Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των κοκκίνων δανείων θα αρχίσουν να τίθενται σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Σε μία προσπάθεια, ωστόσο, να κάμψει τις ανησυχίες των τραπεζών, η ΕΚΤ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ενδέχεται να αφήσει περιθώριο έως το 2021 για την πλήρη εφαρμογή τους.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βαρύνονται σήμερα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 750 δισ. ευρώ. Το βάρος προσέγγιζε έως και πριν από λίγους μήνες το 1 τρισ. ευρώ, αλλά παρά τη μείωσή του εξακολουθεί να είναι υπολογίσιμο και πηγή σοβαρής ανησυχίας για μία νέα κρίση.
Θέλοντας να κάμψει τις ανησυχίες για την αυστηρότητα των προτάσεών της, η ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως οι κατευθυντήριες γραμμές είναι «μη δεσμευτικές προσδοκίες» και θα χρησιμοποιηθούν απλώς ως βάση διαλόγου με την κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
«Το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου θα ενσωματωθεί για πρώτη φορά στη Διαδικασία Εποπτείας και Αξιολόγησης το 2021» ξεκαθαρίζει και προσθέτει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το χρόνο, που τους παρέχεται προκειμένου να προετοιμαστούν και να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής νέων κόκκινων δανείων.
Αρχικά οι κατευθύντηριες γραμμές είχε σχεδιαστεί να αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά η κεντρική τράπεζα έκανε πίσω εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων, κυρίως από την Ιταλία.
Πηγή : naftemporiki.gr