Κορωνοϊός: Χριστούγεννα όπως Πάσχα, χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό

 

 

 

 

Ολοταχώς για παράταση του lockdown, Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό, με ανοιχτά σχολεία και ίσως χωρίς sms

Διαφορετικά όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα λόγω κορωνοϊού ενώ απομακρύνεται η άρση τυο lockdown από την 1η Δεκεμβρίου.

Για το πρόγραμμα άρσης των μέτρων του lockdown μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Όπως τόνισε αυτή τη φορά, κατά την πρώτη εβδομάδα του δεύτερου lockdown έχουμε όλοι μας μια συμπεριφορά πιο χαλαρή κάτι που πηγαίνει «πιο πίσω» τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. «Επομένως δεν είναι ρεαλιστικό να ανοίξουμε 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που κάθε μέρα αναλύουν οι ειδικοί και μας εισηγούνται. Επειδή ακριβώς το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι υψηλό, δε φαίνεται πως είναι ρεαλιστικό να πάμε 1η του μηνός και να ανοίξουμε από το περιοριστικό καθεστώς που έχουμε σήμερα», ενώ επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Διευκρίνισε, επίσης, πως «φαίνεται ότι θα πάμε σταδιακά» στην άρση, «πρώτα με τις δραστηριότητες εκείνες οι οποίες έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και επιβάρυνση, όπως τα σχολεία για παράδειγμα, μετά το λιανεμπόριο και σταδιακά οι άλλοι τομείς». Επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι όπως είπε η υπουργός Παιδείας εξετάζεται αν μιλώντας για τα σχολεία εννοούμε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο ίδιο κύμα ανοίγματος από την καραντίνα. Τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος αλλά και ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προκειμένου να δούμε ποια είναι η σχέση μεταξύ του βαθμού θετικότητας στα παιδιά που είναι μέχρι την ηλικία του σχολείου και την υπόλοιπη κοινότητα. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι είναι πολύ μικρότερο το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά», κάνοντας λόγο για έναν καθησυχαστικό παράγοντα για τις οικογένειες αλλά και όσους μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως όταν θα ανοίξουμε πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια και γι’ αυτό πρέπει όσο είμαστε σε συνθήκες lockdown είναι ανάγκη να τηρούμε τα μέτρα ώστε να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που όλοι καλά ξέρουμε, να ακούμε τους ειδικούς, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να τηρούμε αποστάσεις όπου είναι δυνατόν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν προβλέπεται να αλλάξει κάτι με τα μηνύματα μετακίνησης διευκρίνισε πως υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις αλλά είναι άλλο πράγμα οι προσωπικές απόψεις κάποιων επιστημόνων και άλλο το συλλογικό όργανο, η αρμόδια Επιτροπή δηλαδή που εισηγείται στην κυβέρνηση τη λήψη των κατάλληλων κάθε φορά μέτρων.

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης πως είναι ενθαρρυντικό ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουμε λιγότερα κρούσματα και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το αν αυτό οφείλεται στα λιγότερα τεστ. Είπε «συγκρίνουμε μία μέρα της εβδομάδας με την αντίστοιχη της προηγούμενης εβδομάδας, με τον ίδιο αριθμό τεστ. Μάλιστα χθες είχαμε 810 λιγότερα κρούσματα παρά το γεγονός ότι είχαμε 2.300 περισσότερα τεστ». Πρόσθεσε ότι η Τρίτη και η Τετάρτη είναι πράγματι σημαντικές μέρες.

Αναφορικά με το αν θα καταργηθούν τα sms με το άνοιγμα του λιανεμπορίου επεσήμανε ότι όταν επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας «η κανονικότητα αυτή δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη γι’ αυτό θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Τέτοιου είδους περιορισμοί που εξετάζονται είναι και το αν θα συνεχίσουμε να έχουμε την αποστολή sms που αποτελεί ένα φρένο στη διάθεση όλων για μεγαλύτερη κινητικότητα». Εξίσου εξετάζονται κι άλλα μέτρα όπως το χρονικό όριο για απαγόρευση της κυκλοφορίας και άλλα.

«Είμαστε σε συνθήκες πολέμου και κάθε απώλεια συγκλονίζει όχι μόνο τους οικείους του ανθρώπου που χάθηκε αλλά όλους μας», τόνισε επίσης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για τους λιγότερους νεκρούς στη χώρα μας σε σχέση με το Βέλγιο. Επίσης πως κανείς δεν πρέπει να πανηγυρίζει ούτε να αντιπολιτεύεται για τους θανάτους από κορονοϊό.

Δερμιτζάκης: Παράταση lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου
Την άποψη ότι πρέπει να γίνει παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown ώστε να βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων και να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία) εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.

Εκτίμησε δε ότι και με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το εμβολιαστικό πλάνο. «Τον Ιούνιο, ίσως και τον Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικότητα, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα» προέβλεψε, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα προγραμματίσει διακοπές.

Για το τρίτο κύμα ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών. Συντεταγμένα η Ευρώπη αποφάσισε να πάει σε χαλαρά μέτρα», τόνισε, με αφορμή το δεύτερο κύμα του ιού. «Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ότι ο προηγούμενος» είπε.

Παγώνη: Χριστούγεννα μόνο με όσους μένουμε στο ίδιο σπίτι

“Χριστούγεννα μόνο με τους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι μας για να είναι ελαφρύ το 3ο επιδημιολογικό κύμα που – σύμφωνα και με τον ΠΟΥ- αναμένεται μετά τις γιορτές”, συστήνει η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της Ένωσης των Ιατρών των Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε την ανάγκη για γρήγορες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία και μονιμοποίησης των επικουρικών γιατρών. Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε ότι «είναι πολύ κοντά στις διακοπές, καλύτερα να μην ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός των συνοδών τους έξω από το σχολείο».

Η κ. Παγώνη εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει σταδιακή μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, μετά την σταθεροποίηση που παρατηρείται αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν περιμένουμε μείωση των θανάτων και μείωση των διασωληνωμένων» γιατί αφορούν σε περιστατικά της Covid-19 του προηγούμενου δεκαπενθήμερου. Εξάλλου όπως είπε «Κάποιοι από τους 4.000 ασθενείς με Covid, που νοσηλεύονται στη χώρα σίγουρα θα χρειαστεί να διασωληνωθούν».

Παράλληλα, βλέπει δύσκολο το άνοιγμα της εστίασης, γιατί όπως επισημαίνει «για να ανοίξουν τα πάντα κανονικά θα πρέπει να έχουμε γύρω στα 300 με 400 ημερήσια κρούσματα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λίγο χρονικό διάστημα».

Ασέβεια προς τους υγειονομικούς και τον υπεράνθρωπο αγώνα που δίνουν στα νοσοκομεία θεωρεί την διενέργεια πάρτι, ενώ εξηγεί πως όταν λέμε γιορτές σε στενό οικογενειακό κύκλο εννοούμε μόνο όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι. «Ατυχές γεγονός που και ο ίδιος το αναγνώρισε» χαρακτήρισε το «πάρτι» στο γραφείο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δ. Βερβεσού και συνέστησε να «είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην ξεχνιόμαστε και μπαίνουμε σε τέτοιες ιστορίες».

 

πηγές ΑΠΕ – ΜΠΕ , ethnos.gr  real.gr