες τους, δωροεπιταγές για σούπερ μάρκετ και άλλα εμπορικά καταστήματα, συνολικής αξίας περίπου 17.000 ευρώ.
Πρώην τρόφιμος της Κιβωτού επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ότι μέσα στο χρηματοκιβώτιο φυλάσσονταν ακόμη περισσότερα χρήματα, τα οποία προέρχονταν από δωρεές. Είναι άγνωστο όμως εάν αυτά τα χρήματα εμφανίζονταν σε κάποια επίσημη κατάσταση, σε βιβλία εσόδων κ.ο.κ.
Η εκ των έσω «δουλειά»
Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στις αστυνομικές αρχές, αφού συνέλαβαν τους δράστες, ήταν το γεγονός ότι όλοι τους είχαν περάσει από την Κιβωτό ως φιλοξενούμενοι, ύστερα από εισαγγελικές παραγγελίες. Επρόκειτο για άτομα 15-16 ετών, τα οποία είχαν οργανώσει πολύ καλά το σχέδιο αφαίρεσης του χρηματοκιβωτίου, χρησιμοποιώντας αιχμηρά αντικείμενα. Απαντες οι δράστες, ενώ αρχικά αρνήθηκαν επίμονα οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, εντέλει ομολόγησαν υπό το βάρος των ενοχοποιητικών στοιχείων που είχαν συλλέξει οι Αρχές.
Παρ’ όλα αυτά, σε ό,τι αφορά την απόδοση των χρημάτων, τιμαλφών και δωροεπιταγών, οι συλληφθέντες δεν αποκάλυψαν το σημείο όπου τα είχαν φυλάξει. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι δωροεπιταγές εντοπίστηκαν μέσα σε κλειστούς φακέλους, τους οποίους οι ανήλικοι δράστες είχαν κρύψει σε παρακείμενο οικόπεδο. Η κλοπή, σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας, οργανώθηκε από τον πρώτο συλληφθέντα, έναν 16χρονο που έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή και θα αποχωρούσε από τη δομή στο προσεχές διάστημα.
Η Αστυνομία δεν κατάφερε να βρει τα χρήματα και τα τιμαλφή – όχι σε πρώτη φάση, τουλάχιστον. Σήμερα πλέον οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν επικεντρωθεί στην ογκώδη εισροή χρημάτων, στις κρυφές τραπεζικές θυρίδες, στους φανερούς και μη τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και τα μυστικά χρηματοκιβώτια που είχαν τοποθετηθεί με εντολή του πατέρα Αντωνίου στα γραφεία των δομών. Σε αυτά πιθανώς κρύβονταν μικροί θησαυροί, ως επί το πλείστον σε μετρητά, όπως αυτά που αφαιρέθηκαν από τους διαρρήκτες από τα χρηματοκιβώτια της Κιβωτού του Κόσμου σε Αθήνα και Βόλο.